Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich.miałem możliwość"przetestowania"różnych wycieraczek w zamrażarce(-25 st.C).o dziwo wyszło,że tych z grafitowymi gumkami MRÓŻ nie ruszył,pozostałe w różnym stopniu ZESZTYWNIAŁY :roll2:

1.szybę warto odtłuścić 2.przy wymianie samych piór trzeba je prawidłowo zamontować-odpowiedni profil wycieraczki na wzór oryginału+mocowanie krańcowych szczęk 3.nie niszczyć ich na zamarzniętej szybie 4.sprawdzony płyn do spryskiwaczy 5.po wizycie w myjni z opcją woskowania oczyścić szybę i gumki wycieraczek

P.S.przy wymianie na nowe uważać na szybę,szmata :idea: pod ramiona wycieraczek :mrgreen:

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
PAnowie a co myslicie o wycieraczkach z VW - AREOTWIN - w calosci ! takie w calosci z gumy niby są super! uzywal ktos cos takiego? niby sa do 3`jek ... widzialem jak w nowym golfie V scieraja ... masakra!

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

E36 TURBO 325i & E46 TOURING 330D

Opublikowano
Jezeli ktos ma zalozone jakies drogie wycieraczki, to na zime polecam Valeo Silencio Winterblade (http://www.valeo.pl/index.php?id=37). Sa zaprojektowane tak, zeby dobrze dzialaly w trudnych zimowych warunkach. No i przede wszystkim, majac osobne "zimowe" piora, nie zajedziemy sobie "letnich" wycieraczek. Kosztuja jakies kilkadziesiat za za sztuke i dosc trudno je dostac. Czasem w InterCarsie mozna kupic lub zamowic. Polecam szczegolnie uzytkownikom Silencio XTRM, ktore na mrozie sztywnieja i z reguly kompletnie sie nie sprawdzaja.
Opublikowano
Kupowanie wycieraczek po 100 zł moim zdaniem mija sie z celem, ja długo jezdziłem z boschami ktore prawie nie zbierały wogole wody z szyby :) Takie były jak kupiłem, i jakos nie spieszyło mi sie z ich wymianą, ostatnio wkoncu kupiłem nowe, firmy Champion, po 15 zł za sztuke, działają idealnie, przy kazdej predkosci a szyba jest idealnie czysta. A tez zastanawiałem sie nad czyms "lepszym". Po co wiec płacic kilkaset złotych za cos co itak za poł roku bedzie do wymiany ?? Sol i wogole zanieczyszczenia typu piasek ktore dostaja sie na szybe spod kół innych aut robia jednak swoje, dlatego lepiej kupic cos tanszego ale częściej wymieniac nizkatowac wycieraczki po kilkaset złotych jak najdłuzej tylko dlatego ze duzo kosztowały.

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano
Panuje opinia ,zę bmw musi mieć wszystko orginalne ja też preferuje tańsze ale dobre :)
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
Ja kupilem do siebie jakis Topowy model z Valeo ... sa super :!:

Praktycznie bezszelestne i naprawde swietnie zbieraja...

ja kupiłem valeo extrim - prawie 200zł za komplet- niech je szlag! :evil:

Opublikowano
Widzę, że temat wycieraczek jest ciągle aktualny, szczególnie w okresie zimowym, więc ja również chcę podzielić się swoimi doświadczeniami na temat wycieraczek. Ja od dłuższego czasu używam wycieraczek BOSCHA, i przyznaję, że są modele lepsze i gorsze tej firmy. Ale od czasu kiedy pojawiły się wycieraczki BOSCH TWIN systuacja poprawiła się znacząco. Używam ich w E-36 i zbierają super, nie ma maz, nie piszczą. Zbudowane są z 2 warstw gumy o różnej twardości, posiadają spoiler, mają ulepszony kształt zapewniający lepszy docisk do szyby i poprawiony uchwyt mocujący do ramion a także ulepszone mocowanie piór. Zwykłe BOSCH-owskie faktycznie nie sprawdzały się, szybko sztywniały pióra, podskakiwały, mazały, po zamontowaniu TWIN-ów kłopoty zniknęły. Koszt dwóch wycieraczek na przód to ok. 80 PLN, ale w promocjach można kupić już nawet za 50 PLN. Ponadto kupując wycieraczki BOSCH-a w markowych punktach sprzedaży powinny być one objęte gwarancją na prawidłowe działanie, w przypadku gdy po montażu wycieraczki mażą lub podskakują to można je bezpłatnie wymienić na nowe, bez usterek. W większości samochodów problem z wycieraczkami polega na tym, że z upływem czasu eksploatacji ramiona zmieniają swoją geometrię i wycieraczka nieprawidłowo przylega do szyby, do ustawienia prawidłowego kąta przylegania służy specjalny przyrząd, niektóre autoryzowane stacje obsługi posiadają takie przyrządy. Po regulacji zwykle większość kłopotów z wycieraczkami ustępuje.
Opublikowano

Witam...

