Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam posiadam bmw e36 318i silnik m43 i nie pali na benzynie a zaczeło się tak ze padła pompa paliwa (już 2 w tym roku) odpaliłem chodził na dwa środkowe cylindry przejechałem pol drogi do domu (2km) bo pompa się popsuła na mieście i padł całkiem już wcale nie zapalił gazie chodzi ładnie benzyna do listwy wtryskowej dochodzi prąd na wtryskiwacze podaje co może być przyczyną ?
Opublikowano
ale poco mam sprawdzać przekaźnik ? pompa działa jest wstawiona nowa i jak kręcę rozrusznikiem to paliwo do listwy wtryskowej dociera więc musi być to wszystko dobre pisałem o tym w pierwszym poście
Opublikowano
czy ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć ? dodam że pompę podłączyłem na krótko paliwo nie wraca powrotnym wężykiem i wydajność pompy sprawdzałem w ten sposób bezpośrednio od pompy podłączyłem wężyk wsadziłem do butelki i podpiąłem na krótko pompa przez 40 sekund wypompowała pół litra paliwa a pompa jest nowa
Opublikowano
sprawdz ciśnienie paliwa na listwie jeżeli jest prawidłowe to padły wtryskiwacze (zapieczone) .
Opublikowano
a jak sprawdzić ciśnienie na wtryskiwaczach ?bo wcześniej wyjąłem wtryskiwacze podłączałem pod 12v i chodziły włożyłem inną pompę paliwa bez obciążenia w 30sekund wypompowała litr paliwa i próba odpalenia jak by chciał odpalić się zachowuje ale na jeden gar jakby
Opublikowano
Ciśnienie paliwa powinno wynosić 3 atm. zapewnia to regulator ciśniena paliwa.Najlepiej sprawdzić wtryskiwacze poprzez zdemontowanie całej listwy z wtryskiwaczami pokręcić rozrusznikiem jeżeli z wszystkich tryska strużka to ok.Jeżeli z któregoś nie to zapieczony otworek ,jeżeli z żadnego nie leci paliwo to uszkodzony zawór ciśnienia ,pompa paliwa,zapchany filtr paliwa,albo brak paliwa w zbiorniku. Sprawdzenie wtryskiwacza na sucho nic ci nie daje ,będzie słychać że chodzi ale nie jest pewne że jest drożny to typowe uszkodzenie wtryskiwaczy przy stałej jezdzie na gazie.
Opublikowano
a więc tak zdemontowałem wtryskiwacze i jak kręcę rozrusznikiem to z nich kapie nie leci mgiełka tylko kapie ale chyba jak by to była pompa lub regulator ciśnienia to powinien chociaż pierdnąć coś czy nie ?
Opublikowano
Nie będzie to mgiełka jak w dislu ale powinna być strużka nie kropla a więc za niskie cisnienie a co za tym idzie regulator ciśnienia paliwa albo pompa -stawiam na pompę(za mała wydajność).