Skocz do zawartości

[525TDS] Brak oświetlenia w środku

jimbeam

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem jak w TDSie ale u mnie bezpieczniki są tylko pod maską, część przekaźników jest tez pod maską a część pod kanapą. Przekaźniki mam same czarne i pomarańczowe ale ten od oświetlenia niebieski. U mnie odpowiada też za włączanie/wyłączanie alarmu. Niestety schematów nie posiadam...

nie wiem jak w TDSie ale u mnie bezpieczniki są tylko pod maską, część przekaźników jest tez pod maską a część pod kanapą.

U mnie pod kanapą tylko kilaka - ale są.

Przekaźniki mam same czarne i pomarańczowe ale ten od oświetlenia niebieski. U mnie odpowiada też za włączanie/wyłączanie alarmu. Niestety schematów nie posiadam...

U mnie pomarańczowe i żółte. Alarm odłączyłem bo i tak padł mi kluczyk. Napisz może który to był przekaźnik u Ciebie.

• 7 miesięcy temu...

update

Napisałem post pod postem bo coś nie tak z ustawieniami forum. Odświeżam swój post a on nadal jest na którejś tam stronie a powinien wyskoczyć na początku pierwszej. Już piszę do Admina, proszę o nie przesuwanie do bieżącego postu śmietnika.

Odświeżam temat. Wymieniłem dwa moduły spod kanapy, efekt żaden. Nadal nie wiem, który przekaźnik jest od światła ale przyznaję, że nie miałem czasu tego ogarnąć (walczyłem z uwalonym wtryskiem sterującym).

Jeszcze jeden dziwny problem. Nie grzeje mi tylna szyba, tzn niby grzeje ale tylko na 1/3 wysokości i 2 linie. Nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Przejście jest na wszystkich ścieżkach a mimo to nie grzeje. NIe mam pod ręką elektryka i zaczyna mnie to lekko irytować ( dobrze, że niedziela to można zgasić zimne na nerwy he, he )

• 2 tygodnie później...

Tylko, że ze mnie elektryk samochodowy to taki se. Potrafię sprawdzić bezpieczniki, przekaźniki czy przedzwonić przewody ale nie wiem nawet gdzie są odpowiednie podzespoły ze schematu. Nie da się tego wytłumaczyć "manualnie"?

Postaram się manualnie wytłumaczyć ale powiedz jeszcze raz co dokładnie nie działa i jakie to moduły wymieniłeś.

Nie działa oświetlenie w środku - źródła dobre, połączenie w oprawkach przedzwoniłem miernikiem i jest ok. Włączniki też sprawne. Jest tylko światło w schowku ale to raczej nie ma nic do tego. I nie grzeje szyba. A dla ścisłości grzeją tylko dwa paski, mimo że nie ma przerwanych ścieżek. Wymieniłem moduły spod kanapy - komfort i ten drugi (czyli czarny i zielony). Nic nie pomogło.

No dobra,sprawdź na początek bezpieczniki nr 4,5,18 i 21 w przedniej skrzynce,oraz 32 pod tylną kanapą.Sprawdź, to znaczy "przedzwoń" miernikiem przejście oraz zbadaj napięcie na tych bezpiecznikach: na 18 ma być napięcie jeśli kluczyk w stacyjce w poz. 1,2 lub 3; na pozostałych bezpiecznikach napięcie ma być cały czas.Zwłaszcza bezpiecznik 21 sprawdź dokładnie.

A w ogrzewaniu szyby są naprawiane (lakierem przewodzącym) ścieżki? A może te ścieżki są "wyszczerbione"? Przyglądnij im się bliżej.Samo to że przewodzą to za mało żeby grzały.

• 2 tygodnie później...
No dobra,sprawdź na początek bezpieczniki nr 4,5,18 i 21 w przedniej skrzynce,oraz 32 pod tylną kanapą.Sprawdź, to znaczy "przedzwoń" miernikiem przejście oraz zbadaj napięcie na tych bezpiecznikach: na 18 ma być napięcie jeśli kluczyk w stacyjce w poz. 1,2 lub 3; na pozostałych bezpiecznikach napięcie ma być cały czas.Zwłaszcza bezpiecznik 21 sprawdź dokładnie.

Przepraszam, dopiero teraz znalazłem czas dla auta. Na bezpiecznikach wszytko jest zgodnie z Twoim opisem. Czyli przedzwoniłem i przewodzą, napięcie na każdym 13,4V.

A w ogrzewaniu szyby są naprawiane (lakierem przewodzącym) ścieżki? A może te ścieżki są "wyszczerbione"? Przyglądnij im się bliżej.Samo to że przewodzą to za mało żeby grzały.

Szyba nigdy nie był naprawiana, auto przyjechało 2 lata temu z Niemiec. Nie ma wyszczerbień, zwężeń na ścieżce itp, wszystko wizualnie gra.

Co dalej?

Teraz będziemy sprawdzać napięcie w oprawkach.Napięcia we wszystkich oprawkach (z tyłu dwie,z przodu centralna) pomierzymy z wykorzystaniem zewnętrznej masy np oprawki zapalniczki.Najpierw trzeba sprawdzić czy oprawka jest podłączona do masy (- aku),bierzesz miernik i mierzysz napięcie w gnieździe zapalniczki,jak jest i zgadza się biegunowość to ok. Do każdej lampy podpięta jest czteroprzewodowa wiązka ze złączem też czteropinowym.Pin nr 2 z doprowadzonym przewodem czerwono-białym w każdej lampie powinien być pod napięciem cały czas.Zmierz to w ten sposób że jeden przewód miernika do tego pinu,drugi do masy np w zapalniczce.Jeszcze zmierz w lampach z tyłu napięcie na pinie 4 (przewód fioletowo-biały),powinno być jeśli stacyjka jest w poz 2 lub 3.

Teraz będziemy sprawdzać napięcie w oprawkach.Napięcia we wszystkich oprawkach (z tyłu dwie,z przodu centralna) pomierzymy z wykorzystaniem zewnętrznej masy np oprawki zapalniczki.

Ja mam cztery - touring.

Do każdej lampy podpięta jest czteroprzewodowa wiązka ze złączem też czteropinowym.Pin nr 2 z doprowadzonym przewodem czerwono-białym w każdej lampie powinien być pod napięciem cały czas.Zmierz to w ten sposób że jeden przewód miernika do tego pinu,drugi do masy np w zapalniczce.Jeszcze zmierz w lampach z tyłu napięcie na pinie 4 (przewód fioletowo-biały),powinno być jeśli stacyjka jest w poz 2 lub 3.

W przedniej i tylnej mam czerwony, czerwono-brązowy,brązowy i jakiś jeszcze. Na żadnym nie ma napięcia. Na lampkach z boku jest czerwono-biały (nie ma napięcia) i fioletowo-biały (napięcie cały czas nawet bez przełączania kluczyka).