Polceam piórka firmy ALCA - grafitowe naprawde swietne , ładnie zbierają i wogóle ich nie słychać a miałem juz kilka innych firm: Valeo,Bosch..Jednak grafitowe wypadły najlepiej....Pozdrawiam

Opublikowano

sorry że odświeżam temat ale chce się podzielić swoimi spostrzeżeniami: nie ważne ile kosztuje wycieraczka bo na szybie i tak nikt tego jadąc z przeciwka nie zobaczy jednynie co to możemy nakarmić swoje ego że jesteśmy lepsi od innych :twisted:. najważniejsze to jest to żeby produkt który kupujemy był świeży (szukamy daty produkcji na opakowaniu lub grzecznie wypytujemy pana w sklepie kiedy zaopatrzył się w nie) możemy kupić bosch'a który u pana za ladą leżał 2 lata np na słońcu gwarantuje że to będzie zła wycieraczka (tak miałem i odrazu poszedłem po pieniądze do sklepu). teraz zawsze czekam jak wycieraczki znikają z hipermarketów i jak widze że mają nową dostawę to kupuje w ciemno. jednak salonowe też są świetne póki są dobre potem nie opłaca się wymieniać na nówki za nie wiadomo jaką kase bo skoro nie widać różnicy to po co przepłacać:)

ps jeżeli uraziłem czyjeś uczucia to przepraszam nie chciałem, to tylko moja opinia co do wymiany wycieraczek w kilku autach.

Opublikowano
no i wlasnie zmienilem zdanie co do wycieraczek ;) jednak se kupie tanie jakies i wale KONKRETNE DROGIE ALE DOBRE I Zaden mi tego nie powie BOSHE :))) (chodzi o model: AROTWIN)

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

E36 TURBO 325i & E46 TOURING 330D

Opublikowano
Ja polecam Valeo, ale jak ktoś chce zaoszczędzić to można kupić same gumki :D za 12 zeta na dwie wycieraczki, za taką cenę można zmieniać co sezon :8)
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

Witam

Powiem Wam szczerze,ze ja dla draki kupilem piora po 6 pln komplet w

markecie i/gumowe/ i jest wszystko ok. wzialem nawet na zapas :D

Sam nie wiem co o tym myslec,bo mam je prawie rok!!!

pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
To prawda, iż można wymianić same gumy w wycieraczkach. Do E39 wycieraczki nie są najtańsze. Ostatnio pod Castoramą zaczepił mnie gość, który zaoferował wymianę samych gum w wycieraczkach. Wcześniej wymienił te gumy facetowi z Jeepa, więc i ja się skusiłem. Generalnie taka wymiana, to prosta sprawa. Następnym razem jeśli uda mi się kupić same gumy, to sam sobie je przełożę. Facet za usługę skasował 50 zł, podobno są to gumy jakiejś dobrej niemieckiej firmy (mówił nazwę, ale nie pamiętam). Jak na razie wszystko jest ok. Facet kręci się w szarej E30 kombi pod Makro lub przy Castoramie w Alejach Jerozolimskich - Wawa.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie odswiezam temat bo krew mnie zalewa ,testowalem juz chyba wszystkie wycieraczki dostepne na rynku zaczalem od tych za 130 pln poprzez oryginaly bmw a skonczylem na tych za 5 pln. i ciagle ten sam problem--wycieraczka od strony kierowcy skacze po szybie :mad2:

ostatnio nawet zamienialem je stronami i zawsze od strony kierowcy skacze i piszczy.

