Skocz do zawartości

Nawigacja Proffesional 2010 - blad CIC

obara

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka dni temu przydarzylo mi sie cos takiego:

http://www.youtube.com/watch?v=CDXbEUtBxRY

a tu fotka:

http://www.obara.pl/_bartek/_bmw/20110730_bmw_navi.jpg

2 dni wczesniej mapka zwiesila sie zupelnie i dopiero zatrzymanie i wylaczeni/wlaczenie wozu pomoglo.

Niestety w serwisie nic nie poradzili. Zgrali dane z kompa i poslali wszystko do Niemiec.

Dostalem juz odpowiedz, ze jest jakis blad w oprogramowaniu CIC.

We wtorek bede wiedzial wiecej.

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

No to jestem ciekaw jak sie sprawa rozwinie. Ja oddalem ostatnio auto na aktualizacje cica. Z jednego dnia zrobil sie tydzien. Jakies cyrki ze sciaganiem goscia z fabryki i tyle co im sie udalo zrobic to przywrocic mi stara navi 2009 (bo przez jakis czas nie bylo juz wogole). Oczywiscie zapewnili, ze sprawa jest w toku i zadzwonia ale minelo juz jakies 2 miechy wiec smiem watpic.

Hej!

CIC podobno juz zaktualizowany.

Cos sie tam podobno zawiesilo a w efekcie nawet zablokowalo... Wiecej moze bede wiedzial jak przysla wyszczegolnienie wykonanych robot i jakies numery bledow albo napraw.

Ogolnie pokasowane z kompa zostalo wszystko, poza przebiegiem od nowosci.

Co ciekawsze przed oddaniem samochodu dzis rano do serwisu, przy stanie licznika 23tys z groszami, serwis oleju pokazywalo za 12tys.

Po odebraniu z serwisu wyswietla 9tys... :shock: :?:

Moze tak ma byc, ale co tam... i tak za darmo.

Jest jednak inny kibel, ze sie nieladnie wyraze....

http://www.obara.pl/_bartek/_bmw/20110802_bmw_rysy_01.jpg :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

http://www.obara.pl/_bartek/_bmw/20110802_bmw_rysy_02.jpg :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :cry2: :cry2:

Niestety samochod odebralem praktycznie punkt 18, wiec zanim zobaczylem rysy koles z biurka serwisantow juz sie ulotnil do domu.

Zobaczymy jak to sie dalej rozwinie...

pozdrawiam

obara

Kurde ale obora. Robiles w Szwecji czy gdzies w PL? U mnie po nieudanej akcji z aktualizacja wyskakuje czasem ta kratka nawiewow na przednia szybe. Ja juz podziekuje za ASO BMW przynajmniej te z Gornego Slaska. Mam juz namiary do bylych pracownikow bmw, ktorzy pozakladali wlsne warsztaty i z opini znajomych wyglada na to, ze jakosc roboty zdecydowanie lepsza, a ceny o polowe nizsze - tylko auto dostaje sie nie umyte ;)

:mad2: :mad2: a myślałem, że tak może być tylko w RP...

mam nadzieję, że jakiś kierownik serwisu weźmie to "na klatę" i wymienią ci dekory...

co do stanu km do wymiany oleju:

-miałeś stan licznika przy oddawaniu auta :?:

- jeżeli nie, to wiem z własnego doświadczenia, że nawet krótka "wariacka" jazda może skrócić okres do wymiany o klika tys. km jak auto wczesniej było używane delikatnie...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Stan na 24 lipca byl 22697km. Zalalem caly zbiornik.

Dzis wskaznik paliwa stoi na polowie a na liczniku 23095. Liczylem to w glowie jadac do domu i raczej nikt tam zbyt wiele nie najezdzil... Ostatni tydzien moglem spokojnie zrobic 350-380 km.

Wydaje mi sie, ze sama aktualizacja pozmieniala liczniki serwisow (taka mam przynajmniej nadzieje).

Np. data nastepnego przegladu nastawiona byla na listopad 2011, gdzie de facto powinno byc lipiec 2013.

Ten serwis mnie az tak nie boli... Wymienia olej szybciej niz trzeba.

