Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

mam taką oto zagwozdkę związaną z amorkami. Może ktoś coś mądrego podpowie.

E61 530xd

ogumienie 245/40/R18 93Y Bridgestone Potenza Run flat

Po zmianie kompletu amortyzatorów na Sachs'y pomiar przyczepności sprawdzany na dwóch stacjach diagnostycznych kształtuje się następująco:

I stacja

przód : 30 % / 30 %

tył: 21 % / 13 %

II stacja

przód 28% / 26%

tył: 17% i 23 %

Rozumiem, że niski profil + RFT może fałszować wynik ale aż do takiego stopnia ? :roll: Jeśli chodzi o jazdę to nie czuję żeby auto jakoś dziwnie się prowadziło - poza tym, że jest twardo.

"Dobry Boże, co się dzieje z tym światem? Popatrz tu z nieba i przypierd.l granatem."

Alpina B10 V8 4,6

E61 Edition Sport - rodzinne kombi

E39 530i 2002r - moja pierwsza miłość

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

BC Racing nie ma oferty dla modelu 560x.

Sylwester.... testy diagnostyczne mijają sie z prawdą. Jesli autem jeździ Ci sie dobrze to nic nie ruszaj.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Hej,

mam taką oto zagwozdkę związaną z amorkami. Może ktoś coś mądrego podpowie.

E61 530xd

ogumienie 245/40/R18 93Y Bridgestone Potenza Run flat

Po zmianie kompletu amortyzatorów na Sachs'y pomiar przyczepności sprawdzany na dwóch stacjach diagnostycznych kształtuje się następująco:

I stacja

przód : 30 % / 30 %

tył: 21 % / 13 %

II stacja

przód 28% / 26%

tył: 17% i 23 %

Rozumiem, że niski profil + RFT może fałszować wynik ale aż do takiego stopnia ? :roll: Jeśli chodzi o jazdę to nie czuję żeby auto jakoś dziwnie się prowadziło - poza tym, że jest twardo.

Znajomy pracuje na stacji diagnostycznej, powiedział że 90% badanych aut serii E60, jest pomiarem niedokładnym kształtując się do rzeczywistości.

Zmieniłem amorki na nowe Sachs pokazało mi 70%. Kiedyś wyczytałem na forum, że jest to spowodowane dwustopniowym amortyzatorem, dwururka, taką ma sachs, ale czy to jest prawdą sam nie wiem.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Widzę że ostatni wpis rok temu więc odświeżę. BMW E60 530D 218km 2004r

Przyszedł czas by wymienić amorki i z tego co wyczytałem każdy preferuje "Sachsy" albo "Bilstein".

Sachsy na stronce od 460-700zł szt. - https://autocraft24.pl/partscatalogue/amortyzator-bmw-5-e60-530-d-2002-09-2005-09,8-00016-04993-17292-0002-0100121-0100011.aspx

Bilstein 600-1000zł szt. - https://autocraft24.pl/partscatalogue/partslist.aspx?a=00016&b=04993&c=17292&d=0002&node=0100121&pnode=0100011&&sortc=client_gross_price&sortd=desc

Strony podane dla przykładu tylko bo na każdych jest inna cena.

Z tego co wyczytałem wcześniej to podobno Sachsy lepsze od Blistein a tu taka różnica w cenie :)

i czym różni się B6 - B8 ?

I które wybrać ? Sachs czy Bilstein ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeśli chcesz o Bilstein to tylko B8, miałem osobiście B6, fajnie się jeździło, fajnie tłumiły nierówności, ale zdecydowanie za miękkie, wrażenia auta pływającego po szosie przy większych prędkościach, B8 z tego co wiem wychodziły w żółtych kolorach, o sporo twardszej specyfice, ale cena dosyć spora, większa od Sachs.

Ja uderzyłem w produkt pierwszej linii Sachs, odpukać. Auto zdecydowanie pewniejsze, twardsze. Taka jest moja opinia. Sachs 550 zł szt / 23% vat

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

BC Racing wypuściło zawieszenie gwintowane pod XDRIVE !!! Nawet chyba jakiś czas temu ale przegapiłem premierę :lol:

Ktoś jeździ na BC Racing z serii BR ? Opinie ? Warte to ? Regulacja twardości to hit czy kit ?

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
Parametry to jedno a opinia użytkowników to drugie :D Chinskie opony tez maja parametry a opinie nie za ciekawe ;)

E60 535xd+++ + 8hp70x