Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam BMW E36 z silnikiem 1.6 a chciałbym wymienić silnik na większy.

W garażu mam silnik od takiej samej BM-ki tylko że 2.5.

I chciał bym właśnie się zapytać jak by wyglądała taka wymiana.

Co potrzeba dokupić co wymienić itd.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Siema, robie w tej chwili to samo tzn mój klient któremu sprzedaje cały sprzet na swap z 18 na 2.5 M50b25 bez vanosa

potrzebujesz całe przeniesienie napędu sprzegło skrzynia z wałem nie wiem jak jest moze od e36 325 most z duzą głową, ja mam kompletny pół ośki przeguby. sterownik silnika, wiem że łapy silnika są inne, chłodnica pewnie o czymś jeszcze nie napisałem. Ja teraz robie zamianę w swojej e34 2.5 zamieniam na 2.5 vanos '94

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, a jak wygląda sprawa przy wymianie z 1,8 na 2,0 ? raz czy się opłaca, bo nie wiem ile w tym prawdy ale ponoć nie wiele lepsze osiągi niż 1,8 a dużo większe spalanie, ale jeśli to nie prawda to czy pasował by silnik 2,0 do auta po 1,8i ? i czy reszta podzespołów wytrzymała by te dodatkowe 40 koni ?

pozdrawiam, Drakers9

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Każdy silnik jest inny, ale jak decydujesz się na zmianę silnika na większy to chyba logiczne że zwiększy się spalanie????

Co innego jak zmieniałbyś r6 2.0 na 2.5 czy 2.8 albo v8 na v12, tam spalanie w zależności od jazdy może być nawet mniejsze w większych pojemnościach z racji tego, że są mocniejsze i łatwiej im się zebrać.

Do swapa potrzebny będzie wał napędowy (o ile wymienisz skrzynię), sprżęgło z z dwumasem, stabilizator, łapy silnika, wydajniejsza chłodnica, kolektory wydechowe i wydech, dyfer może ma inne przełożenie, ale jeździć będzie, jeżeli masz bębnowe hamulce to wypadało je zmienić na jakieś tarczowe.

W zależności od rocznika, trzeba przerzucić EWS.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wymiana silnika opłaca się jeżeli przekładamy z 2.0 r6 np na 2.8 r6

Ale przekładanie wersji 4 cylindrowej na 6 cylindrową to już za duże koszta. Dochodzą nam takie rzeczy jak hamulce przeniesienie napędu itp.

Lepiej sprzedać swoją furę a kupić seryjna 325 :-)