Ktos wyzej napisal ze problem moze lezec w kacie pochylenia wycieraczki.Macie jakis namiar na przyzad do ustawiania tego kata,pytalem w warsztatach ale nikt o tym nie slyszal.

chyba juz zaczne sam wyginac na pałe :duh: :mad2: :duh:

help my :cry2: :cry2: :cry2:

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

Opublikowano
Nagnij je delikatnie. Nie rozumiem ludzi co kupują wycieraczki po 200 zyla. Lepiej nieche w dobrą benzyne zainwestują a nie jakiś syf leją. Polecam wycieraczki do góra 40 złoty za dwie.
Opublikowano

Panowie skad wy macie takie ceny tych piór...

Przecież Valeo Silencio kosztują 48zł/2szt na allegro. przynajmniej do E30...

Opublikowano
Ja chyba wypróbuję wycieraczki, a może nawet same gumki ALCA - są bardzo tanie, a gumki to już śmiesznie tanie (10zł para) - jeżeli okażą się kiepskie, to mała strata, a może jednak będą dobre...
Opublikowano
Ja planuje zakup wycieraczek firmy SWF, w katalogu Elite (http://www.elitecat.pl/Fsearch.asp) figuruja jaka oryginaly.

Pozdrawiam.

SWF są teraz cięzko dostępne(firma należy do VALEO)-firma ta chyba produkuje wycieraczki dla BMW.Ja swoją kupiłem z takimi wycieraczkami,na zimę je zdjełem,bo mi ich szkoda-teraz takich już nie dostanę,a jak dostanę w strasznej cenie w serwisie za 169zł sztuka od strony kierowcy.Wycieraczki do E34 robi CHAMPION i VALEO SILENCIO ale to już nie ma wyglądu oryginału.Teraz mam założone CHAMPION w garażu leżą jeszcze VALEO SILENCIO.

Opublikowano
Panowie odswiezam temat bo krew mnie zalewa ,testowalem juz chyba wszystkie wycieraczki dostepne na rynku zaczalem od tych za 130 pln poprzez oryginaly bmw a skonczylem na tych za 5 pln. i ciagle ten sam problem--wycieraczka od strony kierowcy skacze po szybie :mad2:

ostatnio nawet zamienialem je stronami i zawsze od strony kierowcy skacze i piszczy.

Ktos wyzej napisal ze problem moze lezec w kacie pochylenia wycieraczki.Macie jakis namiar na przyzad do ustawiania tego kata,pytalem w warsztatach ale nikt o tym nie slyszal.

chyba juz zaczne sam wyginac na pałe :duh: :mad2: :duh:

help my :cry2: :cry2: :cry2:

tak, dokladnie w kacie ustawienia, nieweim jak powinno byc w BMW ale np w VW powinno to byc 5 stopni .. ostatnio wlasnie ojciec wymienial wycieraczki do VW w serwisie z ustawieniem konta .. i o ile wczesniej zadne wycieraczki nie chodzily prawidlowo o tyle teraz to jest wlasnie to ..

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
dzwonilem do BAWARIA MOTOR do katowic-nie posiadaja takiego urzadzenia-gosc mowi przyjedz pan powyginamy troche :mad2: --na pałe :mad2: .I co teraz?? :beksa:

Opublikowano

panowie problem rozwiazany :dance: w 80% problem zlej pracy wycieraczek lezy nie w samej gumie ale wlasnie w kacie pochylenia wycieraczki :!: pojechalem do gosscia troche podoginal ramiona i chodza jak marzenie :dance: :dance: :dance: i to na najtanszycch piorach--jakies ALCA -grafitowe,cicha praca bez smog :dance: :dance: :dance:

pozdro

Opublikowano
Ja kupilem do siebie jakis Topowy model z Valeo ... sa super :!:

Praktycznie bezszelestne i naprawde swietnie zbieraja...

jesli piszesz o "silencio" to mam takie w audi i nie jestem zadowolony. Po przekroczeniu 120 pracuja tylko na kawalku linii styku z szyba a po przekroczeniu 150 sprawiaja wrazenie jakby wybieraly sie na tylną szybe. Syf, w dodatku za 100 pln sztuka. Ale za to na postoju sa idealne ;)

Kupiłem dzisiaj "silencio x-trm" i nie potwierdzam twojej opinii przy 160 pracowały idealnie ale może to zależy od kształtu szyby, mam tylko nadzieje że nie zużyją się zbyt szybko bo kosztowały nie mało i zastanawiałem się czy nie kupić zwykłych, ale jak na razie nie żałuje (kosztowały 160zł za komplet)

• 2 miesiące temu...