Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie mam pytanko, miałem uszkodzoną lampę (rozbita) więc zakupiłem inną, lampa niestety była uszkodzona, nie działał xenon dynamic (doświetlanie zakrętów) niestety moja wina, bo nie miałem jak sprawdzić, bo był walnięty moduł skrętu, od zakupu minęło parę miesięcy wymieniłem moduł a tu zonk, lecz po takim czasie nawet nie dzwonię do nikogo bo by mnie wyśmiał o reklamację lampy.

Mało tego, znalazłem lampę na allegro wszystko pięknie ładnie, lampa nowa za dobre pieniążki, aukcja się skończyła dzwonię do kolesia, mówi ze nie będzie wystawiał na allegro i wysłał po za allegro.

Otwieram paczkę fakt lampa nowa, zadowolony jestem ho ho wymontowałem uszkodzoną, ja do przekładania żarnika i ZONK lampa jest na inny żarnik D2S a ja mam D1S, wiadoma sprawa że inna przetwornica również. Koleś ma wyłączony tel zero kontaktu z nim i zwrotu np (lecz kupiłem poza allegro więc może na mnie wypiąć d... i tak pewnie zrobił).

Teraz moje pytanko, lampa wygląda identycznie wizualnie jak moja stara lecz inne mocowanie żarnika i przetwornicy, lecz mam lampę rozbitą z której mogę przełożyć wydaje mi się uchwyt na żarnik (trzyma się na blaszkach zagiętych) i również mogę przełożyć gniazdo przetwornicy, czy po takim zabiegu lampa będzie działać bez problemu, czy może np jest inna soczewka do żarnika D2S i D1S co do modułu skrętu to jest chyba taki sam, gniazdo przynajmniej.

Mógł by mi ktoś powiedzieć czy bawić się w takie przekładanie czy odpuścić sobie?

Opublikowano

Miałem taki sam przypadek, a że potrzebowałem na już przełożyłem co sie dało ze starej lampy i działa ok :) jedyna różnica to kształt gniazda z przetwórnicy i wypadałoby powstałe szczeliny czymś uszczelnic.

Pozdro

Opublikowano
Jeżeli uda się poprzekładać wszystkie potrzebne częsci to powinno działać, palnik D2S to poza transformatorem i mocowaniem to to samo co D1S. Ale ja mimo wszystko (jeśli się nie pali) poszukałbym drugiej lampy i zrobil to tak jak powinno być.
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź koledzy,a moduł ksenon dynamic jest w tej lampie taki sam? o takich samych numerach? chodzi mi o moduł skrętu, mój ma nry 7189312 bo widziałem na allegro, że są też o innych numerach, gniazdo identyczne jak w starej lampie, bo głównie dla tego wymieniałem lampę, że doświetlanie zakrętów nie działało i lampa parowała.

Drugie pytanie, czyli otwór na gniazdo przetwornicy jest inny niż w starej lampie i muszę coś kombinować, bo wtyk ze starej lampy się nie zatrzaśnie w otworze?

PS.

Jeśli ktoś wymienia lampę to zwracajcie uwagę na żarnik na jaki jest lampa, na allegro każdy pisze, że lampa pasuje od roku 2003 do 2007 a to totalna bzdura!

Dowód poniżej:

OD DO NR CZĘŚCI

Reflektor z podw. św. ksenon. AKL lewy 1 02/2005 63127165571 żarnik D2S

Reflektor z podw. św. ksenon. AKL lewy 1 01/2005 03/2007 63127160149 żarnik D1S

Opublikowano

Trzeba przełożyć kostke czyli gniazdo ze starej lampy tak aby pasowała stara przetwornica. Kostka jest rozbieralna i wystarczy przepiąć kable z tego co pamietam. Jedynie otwór w lampie na to gniazdo ma troche inny ksztalt. Miałem zamiar wymienić tą lampe na taka jak ma być ale minął już rok czasu, wszystko jest ok i nie widze sensu. Trzeba przełożyć chyba tylko uchwyt żarnika i gniazdo przetwornicy. Żeby nie było druciarstwa najlepiej chyba sprzedać tą lampe i kupić taką jaka być powinna.

