Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!!!

Podpiełem dziś pod kompa moją bunie celem sprawdzenia ile pompuje turbo... wsiadam do samochodu ze szwagrem i jedziemy... podczas cofania zapalił sie trójkąt miedzy zegarami(Trakcja) oraz pomarańczowa kontrolka hamulców... jadąc ok 100km/h postanowiłem ostro zahamować i ZONK :shock: ABS zaczął szaleć, pedał skakał jakby nie było trakcji i długa droga hamowania... po włączeniu ponownym silnika problem powrócił po kilku przejechanych metrach... na grodze gruntowej sprawdziłem abs działa poprawnie natomiast można kręcić "bączki" DSC nie działa co sie stało?? Ps. moja inpa nie może połaczyc sie z DSC ;/ dlatego nie wiem jaki to błąd;/

prosze o pomoc :)

Edytowane przez Balugass
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wygląda to tak jak byś miał wył system

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
wygląda to tak jak byś miał wył system

przed chwilą jeździłem i wszystko ok DSC działa jak należy abs równiez i nic sie nie świeci... najprawdopodobniej problem niedługo powróci wiec wybiore sie na kompa może błąd sie zapisał... wolałbym uniknąć sytuacji gdy ABS lub DSC bedzie naprawde potrzebny a tu zonk :?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak chcesz to mozesz podjechać tylko nie wiem skad jestes. Teraz jestem na podkarpaciu a na co dzień slask

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
jak chcesz to mozesz podjechać tylko nie wiem skad jestes. Teraz jestem na podkarpaciu a na co dzień slask

dziękuje kolego za propozycje :cool2: je jestem z mazur :) wiec sporo kilometrów :mrgreen:

Opublikowano
Hm... ale DSC i ABS to oddzielne systemy. Dezaktywując u Ciebie DSC nie rusza się systemu ABS. Po za tym "od hamulców" to są jakby dwie kontrolki czasami mylone ;) - ta z wykrzyknikiem (jak ręczny zaciągnięty albo dezaktywacja DSC) i ta z napisem "ABS". Właściwie, to ABS jest wykorzystywany przez DSC ale to oddzielny system i jeśli nie zapaliła się pomarańczowa kontrolka z napisem "ABS" to powinno być z nim ok. Aha... ABS jest wykorzystywany przez DSC, np. podczas gwałtownego hamowania, kiedy uaktywnia się system DBC, czyli wsparcia hamowania w awaryjnej sytuacji. Czyli podsumowując ;) - przy całkowitej dezaktywacji DSC i uszkodzeniu ABS, to powinny się świecić trzy kontrolki (ta z trójkątem, wykrzyknikiem i napisem "ABS"). Niestety jest to mylone - bo część myśli, że jak naciśnie przycisk DSC i zapali się trójkąt to dezaktywowało system - a to nieprawda ;) - trzeba nacisnąć i trzymać trzy sekundy aż się 2 zapalą.
Opublikowano
Hm... ale DSC i ABS to oddzielne systemy. Dezaktywując u Ciebie DSC nie rusza się systemu ABS. Po za tym "od hamulców" to są jakby dwie kontrolki czasami mylone ;) - ta z wykrzyknikiem (jak ręczny zaciągnięty albo dezaktywacja DSC) i ta z napisem "ABS". Właściwie, to ABS jest wykorzystywany przez DSC ale to oddzielny system i jeśli nie zapaliła się pomarańczowa kontrolka z napisem "ABS" to powinno być z nim ok. Aha... ABS jest wykorzystywany przez DSC, np. podczas gwałtownego hamowania, kiedy uaktywnia się system DBC, czyli wsparcia hamowania w awaryjnej sytuacji. Czyli podsumowując ;) - przy całkowitej dezaktywacji DSC i uszkodzeniu ABS, to powinny się świecić trzy kontrolki (ta z trójkątem, wykrzyknikiem i napisem "ABS"). Niestety jest to mylone - bo część myśli, że jak naciśnie przycisk DSC i zapali się trójkąt to dezaktywowało system - a to nieprawda ;) - trzeba nacisnąć i trzymać trzy sekundy aż się 2 zapalą.

o dokładnie paliły sie kontrolki tak jak po wyłączeniu(przyciskiem) DSC. Tylko skąd te zachowanie podczas hamowania?? jakby abs ciągle działał... teraz chwilowy spokój nic sie nie świeci wiec jak ktoś ma jakies pomysły to prosze pisać... ps. mam bumcie od roku i wiem jak wyłączyć całkowiecie DSC :cool2: zmienie Tytuł wątku bo faktycznie źle napisałem:)

Opublikowano
Faktycznie, jak teraz zmieniłeś tytuł wątku to znaczna część mojego postu jest niepotrzebna :lol: - ale może niech zostanie dla potomnych....
Opublikowano

byłem na kompie i pokazalo błędy:

24100 - czujnik cisnienia

24125- czujnik zmian obrotów

24120- czujnik zmian obrotów

i teraz kto mi wytłumaczy jak naprawić moją bunie?? :D

Opublikowano
Kolego a nie masz czasami slabego aku?? mi sie zaswiecily te kontrolki co tobie jak mialem slaby akumulator. Podladowalem go i nastepnie po przekroczeniu predkosci 20km/h zgasly
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam ja mam taki problem z kontrolka dsc ze mialem wymieniany drazek kierowniczy lewy no i fakt troche sie zbieznosc zwalila

i mam pytanie czy po zrobieniu zbiernosci musze skasowac bland czy sie skasuje samoczynnie?

swieci mi sie tylko kontrolka dsc na srodku licznika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie zgaśnie to wyjmij bezpiecznik nr 40, włącz zapłon, wyłącz, włóż z powrotem i włącz zapłon. Ostatnio jak jechałem w ulewę straciłem dsc, po zgaszeniu i odaleniu było przez chwilę ok a później powrót kontrolek, zabawa z bezpiecznikiem załatwiła sprawę. Miałem już taką sytuację jakieś dwa lata temu i wtedy też pomogło.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.