Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak stoję autem w miejscu na wolnych obrotach, słychać takie wyraźne ciągłe delikatne

"piszczenie" / "wycie" nie wiem jak to określić.

Jak wcisnę sprzęgło - dźwięk ustaje.

Mechanik powiedział mi że to łożysko oporowe jest do wymiany, że trzeba zdjąć skrzynię

i pobawić się w środku.

Samą robociznę wycenił na 350zł + części jakie będą potrzebne.

Czy uważacie że to dobra cena? Może znacie we Wrocławiu kogoś kto zrobi to taniej?

Lepsze jest jakiekolwiek działanie, niż całkowity jego brak.

Odjechani.com.pl

Opublikowano (edytowane)
Ja z tym rzężeniem jeżdziłem 2lata dopóki się sprzęgło nie skończyło.Wtedy wymiana na nowy komplecik sachsa i nastała cisza.Także jak nie ma tragedii w sensie głośnego rzężenia nie robił bym tego na razie.Koszt łożyska nie duży,ale robocizna jak mówisz 350zł.Roboty jest tyle samo jak przy wymianie sprzęgła.Także wybór należy do ciebie :wink: Edytowane przez ŁYSY.BMW.E36
Opublikowano

Tragedii nie ma ale nie lubię jak mi coś nie gra jak powinno.

Z tego co mówisz wnioskuję, że chyba tego nie będę ruszał.

Zaczekam na ewentualny koniec sprzęgła i wtedy zrobi się wszystko za

jednym zamachem. Tak jak mówisz bez sensu płacić 2x za tą samą robotę.

Przy okazji żeby spać spokojnie - jak objawia się koniec sprzęgła?

Towarzyszą temu jakieś objawy, czy nagle blokada i kupa - biegu już nie wrzucę... (?)

100% łożysko wyciskowe! Sprawdź od razu dwumas i sprzęgło

Heh kolego nie wiem co to dwumas :oops:

Odjechani.com.pl

Opublikowano
Ja z tym rzężeniem jeżdziłem 2lata dopóki się sprzęgło nie skończyło.I wtedy wymiana na nowy komplecik sachsa.Także jak nie ma tragedii w sensie głośnego rzężenia nie robił bym tego na razie.Koszt łożyska nie duży,ale robocizna jak mówisz 350zł.Roboty jest tyle samo jak przy wymianie sprzęgła.Także wybór należy do ciebie :wink:

Ja deko dłużej, :wink: ale chrobotanie było względnie słabe. Zaczekaj jeszcze trochę i zmień do tego komplet. Jeśli już masz głośno, to rozpinaj skrzynię i przy okazji patrz w jakim stanie jest sprzęgło. Jeśli słabe to od razu wymień.

Opublikowano

To tak od razu zapytam ponieważ u mechanika to będzie pewnie krótka rozmowa.

Jakie sprzęgło? Jest tu jakaś sprawdzona marka, coś na co muszę uważać?

Wolę wiedzieć od razu ponieważ jak mechanik zajrzy i załóżmy że stwierdzi, że sprzęgło

do wymiany, to od razu będę musiał wiedzieć czego chcę, żeby mi bubla nie wcisnął.

Odjechani.com.pl

Opublikowano
Kompletne sprzęgło firmy-LUK,VALEO,SACHS.Czyli docisk,tarcz,łożysko oporowe.Niech mechanik kuknie jak wygląda koło zamachowe czy jest równe.Koła dwumasowego nie masz na pewno bo silnik masz M43 taki jak mój tyle że ja mam 1.8 a ty 1.6 :wink:
Opublikowano
Witam,

jak stoję autem w miejscu na wolnych obrotach, słychać takie wyraźne ciągłe delikatne

"piszczenie" / "wycie" nie wiem jak to określić.

Jak wcisnę sprzęgło - dźwięk ustaje.

Pierwsza i podstawowa rzecz to jeśli wciśniesz sprzęgło to wtedy pracuje łożysko oporowe i jeśli ono by było uszkodzone to właśnie przy wciśniętym sprzęgle by chałasowało . A jak wciskamy sprzęgło to rzecz jasna rozłączamy skrzynię biegów od silnika . Więc ja nie był bym na 100% przekonany że to akurat łożysko oporowe

Opublikowano

Dwóch mechaników jak tylko usłyszało ten cichy dźwięk od razu rzuciło komendą "łożysko oporowe".

To zbyt głęboko leżące rzeczy, abym podważał ich zdanie.

Sam przecież tego nie rozbiorę i się nie przekonam :lol:

Same narzędzia pewnie przerosły by koszt tej usługi heh...

Odjechani.com.pl