Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Rano jak wsiadłem do samochodu pojawiła mi się nowa ikonka:

20110801-ecf1tekk95m6ssfsbfk99a3c96.png

i taki komunikat:

20110801-d5bk7qg6rs2m6gwtn4q4ajjn26.png

samochód jeździ, umówiłem się już do serwisu, ale dopiero za parę dni, czy ktoś z was wie co to jest? Czu można w tym czasie jeździć samochodem?

Opublikowano
z tego co wiem jesli kontrolka jest zolta to mozna jezdzic i jaknajszybciej udac sie do serwisu,gorzej jakby byla czerwona
Opublikowano
U mnie to skończyło się czerwoną kontrolką ( przed nią miałem żółtą ) szarpaniem silnika i prawie niemożliwością jazdy i wymianą świecy i cewki zapłonowej . Mam benzynę 2,0.
Opublikowano

jak ikonka pali się cały czas podczas jazdy/pracy motoru to ja profilaktycznie nie używałbym samochodu, chyba, że auto jest na gwarancji i w razie czego naprawa będzie gratis...

ikonki sygnalizują tylko zagadnienie i przed podpięciem do kompa nie masz pewności czy usterka jest trywialna czy poważna...

jak poważna to jazda z taką ustreką może mieć poważne konsekwnecje...może też być trywialna typu "złe paliwo"...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano (edytowane)
dzięki za info, dobrze że jeszcze jest na gwarancji! Edytowane przez mir84
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie taka kontrolka wyskoczyła po wymianie filtra paliwa.

Po odpaleniu silnik zgasł i wtedy wyskoczyła kontrolka.

Po wymianie filtra na właściwy kontrolka zgasła i wszystko było ok.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
U mnie taka kontrolka wyskoczyła po wymianie filtra paliwa.

Po odpaleniu silnik zgasł i wtedy wyskoczyła kontrolka.

Po wymianie filtra na właściwy kontrolka zgasła i wszystko było ok.

Knecht?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak.

Wymieniłem na KNECHTA o oznaczeniu KL 579D i nie ma problemów.

Pierwszy był zły bo na hurtowni się pomylili i dali mi do silnika 2l.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano

to może oznaczać wszystko - od zatkanego filtra po remont silnika. Żeby tego było mało to diagnoza powodu dla którego świeci się ta ikonka jest bardzo trudna.

Jest masa tematów w necie o tej ikonce...

Opublikowano

Dzisiaj w końcu przyszedł termin umówionej wizyty w serwisie w celu podpięcia pod komputer.

Zostawiłem samochód rano i po 5h dzowni do mnie serwisant, ze nie może sprawdzić powietrza na wylocie po filtr cząstek stałych jest zapchany...

Trochę tego nie rozumiem, przecież gdyby powietrze nie wylatywało to bym raczej nie mógł nigdzie pojechać, a auto było na chodzie.

Zasugerował że oczyści filtr i zadzownie po oczyszczeniu. Jak go zpytałem czy oczyszczenie oznacza wypalenie to potwierdził.

Czy ktos spotkał się z taką sytuacją, albo rozumiem coś z tego?

Opublikowano
rownie dobrze moze to byc kolektor ssacy, ja mma e90 przed liftem i mialem blad z podobna kontrolka. najpierw stwierdzono ze to przeplywomierz i gdy go wymienilem bylo to samo, zaciely sie klapki w kolektorze, wymienilem,zrobilem 4kkm i narazie wszystko gra,zrobilo mi sie tak przy 160kkm
Opublikowano

no nic, samochód odebrałem, "wyczyścili" filtr cząstek stałych i żeby niby jest jak nowy. Wszystkie moduły i czujniki są ok.

Pojeździmy zobaczymy :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu mam podobny problem. Rano jak odpalam silnik po chwili zapala się kontrolka silnika i pojawia się komunikat "Engine fault! Reduced power". Po przejechaniu ok. 10 km i po ponownym rozruchu silnika kontrolki już nie ma. Jednak z rana znowu mam ten sam problem. Po podpięciu pod komputer wyświetlił się błąd P0088 - wysokie ciśnienie paliwa (Moduł ECM wykrywa, że ciśnienie w rurze rozdzielczej paliwa przekracza maksymalne odchylenie dodatnie ciśnienia w rurze rozdzielczej).

