Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie do jezdzacych takim autem. Jade jutro z kolega do DE po taki model i jestem ciekaw czy jest mozliwosc sprawdzenia przebiegu bez kompa ??? (za pomocą zegarow , guziczkow itd. ) W innych modelach jakos sie to robilo ale co wersja to inaczej.

Glownie chodzi o przebieg to reszte sie widzi :D

Opublikowano
nie ma

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Mam pytanie do jezdzacych takim autem. Jade jutro z kolega do DE po taki model i jestem ciekaw czy jest mozliwosc sprawdzenia przebiegu bez kompa ??? (za pomocą zegarow , guziczkow itd. ) W innych modelach jakos sie to robilo ale co wersja to inaczej.

Glownie chodzi o przebieg to reszte sie widzi :D

Jak się myśli o tym teoretycznie to faktycznie ma to sens ale jak juz jesteś na miejscu to:

1. Samochód ma powiedzmy 160k KM to teraz:

a. Ma książkę serwisową z wpisami do końca (niemczy raczej tego pilnują) + zapisy na kluczyku (to Ci sprawdzi ASO),

b. Widać po środku że taki przebieg jest mozliwy lub nie (przy 160k km E90 powinien być prawie jak nowy - drobne przetarcia możliwe),

c. Jeśli ma DPF to sprawdzasz ile zostało do wymiany. DPF wystarcza na 180k KM więc przy 160k km przebiegu do wymiany powinno zostać około 20k

Jeśli któryś z tych punktów się nie zgadza to raczej należy szukać dalej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiele osób ma 250 tyś. km. i jeżdżą dalej na seryjnym DPF-ie. dlatego nie warto się sugerować informacją z kompa.
Opublikowano
Wiele osób ma 250 tyś. km. i jeżdżą dalej na seryjnym DPF-ie. dlatego nie warto się sugerować informacją z kompa.

no to gratuluje pomysłu - ciekawe co na to silnik...nie mówiąc o osiągach. Jedziesz po samochód do Niemiec więc nie spodziewał bym się tam takiego barbażyństwa.

Opublikowano

Odnośnie przebiegu:

Załóżmy że ktoś dojeżdża do pracy 15km w 50minut w jedną stronę w miejskich korkach. Rocznie robi 20tys. km

Druga osoba dojeżdża codziennie 100km w jedną stronę autostradą też w 50minut. Rocznie robi 70tys. km

myślicie że po 4 latach drugi samochód będzie w dużo gorszym stanie niż ten pierwszy? Sprzęgło turbina dpf bardziej dostaje w kość w pierwszym przypadku, kierownica bedały też będą bardziej wytarte itd.

U nas opinia jest taka że 80 tys po 4 latach to perełka a 280tys to trup

Co bardziej się zużywa jadąc przez godzinę autostardą 140-150km/h niż jadąc 10-20km/h po miescie?

Oczywiscie może się też trafić że 280tys było robione tylko po miescie (kurier, taksówka, przedstawiciel handlowy)

Opublikowano
Odnośnie przebiegu:

Załóżmy że ktoś dojeżdża do pracy 15km w 50minut w jedną stronę w miejskich korkach. Rocznie robi 20tys. km

Druga osoba dojeżdża codziennie 100km w jedną stronę autostradą też w 50minut. Rocznie robi 70tys. km

myślicie że po 4 latach drugi samochód będzie w dużo gorszym stanie niż ten pierwszy? Sprzęgło turbina dpf bardziej dostaje w kość w pierwszym przypadku, kierownica bedały też będą bardziej wytarte itd.

myślę inaczej, z racji tego, że obecnie za wszystkie funkcje odpowiada komp. a jak masz jeszcze automat to mniejszy przebieg = lepszy stan auta...

ostatnio poruszałem się raczej po mieście i zauważyłem jak fitr się oczyszcza, proces wypalania miałem jadąc ~2km/h na zakorkowanej ulicy, po dotoczeniu do domu, proces sią zakończył...z całego prcesu najbardziej odczuwalna była końcówka: po zakończonym wypalaniu była mocno słyszalna praca wiatraka, który wymuszał sztuczne chłodzenie...jak wypalanie miałem w garażu to wiatrak chłodził z ~15minut po zgaszonym zapłonie...

nie opisuję stanu, że auto przez 8 miesięcy jest nie używane a przebieg roczny jest robiony przez 4 kolejne miechy...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2: