Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam

Mam pytanie, czy ktoś montował czujnik parkowania z tyłu do e46 po lifcie?

Mnie tego nie brakuje, ale żona ostatnio cofając obtarła się o słupek (na szczęście mała rysa na zderzaku tylko).

I zastanawiałem się nad montażem takiego czujnika.

Nie chciałbym jakiś kosmicznych wynalazków z allegro, myślałem raczej nad oryginałem.

Wie ktoś jak wygląda sprawa związana z trudnością montażu i ceną??

Może jednak polecacie jakiś uniwersalny ale ładny zestaw?

Pozdrawiam i dziękuje z góry za opinie.

Opublikowano
Ja bym montował używane Ori, żadne tam wynalazki. Co do ceny to musisz poszukać na portalach aukcyjnych ewentualnie w dziale kupie/sprzedam. A sam montaż też nie jest specjalnie skomplikowany (pojęcie względne)
Opublikowano

Ja dokładałem używane Ori.

Cena za komplet ( czujniki, moduł PDC, buczek, wiązka el. i listwa zderzaka) 340ZŁ

Montaż 150ZŁ

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz rozwinąć swoją myśl? Oryginał zgodnie z manualem wymaga rozebrania kawałka auta żeby przeciągnąć wiązkę z bagażnika do przodu?

Gdzie kupiłeś taki 'gotowy zestaw'? 340zł za komplet to okazja. :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie 340zł to super cena, same czujniki na allegro są droższe!!

Popatrzyłem takie uniwersalne:

http://allegro.pl/czujnik-cofania-bez-wiercenia-w-zderzaku-eps-1-i1704400320.html

http://allegro.pl/czujnik-cofania-parkowania-4x-czujniki-buzzer-i1725666980.html

Na pewno nie chcę żadnych dodatkowych wyświetlaczy, sam "brzęczek" mi wystarczy.

Co myślicie o tej listwie montowanej pod zderzak??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chyba w dziale zrób to sam jest podany przykład wstawienia nieoryginalnego zestawu konkretnej firmy który pasuje do oryginalnych otworów w zderzakach E46. Pamiętam, że centralka tego zestawu chyba była niebieska, chyba valeo.

Kiedyś już padło pytanie czy da się jakoś zaadaptować oryginalną instalację i uruchamiać ją np. ze światła cofania jak w tych uniwersalnych ale nie padła odpowiedź. Na tej aukcji koleś twierdzi że +/- i 'multimedja' ;) trzeba podłączyć.

http://allegro.pl/bmw-e39-e38-e46-zestaw-pdc-do-montarzu-orginal-bmw-i1708685875.html

fra65: jak jest uruchamiana ta instalacja, za 150zł chyba nie ciągnęli wiązki przez całe auto??

Opublikowano
mysle ze spokojnie mozesz kupic listwe (nawet w aso nowa to ponizej 100 chyba, na allegro tez nowe czy uzywane znajdziesz za 50/60) pod czujniki i jakis normalny zestaw czujek :) srednice otworow bedziesz znal to i dobierzesz pasujace, wyswietlacz jest zbedny tak jak mowisz sam brzeczek wystarczy, sygnal ze swiatla wstecznego wezmiesz i juz :D mysle ze tutaj duzej polityki nie ma. Chyba nawet zderzaka nie trzeba sciagac bo listwe mozna wypiac ale nie wiem jak tam kable, ktoredy sie przeciaga do srodka kufra ale to tez mozna popatrzec zawsze bo pewnie miejsce jest :)
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, po obu stronach z tyłu są zaślepki, pozwalające wbić się do bagażnika z zewnątrz (widać je dobrze ze środka bagaznika). Kemot ma rację, listwa zdejmowana, nie trzeba zderzaka zrzucać.

Kemot, zrób nam przysługę i usuń fotkę z podpisu. Albo wrzuć coś małego, co by optycznie nie rozwalało strony :8)

Edytowane przez zielo
Opublikowano

Kupiłem od faceta co wystawia towar na Allegro (jego numer tel. 663934614).Trwało to trochę długo bo czekałem chyba coś 7-8 tygodni, ale dla takiej ceny to się opłacało.

Uruchamiana jest po włączeniu wstecznego biegu.

Chyba coś musieli jednak rozebrać bo buczek jest nad nogami kierowcy.Wiązka elektryczna była tak jak pisałem ori i właśnie ten kawałek dla buczka był bardzo długi pozostałe elementy są w bagażniku.