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Minął rok od mojego pierwszego postu w tym temacie i błędy zaczęły się pojawiać na nowo. Poza tym objawy trochę podobne jak u Tifoo, czyli błąd po włączeniu silnika, który gasnie po ok. 10 minutach jazdy.

Pojwił się tez następny objaw. Jak jadę autostradą powyżej 140km/h - błędu nie ma, następnie zwalniam (przed bramkami lub tirem), błąd pojawia się przy prędkości <90km/h lub poniżej 2000 obr/min. Gdy 10 minut pojadę na wyższej prędkości (obrotach), to błąd znika.

Nie mam kabelka żeby podłączyć pod komputer. Ktoś wie co to może być?

Opublikowano

Albo kabelek, albo szklana kula która odpowiednio potraktowana przepowiada podobno jeszcze przyszłość.

Z jakiego regionu jesteś? Może ktoś z forumowiczów Ci pomoże, odczytanie błędów to 3 minuty roboty.

Pozdrawiam

Opublikowano
zanim zaczely pojawiac się te objawy na autostradzie to bylem u mechanika i podpinal pod komputer i mowil ze to czujnik jest uszkodzony i troche to wtedy olalem, ale teraz mnie zaniepokoilo. jestem z waw
Opublikowano

Czujniki nie są montowane w samochodzie tylko po to, aby się psuć i tylko denerwować kierowcę. Kolega również zwalił winę na czujnik ciśnienia oleju. Dobra wiadomość była taka, że czujnik był sprawny ... zła była taka sama :wink:

Pamiętasz co to za błąd? Jeżeli nie, zobacz do tego tematu http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=160325. Jest wprawdzie o kodowaniu świateł do jazdy dziennej, jednak wielu forumowiczów oferowało tam swoją pomoc przy podłączeniu samochodu przez kabelek.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jak z Wawy to Kolege prmax -a polecam :cool2:

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Podłącze się do tematu,wczoraj jadąc autostradą ok.130km/h wcisnąłem pedał gazu do oporu,automat zredukował do 4 ,5 wrócił do 6 a po ok.3 sek. pojawił się komunikat z tematu.Czy pojawienie się komunikatu było spowodowane zbyt energiczną redukcją? ,jakieś pomysły.
Opublikowano

Czy pojawienie się komunikatu było spowodowane zbyt energiczną redukcją? ,jakieś pomysły.

Nie ma takiej możliwości-coś jest/było nie tak jak powinno być. Do kompa musisz się podłaczyć - inaczej to wróżenie z fusów jedynie pozostaje ;-)

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
Jeśli wszystko ok przy wysokich obrotach i prędkości, a problem pojawia się przy wolnej jeździe i rano to obstawiałbym DPF. Tym bardziej, że wypananie pomogło na pewien czas. Albo go wymienić albo wywalić (choćby na próbę) - wypalanie nie rozwiąże problemu
Opublikowano
Dzisiaj przejechałem się ponownie i przy spokojnej jeździe zero komunikatów,ale po wciśnięciu gazu ,odrazu komunikat i spadek mocy.Wyłączyłem silnik na parę minut i komunikat znikł.
Opublikowano
Witam, u mnie występuje też ten błąd. Wyskoczył ostatnio 3 razy w ciągu 600km (wcześniej nigdy). Stało się tak przy redukcji na 3 bieg i gaz w podłogę, dodam że częściej tak robie, a błąd wyskoczył te 3 razy. Po zgaszeniu silnika wszystko znika. Odczytałem błąd INPA i jest 4560 - rail pressure. Z tego co się orientowałem powodów może być wiele, ale najczęściej do wymiany jest chyba czujnik pompy, ktoś to może potwierdzić?
Opublikowano
Byłem dzisiaj u specjalisty od bmw na diagnostyce,komp pokazuje że padł elektroniczny sterownik turbiny,oprócz tego dopatrzyli się że łańcuch jest do roboty,koszt za całość 2800funów ,a równo rok temu padł sterownik od skrzyni biegów co skutkowało spaleniem sprzęgieł B,C,D,E(koszy 3700funów) super co, bawarskie mechaniczne g...no.