Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polak to inteligentne bydlę... Nowy sposób oszustw na allegro - UWAGA !!!!

Najpierw w skrócie mechanizm działania:

1. Oszust szuka zakończonej aukcji z wysyłką kurierską przedpłaconą,

2. Dzwoni tak z dzień później gdy już wpłyną pieniądze od prawdziwego klienta, że chce jednak odebrać towar osobiście bo będzie akurat w Twoim mieście.

Prawie, że dałem się nabrać na ten numer ale coś mi nie pasowało więc poprosiłem gościa o podanie swojego nazwiska i adresu. Stwierdził wtedy, że odbiera w imieniu kolegi i poszedł do samochodu niby po swój dowód osobisty żeby spisać protokół przekazania i tyle go widziałem. Telefon do prawdziwego sprzedawcy który czekał na wysyłkę upewnił mnie, że u mnie był oszust.

Stwierdzam po tej akcji, że najlepiej klientów decydujących się na odbiór osobisty wręcz legitymować bo w dobie NK i Facebooka mogą znać dane prawdziwego klienta.

Uprzedzając niejasności:

- nigdy się nie przedstawiał nazwiskiem tylko "ja w sprawie tej aukcji",

- mój numer telefonu miał z treści aukcji,

- niezgodność swojego numeru telefonu tłumaczył, że to służbowy,

- mój adres wyłudził twierdząc, że ma obecnie problemy z internetem więc żebym mu go przypomniał.

Owszem, można łatwo i prosto zweryfikować autentyczność takiego klienta, ale czasami człowiek po prostu nie działa zbyt ostrożnie bo nie spodziewa się takiej bezczelności: że ktoś może zadzwonić, a następnie przyjść, skłamać prosto w oczy i odebrać nie swój towar.

Telefon oszusta oczywiście już nie odpowiada, karta SIM pewnie wylądowała w koszu, a samochód był zaparkowany odpowiednio dalej.

Opublikowano
no to ładne wałki ludzie już robią :mad2:
Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano

Jeśli kupujący wybrał w allegro opcję dostawy jako przesyłka, to najlepiej poprosić go o wysłanie maila nt. zmiany opcji, żeby mieć dowód, i oprócz tego upewnić się z jakiegoś dowodu tożsamości czy to na pewno on.

A autorowi tekstu gratuluję rozwagi. :)

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powstaje nowy zawód oszust-kombinator, jest ich coraz więcej w każdej dziedzinie życia, ciekawe kto im to ułatwia :D

Eee! Ten zawód w polsce istnieje już od Mieszka I a koledze Loona Thic gratuluję czujności :cool2: Ja pewnie bym poplynął i wydał towar niczego nie podejrzewając ! :cry2:

Opublikowano
Czegoś nie rozumiem. Kupujący zapłacił przelewem? Tak? Czyli zapłacił za przesyłkę kurierską , no chyba, że ta była gratis. Jednak jaka miał gwarancję, że przelew był zrealizowany. Nie uważasz, że cała sytuacja mogła mimo wszystko być nakręcona przez kupującego-zapłacił, powiadomił, że zapłacił, podjechał kolega, jak wydasz to jego zysk, bo będzie starał się o zwrot gotówki. Dla mnie to jest bardziej tak jakoś prawdopodobne. Zastanowiłeś sie nad tym? Swoją droga mało na allegro sprzedaję, jeżeli już to kupuję. Ale przy sprzedaży nigdy nie było u mnie zaznaczonej opcji odbiór osobisty. Tak więc u mnie ten problem odpada, jednak gratuluję mimo wszystko refleksu. Swoją drogą czego to Polak nie wymyśli.... I jeszcze jedno, czy jest sens podawać nr telefonu w opisie aukcji. Kupujący i tak go otrzyma po sprzedaży, a unikniesz możliwości że twój numer zdobędzie osoba która nie powinna :D