Pozdro

Opublikowano

A masz xenon dynamic i działa CI na tej lampie? O to mi najbardziej chodzi, czy będzie działać czy może inny jest moduł lub silniczki.

Kolego co do rzeźbienia to wydaje mi się że aż nie jest takie to straszne, ale mam nową lampę oryginalną, już mam dość naciągania z tymi rzeźbiarzami z allegro, którzy kleją uchwyty składają z dwóch jedną lampę, albo lampa jest wypolerowana i po paru myciach robi się matowa.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Czy da się jakoś manualnie przestawić kąt padania światła w lampie ksenonowej ? Samochodem jeżdżę w ruchu lewostronnym i prawa lampa świeci trochę za wysoko i oślepiam jadących z przeciwka, zaznacze że coś przestawiłem w lampach na ruch lewostronny jak radziła instrukcja obsługi ale własnie w tej prawej jak by to cięgno co miałem przesunąć ku środkowi samochodu poszło zbyt luzno i nic się nie zmieniło, jak to mogę zmienić ?
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam, dziś okazało się że mam podobny problem. Moduł skretu pasuje natomiast przetwornice są różne. Teraz wiem że albo trzeba kupić inną przetwornicę. I pamiętać że ma się dwa różne palniki :duh: albo jak kolega przełożyć kostkę i uszczelnić otwór. Pewnie mocowania też nie będą pasowały :mad2: sam nie wiem co robić, reflektor kupilem okazyjnie w idealnym stanie rzec można że nówka.

http://s1.pokazywarka.pl/i/2181423/944701/przetwornica1.jpg

http://s1.pokazywarka.pl/i/2181423/167866/przetwornica2.jpg

Opublikowano

Rozumiem że jeden model jest na żarnik D2S a drugi na D1S ale dziwne że w obu przypadkach na obudowie soczewki jest wytłoczone D2S. Różnica jest tylko w mocowaniu i tu pytanie czy żarnik ze starej lampy będzie pasował do nowego mocowania ??? tzn czy żarnik D1S jest zespolony ze starterem ?? Czy wygląda to tak jak w przypadku żarnika D2S najpierw montujemy żarnik a później zakładamy starter ?

Stara lmpa D2S

http://s1.pokazywarka.pl/i/2182783/392740/20130728-181805.jpg

http://s1.pokazywarka.pl/i/2182783/288076/20130728-181852.jpg

Nowa lampa D1S

http://s1.pokazywarka.pl/i/2182783/655047/20130728-175812.jpg

http://s1.pokazywarka.pl/i/2182783/338037/20130728-175921.jpg

Opublikowano
Rozumiem że jeden model jest na żarnik D2S a drugi na D1S ale dziwne że w obu przypadkach na obudowie soczewki jest wytłoczone D2S.

Ten typ tak ma. niezależnie czy w lampie jest D1S czy D2S

Różnica jest tylko w mocowaniu i tu pytanie czy żarnik ze starej lampy będzie pasował do nowego mocowania ??? tzn czy żarnik D1S jest zespolony ze starterem ?? Czy wygląda to tak jak w przypadku żarnika D2S najpierw montujemy żarnik a później zakładamy starter ?

Palnik D1S jest montowany za pomocą specjalnego pierścienia

http://factoryxenon.com/word/wp-content/uploads/imported/BMW-E60E61E65E66-Xenon-headlight-HID-D1S-bulb-HOLDER-CLIP-RETAINER-RING-OEM-320764487898-3-1024x779.jpg

Generalnie bez przeróbek to nie pasuje, poszukaj innej przetwornicy i będziesz miał problem z głowy, Szukaj Hella 5DV009

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. U siebie w E60 z 2004 mam xenon z dynamic drive. Jednakze nie dziala doswietlanie zakretow. Byc moze cos nie tak z reflektorami.

Jest jakis sposob na sprawdzenie / zrobienie testu doswietlania zakretow?

F30 330i, 252 hp, xDrive, 2017