Zastanawia mnie jednak czy walic od razu do kierownika serwisu, czy gadac najpierw z ludzmi za blatem...

Jest jednak jeszcze jedna sprawa, ktora mnie zastanawia.

Zadzwonili do mnie w ciagu dnia z pytaniem czy aktualizowac mapy.

Zapytalem o cene - 1800SEK (ok 800 PLN). Podziekowalem...

Zadzwonilem do Bawarii do Katowic a tam cena 1300pln :!: :shock:

Interesuje mnie dlaczego tak duzo licza... VAT w Polsce jest o 2% nizszy, nie wspominajac o reszcie podatkow....

pozdrawiam

obara

• Zasłużeni forumowicze
Polska to kraj bogatych ludzi i wielkich możliwości stąd ceny wyższe ;) Skoro cena netto F10 w PL jest wyższa o ok. 20 tys zł od lepiej wyposażonej z UK....... :mad2: :mad2: :mad2:

pozdrawiam

Paweł

:mad2: :mad2: a myślałem, że tak może być tylko w RP...

mam nadzieję, że jakiś kierownik serwisu weźmie to "na klatę" i wymienią ci dekory...

Obylo sie bez rozmowy z kierownikiem.

Pan z obslugi klienta juz wiedzial od kolegi z dzialu samochodow zastepczych, ze bedzie rozmowa.

Przywital, spojrzal na zadrapania, przeprosil i poprosil o tydzien czasu na sciagniecie panelu, plastkiu przy skrzyni i kontrolera iDrive (przycisk CD tez zadrapany) z Niemiec.

Pytalem tez o stan licznika serwisu. Powiedzial, ze sprawdzi co moglo byc przyczyna. Prawdopodobnie byl to reset calego wozu poza licznikiem km. Zobaczymy.

Co do cen to pisalem to w moim pierwszym temacie dotyczacym wozu. Zaplacilem za niego kilka dobrych tysiecy taniej niz w Polsce. Ale co dziwne dowiadywalem sie ostatnio o ceny X1 i tu za cene "golasa" w Szwecji w Polsce mialbym juz automat. Ceny dalszych pozycji na liscie wyposazenia cene koncowa do siebie zblizaly, ale ogolnie dalej wychodzilo, ze w Polsce taniej.

pozdrawiam

obara

fajnie :cool2:

jeszcze lepiej by było jak wiedzieli o zagadnieniu jakby sami zadzwonili :cool2: :cool2: i wyprzdzili Twoje działania...

a ceny jak to ceny, każdy kombinuje jak umie :mrgreen:

ja z aktualizacją map wstrzymam się do końca 2012 r, obecnie "wielkie drogowe" zmiany :mrgreen: :mrgreen: w naszym kraju...

pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

AO. Musze koniecznie zostac Twoim klientem. :mrgreen:

A na powaznie to tak bym sobie sytuacje wyobrazal.

Ale kwestia jest tego typu, ze odbieralem woz praktycznie o 18, a koniec pracy, przerwa na kawe albo lunch w Szwecji to rzeczy swiete..

Jakos to przezyje.

pozdrawiam

obara

• 2 miesiące temu...

Hej!

W koncu doczekalem dnia, w ktorym wymienione zostana te listwy.

Troche wody w Wisle uplynelo, ale w miedzyczasie byly wakacje :cool2:, wyjazdy, a to ktos w systemie w BMW skasowal zamowienie na poniszczone czesci... hehehe :norty:

W koncu jednak przyszedl ten upragniony dzien...

Panowie z serwisu dostali tez info o jakims dziwnym dzwieku przy wjezdzaniu na progi zwalniajace.

Jak troche popada costam skrzeczy, skrzypi i wkurza.

Stanelo na tym, ze jakies gumy zaniemogly. Jak juz odbiore woz to bede wiedzial co to jest.

A tymczasem czekajac na to az gumy przyjda skadstam od 3 dni docieram nowiutenka F10 (520dA, 900km na glownym liczniku :cool2: :cool2: :cool2: ).

Nie wiem jak jest w serii 7, ale juz tu maska patrzac ze srodka wydaje sie ogromna....

http://www.obara.pl/_bartek/_bmw/20111019_bmw_5.jpg

pozdrawiam

obara