Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem, w związku z wyższymi temperaturami powietrza cały czas jeżdżę na włączonej klimatyzacji, zauważyłem że stojąc na światłach czy też w korkach (Warszawa), chłodzenie klimatyzacji ulega znacznemu pogorszeniu (albo praktycznie nie chłodzi), w trasie chłodzi bardzo dobrze. Z góry dziękuję za pomoc.

Klimatyzacja automatyczna, 2 strefowa.

Opublikowano

Klima w trybie Auto zwalnia za kazdym razem jak samochod sie zatrzymuje.

Pewnie ma to jakis zwiazek z ekonomia jazdy.

-------------------------------------------

pozdrawiam

obara

Opublikowano
Nie chodzi mi o to że zwalnia (mniejszy nawiew), tylko dmucha zdecydowanie cieplejszym powietrzem (praktycznie takim jak na wyłączonej klimatyzacji), ustawienie auto, czy też ręcznie nie ma tutaj żadnego znaczenia.
Opublikowano

W takim razie wytlumaczeniem moze byc mniejsza predkosc obrotowa sprezarki od klimy :?:

Ewentualnie system zarzadzania nawiewem jest tak zaawansowany, ze odlacza sobie sprezarke podczas postoju...

Wydaje sie to dziwne, ale jakie moze byc inne wytlumaczenie?

pozdrawiam

obara

Opublikowano
Wytłumaczeniem może być to że u mnie jest coś nie tak? :) A u pozostałych użytkowników taka sytuacja nie występuje. Przyznam szczerze że nigdy wcześniej z czymś takim się nie spotkałem.
Opublikowano
Kiedy uzupelniales czynnik chlodzacy?
Opublikowano
Czy jeszcze o coś innego.. Pytanie tylko, czy jeśli sprężarka byłaby uszkodzona, to czy w ogóle by się włączała i chłodziła? A w czasie jazdy działa bardzo dobrze, w aucie jest wręcz zimno.
Opublikowano

a jak przytrzymasz na wyższych obrotach na postoju to zaczyna chłodzić?

Nagle się tak zrobiło?

Opublikowano
Co do wyższych obrotów to nie sprawdzałem. Niestety posiadam to auto od miesiąca czasu, tak więc ciężko mi powiedzieć od jakiego czasu tak się dzieje - w momencie zakupu sprężarka się włączała, klimatyzacja chłodziła, ale to było podczas jazdy.
Opublikowano
Wiatrak na chłodnicy, ma kilka biegów. Jeżeli coś jest nie halo, wymiennik nie nadąża oddawać ciepła. W czasie jazdy jest ok bo wystarcza pęd powietrza. Dodatkowo, problem z wiatrakiem powoduje wzrost ciśnienia gazu w układzie więc na postoju sprężarkę może wyłączać czujnik ciśnienia gazu aby nie uszkodzić układu.
Opublikowano
Wytłumaczeniem może być to że u mnie jest coś nie tak? :) A u pozostałych użytkowników taka sytuacja nie występuje. Przyznam szczerze że nigdy wcześniej z czymś takim się nie spotkałem.

Nie twierdze, ze u Ciebie cos nie tak...

Ja u siebie tez mam wrazenie, ze na postoju chlodzi jakby troszke slabiej a na felery to chyba w moim troche za wczesnie... :D

pozdrawiam

obara

Opublikowano

U mnie te coś takiego ma miejsce, ale to przez chwilę, zaraz po włączeniu auta/klimatyzacji - następnie zaczyna chłodzić.

Kolega się pytał czy mam funkcję start/stop - tak mam, ale nigdy z niej nie korzystam.

• 2 lata później...
Opublikowano
odswiezam temat, czy to normalne ze wlasnie zapalajac silnik najpierw dmucha cieple powietrze po przejechaniu z 200m dopiero chlodzi i dziala ok . w innym aucie ( nie bmw) szybciej chlodzilo. a tak przy okazji zna ktos jakis warsztata z wwa co odgrzybia( bo nieraz dziwnie mi pachnie z nawiewów) i dobija czynnik
Opublikowano
kabinowke wymienialem i probowalem wyczyscic klime srodkami z marketu ale to chyba trzeba jechac do mechanika zeby to zrobił profesionalnie. a co do tego chlodzenia po chwili to ejst normalne czy wina braku czynnika??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
kabinowke wymienialem i probowalem wyczyscic klime srodkami z marketu ale to chyba trzeba jechac do mechanika zeby to zrobił profesionalnie. a co do tego chlodzenia po chwili to ejst normalne czy wina braku czynnika??

Raczej nie , odgrzyb i zobaczysz czy pomoglo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
odswiezam temat, czy to normalne ze wlasnie zapalajac silnik najpierw dmucha cieple powietrze po przejechaniu z 200m dopiero chlodzi i dziala ok . w innym aucie ( nie bmw) szybciej chlodzilo. a tak przy okazji zna ktos jakis warsztata z wwa co odgrzybia( bo nieraz dziwnie mi pachnie z nawiewów) i dobija czynnik

Jest to normalne. Sprężarka musi chwilkę pochodzić żeby powietrze się schłodziło.

Według mnie odgrzybianie najlepiej jest zrobić samemu. Jest temat na forum, w którym jest to opisane krok po kroku.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano

Najczestrza wina takiego dzialania (stoje cieplo jade zimno) jest wlasnie wina wiatraka!

Nie zapominajmy o nim bo bedzie bardzo potrzebny zwlaszcza w lato a BMW niestety sa one marnej jakosci bo czesto padaja bez oznak....ale sa symptomy jak wczesniej opisywane.

U mnie klima potrzebuje chwili zeby zaczac dobrze chlodzic i to jest normalne nei wiem ile metrow ale do 30 sekund sie rozkreca i coraz zimnej a po minucie mam syberie.

Opublikowano

wiatrak raczej nie bo na postoju tez chlodzi, mysle ze tak poprostu jest, a co do dobicia klimy to powino sie to robić?? kiedys typ no nabija powiedział mi ze jak dziala to lepiej nie dobijak jak juz bedzie malu czynika to wtedy klima sie nie zalanczy i wtedy dobic.

tak przy okazji mam pytanie, wlanczając opcje urochomienia wiatraków na czas w idrive, czyli wymiany powietrza w aucie jak dlugo one pracuja?? ostanio po 20 minutach od wlonczenia dalej smigały, mysle ze jest jakies zabezpieczenie zeby aku nie padł. I czy mozna jakos nastwic zeby cyklicznie o danej godzinie sie to zanaczało czy trzeba za kazdym razem to odznaczac??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wiatrak raczej nie bo na postoju tez chlodzi, mysle ze tak poprostu jest, a co do dobicia klimy to powino sie to robić?? kiedys typ no nabija powiedział mi ze jak dziala to lepiej nie dobijak jak juz bedzie malu czynika to wtedy klima sie nie zalanczy i wtedy dobic.

Serwis klimatyzacji powinien być robiony raz w roku. Sprawdzana jest szczelność układu, uzupełniany czynnik i wymieniany olej w sprężarce.

Dobra rada. Zmień serwis w którym twierdzą, że jak działa to nie ruszać.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg