Skocz do zawartości

Czujnik ciśnienia w oponach

agang

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż do rzeczy :)

Nie działa mi czujnik ciśnienia na tylnej osi... z przodu wszystko ok, kontrolka się kiedyś zaświeciła.

A z tyłu tak w jednym jak i w drugim kole nic...

Jechałem sobie dziś rano trasą katowicka, nawet nie poczułem, że powietrze uszło... rant opony się starł, ogólnie opona do wymiany.

Opony z tyłu continental sport contact 2 nie RTF

Opony z przodu pirelli euforia RTF.

Może ta różnica opon na osiach ma jakieś znaczenie ?

Miał ktoś podobny przypadek ? gdzie szukać ?

Oczywiście komputer nie zgłasza żadnego problemu.

• Zasłużeni forumowicze

Nie jest możliwe abyś nie poczuł braku powietrza w jednym tylnym kole w oponie bez RFT - chyba, że był to super niski profil, czyli felgi 19' lub więcej. W kołach nie ma czujników, - analizowane są prędkości obrotowe kół i jeżeli komputer zarejestruje różnicę wypisze komunikat. Wykluczam także awarię systemu bo miałbyś sygnalizację awarii ABS -u, a zapewne i kontroli trakcji. Przyczyna może być taka:

1. Wyłączony system kontroli ciśnienia - nie jestem pewny czy jest możliwa taka opcja, lub brak inicjalizacji systemu - ale wtedy byłby pewnie odpowiedni komunikat.

2. W obu kołach było mało powietrza, ale jedna opona była słabsza i ta uległa uszkodzeniu.

Podaj więcej szczegółów takich jak: rozmiar opon, ich zużycie, czy powietrze zeszło w czasie jazdy do zera, czy tylko trochę itp.

Nic nie jest wylaczone, w przedniej osi dziala.

Zeszlona tyle, ze zdarlo troche bok opony, moze pozniej wrzuce zdjecia.

wleklem sie powoli w korku i nie czulem nic.

postawilem auto, poszedlem na pol godziny i zobaczylem ze nie ma powietrza.

mysle ze ma tu wplyw wysokosc opony... przod to 45 a tyl 50.

pojezdzilem troche za oponami dzisiaj bo musze kupic nowe i kupie 45.

zrobie test spuszczajac powietrze i sie okaze.

przod pirelli euforia 225/42/17' RSC

tyl sport contact 225/50/17 NIE RSC

E90 to europejczyk 320i

BTW:

Bylem dzisiaj u gumiarza i polecil mi opony Viking protech 2, pierwsze slysze, naklejka na tym byla continentala i niby to continental robi.

chce kupic 4 nowe opony a jak nie to dwie euforie, zeby bylo wszystko cacy.

Kamilo jak spuszcze powietrze na postoju i sie przejade to zadziala ;)

Artuj jeszcze ich nie kupilem, wiekszosc na zamowienie...

sezon w pelni ciezko cos dostac, maja tylko jakies vikingi o ktorych nie slyszalem i nie wiem czy sa warte zakladania.

Do konca tygodnia musze sie uporac z oponami i z tym sprawdzaniem cisnienia...

Ale jak nic nie daje kalibracja, przeciez mozesz nawet skalibrowac opony na kapciu. Tam nie ma czujnika cisnienia, `system` zbiera dane z czujnikow ABS-u. Moze jakis czujnik ci padl?

Skalibruj zatem system na kapciu a później dopompuj koło. Przy ponownej utracie ciśnienia nie zostaniesz najprawdopodobniej ostrzeżony. Wiem, bo z jednego koła uciekało mi powietrze (zaraz przed zimą). Co 2 dni musiałem dobić lekko powietrza i się tak właśnie bawiłem "co się stanie jeżeli". Opony ROF, były na wykończeniu więc poszły od razu na śmietnik po takich eksperymentach.

Kalibracja po każdym pompowaniu / zmianie kół i nie ma przebacz. Inaczej może się zdarzyć tak jak miał autor tematu. Problem z czujnikami ABS objawiałby się zbyt wczesną reakcją ABS (nawet na suchej prostej nawierzchni przy lekkim naciśnięciu hamulca) a po dłuższym dystansie komunikatem o awarii ABS/DSC.

Pozdrawiam

O to mi chodzilo:

...

Problemem jest teraz to, ze zaswiecila sie kontrolka cisnienia w oponach i nic nie daje kalibracja w BC...

Nawet jak skalibruje na kapciu to kontrolka powinna zgasnac. O tym o czym napisales, wiem, tez kiedys probowalem.

• 2 miesiące temu...