Skocz do zawartości

e39 523i benzyna 1997 pytanie o wymiane szczek od hamulca re

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy ktos wymienial od hamulca recznego szczeki z tylu.Ja zamowilem szczeki plus zestaw ze sprezynkami.Czy bede mial problem z wymiana :D

Opublikowano

Przy hamulcach zalecam zachowac ostroznosc, wszystko sprawdzic 7 razy i dobrze poskladac.

Sciagasz kolo, odkrecasz nakretke na imbus 6 albo 7. Jak tarcza nie schodzi to kilka solidnych mlotow i pusci. Nastepnie masz na wierzchu okladziny i sprezynki. Demontujesz wszystko, zapamietujesz kolejnosc, co gdzie bylo. Czyscisz szczotka druciana i benzyna ekstrakcyjna. Skladasz zakladajac szczeki i naciagajac na nie sprezynki. Teraz takim rozpierakiem regulujesz wstepne rozparcie szczek. Ja robie to zakladajac i zdejmujac tarcze. Koncowa korekte mozesz zrobic na zalozonej tarczy przez otwor na srube krecac plaskim srubokretem. Krecisz do momentu, kiedy kolo obraca sie swobodnie. Jak przedobrzysz to okladzina sama zetrze sie do porzadanego poziomu- tyle ze szkoda ja bez sensu zuzywac. Zakladasz kolo i zdejmujesz mieszek recznego, tam regulujesz nakretkami. Przejedz sie 1km i sprawdz czy felga nie jest goraca.

Reczny w BMW jest kiepsko rozwiazany. Za pol roku czeka Cie taka sama operacja, z tym ze jak masz doswiadczenie i dlugi waski srubokret, to nie bedziesz nawet kola zdejmowal, co najwyzej jedna srube wykrecisz.