Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam 318i z silnikiem M40. Byłem w sobotę u Pana Andrzeja z Aleksandrowa łódzkiego, bo mój silnik zaczął klekotać. Niestety klekotanie nie zostało wyeliminowane nawet po założeniu rolek z M43 :( Oczywiście silnik ucichł, ale cos tam dalej stuka (Pan Andrzej powiedział, że to napewno nie popychacze). Podobno wcześniej w silniku były wymieniane zawory (7 z 8). Pewnie pasek rozrządu poprzedniemu właścicielowi strzelił. Wiecie co może być jeszcze przyczyną stukania? Wtryskiwacze? Coś z zaworami? Pompa wody?

Dodam ze w samochodzie mam zalozona instalacje lpg II generacji. Dziś jadę zmienić olej i napęd rozrządu (Pan Andrzej mowił, że moze być to hałas jednej z rolek napędu rozrządu).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może to panewka daje znac że silnik ma już dość??? Jesteś w stanie określić jakie to jest klepanie? Może równiesz klepać bo jest zbyt male ciśnienie smarowania lub wyrobione sworznie tłoka.
Opublikowano
Klepanie zlokalizowałem w głowicy około 1-2 cylindra. Jest to takie klepanie zaworowe (jeśli można tak nazwać). Z tego co mechanik mówił to panewka odzywa się przy wyższych obrotach (ok. 2,5 tys.). Mnie stuka na wolnych obrotach. Co do ciśnienia oleju, nie wiem jak to sprawdzić. Jakiś sposób? Czy wymiana pompy oleju? Zatkana magistrala raczej nie wchodzi w grę bo w sobotę bylem w Aleksandrowie i pan Andrzej ja przeczyścił. Zastanawiam się, czy ktoś czegoś nie spartolił podczas naprawy po strzeleniu paska rozrządu. Po wymianie oleju silnik trochę ucichł, ale dalej stuka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Andrzej z Aleksandrowa wymieniał wszystkie, które były niesprawne (nie wymieniał na nowe tylko na używane oryginały). Zasugerował, że może być zawór prostowany, lub prowadnica zaworu jest padnięta. Przed naprawą jak silnik przycisnąłem do 4 tys. obrotów to zaczynał chodzić na 3 cylindrach. Po naprawie u Andrzeja problem znikł, ale stukanie niestety nie. Może coś być z gniazdem zaworu? Jakie są objawy wypalenia? LPG może trochę nadwyrężyło silnik? Mocy też jakoś nie ma. Nie jechałem co prawda innym M40, więc nie mam porównania. Kolejną sugestią Andrzeja były wyrobione rolki napędu rozrządu, ale wydaje mi się, że nie stukały by tylko "rzęziły". Wtryski jak są padnięte to nie stukają?
Opublikowano
prostowany zawór nawet młotkiem nie puka nadmierny luz w prowadnicy też nie puka najwyżej pożera olej wypalone gniazdo też nie puka .
  • 2 lata później...