Dla przeprowadzenia czujników w tylnej części karoserii są gotowe otwory a na przewodzie była specjalna

zaślepka-uszczelka do tego otworu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Tu już nawet nie chodzi o cenę ale o kompletność instalacji, większość tnie przewód główny jak ten z tego linka co podałem. Za taką kompletną instalkę nawet jak cena będzie trochę wyższa warto w/g mnie zapłacić. Gdzie Ci to zainstalowali za 150zł bo to też jakaś super promocja? ;)

Kupowałeś przez allegro? po telefonie nie znajduje mi użytkownika :(

hmm znalazło w google roza356 z wrocka, aukcji to on nie ma za wiele, za to ma na fotkach jakies e46 z pdc :D

Edytowane przez BaX
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy dobrze rozumiem, że pod listwą zderzaka będą gotowe otwory, wystarczy w samej listwie dorobić?

Instalacja w aucie też już jest przygotowana do podłączenia czujników? Jeśli źle Was zrozumiałem to przepraszam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Właśnie nie ma instalacji, trzeba ciągnąc przez całe auto pod deskę i wpinać w kostki. Dlatego interesuje mnie ta którą kupił fra65 bo wygląda na kompletną chyba że instalacja za 150zł przewidywała dosztukowanie brakujących kawałków. ;)

fra65: jeszcze jedno, jak wrzucasz wsteczny i masz włączone radio/cd etc. wycisza ci automatycznie?

Opublikowano

Faceta znalazłem na Allegro ale ten zestaw kupiłem poza Allegro.

Wpisz numer W Google.

Instalowałem w Tarnowskich Górach w warsztacie gdzie robią bemki.

Instalacja była kompletna bez sztukowania.

Nie zauważyłem żeby coś przyciszało.

Instalacja w aucie też już jest przygotowana do podłączenia czujników? Jeśli źle Was zrozumiałem to przepraszam.

Instalacji nie ma w aucie. trzeba dołożyć.

Opublikowano
ja kupiłem zwykłe czujniki za stówę, ori listwę wszystko wsadziłem w bagażnik, brzęczek do kabiny i śmiga, a inny wygląd czujników jakoś mogę przeżyć. Bardziej śmieszy mnie brak jednego lub kilku czujników jak to ma miejsce wyjmowanie przy awarii. :)
Opublikowano
panowie mam ten sam problem ,posiadam 318i po lifcie Touring ,dokupiłem wszystko do PDC oryginalne lecz używane tzn. listwa w zderzak 70pln, 4x czujnik 300zł ,wiązkę od czujników do modułu 30zł ,moduł 100zł (do modułu była podłączona wtyczka z obciętymi kabelkami :( ,mam schematy instalacyjne z serwisu BMW ENG ....wydawało by się że to proste ,ale ja nie wiem jak to zrobić :cry: ,jakiś czas temu pisałem z jednym kolegą z tego forum i powiedział ,że wie jak to podłączyć i ,że mi prześle meilem instrukcje ,taką na chłopski rozum ,ale jakoś kontakt ucichł i dalej zostałem w kropce,a kasa wydana i graty leżą :( ,więc może ktoś by pomógł ?
Opublikowano
panowie mam ten sam problem ,posiadam 318i po lifcie Touring ,dokupiłem wszystko do PDC oryginalne lecz używane tzn. listwa w zderzak 70pln, 4x czujnik 300zł ,wiązkę od czujników do modułu 30zł ,moduł 100zł (do modułu była podłączona wtyczka z obciętymi kabelkami :( ,mam schematy instalacyjne z serwisu BMW ENG ....wydawało by się że to proste ,ale ja nie wiem jak to zrobić :cry: ,jakiś czas temu pisałem z jednym kolegą z tego forum i powiedział ,że wie jak to podłączyć i ,że mi prześle meilem instrukcje ,taką na chłopski rozum ,ale jakoś kontakt ucichł i dalej zostałem w kropce,a kasa wydana i graty leżą :( ,więc może ktoś by pomógł ?

może wklej schemat to wszyscy jakoś go rozszyfrujemy

Opublikowano

Czujniki parkowania fimy Valeo nie odbiegają niczym od oryginału bo to firma Valeo robi czujnik na pierwszy montaż. Fakt nieoryginalny zestaw jest drogi, ale można powiedzieć nieomylny. Przez 2 lata użytkowania nie miałem żadnych problemów.

http://allegro.pl/oryginalne-czujniki-parkowania-firmy-valeo-na-tyl-i1718003902.html Ja mam takie, bez reklamy to tylko dla informacji.

Fakt kabel od głośnika jest bardzo krótki, ale jeśli ktoś wie że czerwony należ podłączyć do czerwonego, a czarny do czarnego to bez problemu sobie go przedłuży i pociągnie do przodu auta. ja mam pod kierownicą i słyszę doskonale ile miejsca zostało mi do cofnięcia.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)