Skocz do zawartości

323i niestandardowy brak mocy :) i szarpanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Posiadam e46 323i z 99r i od niedawna borykam sie z problemem szaprania po naglym dodaniu gazu.

Zmienione świece NGK platynki 4 elekt.

diagnoza komputerowa w 2 sprawdzonych warsztatach niepokazała zadnych błedów i wszsytkie odczyty w normie.

sprawdzona szczelność układu dolotowego powietrza powymieniane wszytkie gumy.

filtr paliwa zmieniam w pon ale to raczej nie to.

cewki raczej w normie na kompie nie wyszły, (jakie powinny był prawidłowe parametry cewki?)

Po tych wszytkich zmianach autko chodzi lepiej aczkolwiek dalej zdarza mu sie czknięcie na 2,3 biegu ale tylko przy gwaltowynm dodaniu gazy w zakresie 2300obr.

Wszystkie posty jakie są chyba przeczytałem i dalej niemam pomyslu. Ktos mi powiedzial ze moze byc zadurzy luz w dyferencjale i w zaleznosci na ktorym ząbku jest to zamuli lub nie. Czy łapanie lewego powietrza przed przepływka ma jakies znaczenie? Prosze o pomoc i pozdrawiam. :mad2:

Opublikowano
Spróbuj wypiąć przepływkę(na jałowym bedzie falować) i jak będzie jakaś poprawa to znaczy,że przepływka pada.U mnie też nie pokazywało błędu przepływki a była walnięta
never again N46
Opublikowano
Ok spróbuje z ta przepływką, a jeszcze jest taki fakt ze szarpie tylko na rozgrzanym silniku... jakis pomysl?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Może być przepływka, przestawiony vanos lub przycinajacy się jeden z dwóch zaworów vanosa.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
O widze ze ktoś kto sie zna na rzeczy pisze. Dzieki wielkie sprawdzę to co napisałeś. A jak łapie lewo powietrze przed przeplywka to tez moze byc od tego?
Opublikowano
Mam podobnie.Jak jade ze stałymi obrotami ok 2tyś i wcisne gaz mam szarpnięcie i auto dopiero jedzie.Na kompie wywala mi błąd vanosa wylotowego.U Ciebie może nie ma błędu,ale trzeba by było sprawdzić jak działa podczas jazdy.Kiedyś wymieniałem uszczelniacze w tłoczkach vanosa ale to nie załatwiłom sprawy.Wie ktoś co tam mogło sie jeszcze zepsuć?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Mam podobnie.Jak jade ze stałymi obrotami ok 2tyś i wcisne gaz mam szarpnięcie i auto dopiero jedzie.Na kompie wywala mi błąd vanosa wylotowego.U Ciebie może nie ma błędu,ale trzeba by było sprawdzić jak działa podczas jazdy.Kiedyś wymieniałem uszczelniacze w tłoczkach vanosa ale to nie załatwiłom sprawy.Wie ktoś co tam mogło sie jeszcze zepsuć?

Zawór vanosa wraz z tłoczkiem i sprężynką.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Ok,dzięki za odpowiedź:)wiem że jesteś obeznany w temacie,żebym miał bliżej to przyjechał bym do Ciebie na naprawe vanosa.Drugiego już mam na wymiane,nie grzebany nie rozbierany.Mam nadzieję że bedzie działał.

A możesz napisać czy jest sens go rozbierać i wymieniać w nim te oringi?mechanik z Otwocka mówił żebym tam nic nie grzebał.Vanos jest z auta o przebiegu 160tyś. km

Opublikowano
Dzięki za info podjade do mechanika i mu powiem co ma zrobic. Ile realnie moze wziasc za robote ew. czesci? mowa o sprawdzeniu vanosa lub jego wymianie/regulacji. bo wiem ze przeplywka to z 1000zl org. Pzdr
Opublikowano

Może odepnij przepływkę i pojeździj bez niej,znaczy wtyczke.

Co do vanosa to w podwójnym vanosie ustawia sie coś?jedni mówią że nic sie nie ustawia,zakłada sie go i przykręca bez niczego a drudzy że trzeba odpowiedno wałki ustawić na znaki...