Skocz do zawartości

BMW 520i silnik sie błyskawicznie nagrzewa :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim BMW e39 520i 1996, silnik od temperatury na niebieskim polu nagrzewa sie do czerwonego w zaledwie 5 minut jazdy ! Nie mam pojęcia o co chodzi, oba węże gorące, ciśnienie wysokie bo jedyny sposób żeby wskazówka wróciła na środek to odpowietrzanie płynu chłodzącego przez odpowietrzacze (śrubka obok zbiorniczka chłodnicy).

Prosze o pomoc, czytałem inne tematy to nikomu się nie nagrzewał tak szybko. Mam nadzieje ze to nie głowica :(

Opublikowano (edytowane)

skoro masz dobrze odpwietrzony to pompa wody do wymiany

napewno tak robisz bo jak odkrecisz 2 odpowietrzniki to juz masz spowrotem zapowietrzony układ

ewentualnie z odkreconym korkiem od zbironiczka i odpwietrznikiem to tez lipa wychodzi

Edytowane przez godzill

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano
dobre odpowietrznie nie jest takie łatwe,zazwyczaj oczywiście nie ma najmniejszych problemów,ale ten układ potrafi się uprzeć,i d...a,znajomy mechanik walczył raz z tym 4 godz.,po drugie to sprawdź korek od chłodnicy,też daje takie akcje(najlepiej podmień od kogoś na jakiś czas),no i pompa,jak plastikowe wirniki też lubią się łamać
Opublikowano

widać że pompa padła

zamiast dłubać na gorącym przy odpowietrznikach mógłbyś sprawdzić czy jest strumyk przelewowy

Opublikowano

no wlasnie, odpowietrza sie na zimnym

jak se odkreciles odpowietrznik na goracym, to odpowietrzaj jeszcze raz jak przykazano

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam. Moj silnik nagrzewa się normalnie trzyma pion niezależnie czy w trasie czy mieście. Jest jedno ale. Przy włączonym zapłonie nie ma przelewu. Przy włączonym silniku nie ma również. Dopiero przy dodaniu lekko gazu przelew w zbiorniku się pojawia. jak dam temp na max grzeje gorącym powietrzem a więc co to może być? Spróbować rano odkręcić odpowietrznik przy zbiorniku i wlać tam płynu? Czy jazda z takim brakiem przelewu czymś grozi?
Opublikowano

ten przelew na zaplonie jest robiony przez dodatkowa pompe elektryczna, jest na dole przy chlodnicy

nie wiem czy oznaczenie jako "dodatkowa" mowi ze nie wszystkie auta ja mialy i nie wiem tez jak wyglada normalny przelew od zwyklej pompy wody, ale nie matrwilbym sie zbytnio sie wskazowka nie rusza ze srodka

na pewno ta dodatkowa pompa ulatwia znacznie odpowietrzanie, bo trzeba je robic na zimnym silniku(niebieskim polu)

Opublikowano
Znalazłem niewielki wyciek na obudowie termostatu tuż pod odpowietrznikiem. Zamówiłem nową może dlatego nie ma przepływu wody na zapłonie. Narazie owinąłem to kawałkiem gumy i metalową opaską zaciskową i nie cieknie. Obudowa będzie dopiero w poniedziałek. Tylko się zastanawiam czy jeździć tak czy nie? Bo nikt mi nie napisał czy to czymś grozi czy nie. Cały czas wskazówka ma pion czy korek czy trasa.
Opublikowano

jak jest plyn i wskazowka w pionie to nie ma klopotu

tylko po zmianie bedziesz musial odpowietrzyc dobrze, nie jest to trudne jednak czesto sie nie udaje ;)

Opublikowano
To dobrze ;) na wskazówkę często zerkam bo boje się przegrzać bmw, bo potem dzieją się cyrki, a z tego co mi wiadomo nigdy jeszcze nie była zagotowana ;) i mam nadzieje ze tak zostanie :D
Opublikowano
widać że pompa padła

zamiast dłubać na gorącym przy odpowietrznikach mógłbyś sprawdzić czy jest strumyk przelewowy

sprawdź jak kolega pisze :) będziesz pewien na 100% czy to pompa ale według mnie na to wszystko wskazuje :)

Yyyyy soki nie doczytałem tematu :D