Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem na kupnie wymarzonego E46 Coupe. Kręgi jakie zataczam wokół obserwowanych modeli są coraz ciaśniejsze i zakupu planuje dokonać niebawem, jak tylko trafię na dobrą ofertę. Na zakup mam przeznaczone jakieś 30-40 tys. w ten sposób że chciałbym wydać 30, a w razie konieczności mogę maksymalnie 40. Tą "koniecznością" byłoby np. znalezienie tak dobrego modelu, że nawet jeżeli nie miałby wymaganego przeze mnie wyposażenia, a byłby np. w bardzo dobrym roczniku i ze świetnym, potwierdzonym przebiegiem, daje wówczas pierwszeństwo jakości nad bajerami. Mimo iż pracuję poniekąd w branży motoryzacyjnej, a kierowcą jestem od lat 10ciu,to tak się składa że będzie to moje pierwsze BMW. Dlatego też jestem kompletnie zielony i zaczynam temat dopiero zgłębiać. Z tego co widzę, wspaniały wybór egzemplarzy jest za naszą zachodnią granicą, a najciekawsze oferty z Polski, najczęściej również pochodzą z Niemiec. Nie wykluczam więc sprowadzenia samochodu, chociaż rzecz jasna wygodniej byłoby mi go sprawdzić i kupić na miejscu. Kupuje benzynę 2 litry. Tutaj możecie mi coś również doradzić, ale tak naprawdę nie o tym ten post.

Jak pewnie wielu z Was, mam hopla na punkcie idealnego dopasowania do siebie samochodu. Założyłem sobie więc, że albo moje Coupe będzie idealne, albo nie będzie go wcale. Ponieważ nie kupuje auta nowego z salonu, mam świadomość tego że dopasowanie go do siebie, wymaga trochę kombinacji. Stąd mam wiele pytań do Was, bardziej doświadczonych.

1) NAWIGACJA GPS/AUDIO

Najbardziej interesująca dla mnie jest oryginalna duża nawigacja 16:9 (po lifcie chyba się nazywająca)

http://www.dvdplayer.com.cn:81/uploadfile/localhost/201011/20101103124705942.jpg

1.1 - Czy jest to nawigacja otwarta, to znaczy jak wygląda kwestia aktualizowania map? Czy wgrywać należy jedynie jakieś oryginalne mapy BMW czy można inne, Garmin, Tom Tom itd? Jeżeli tylko oryginalne, to skąd je brać?

1.2 - Jak wygląda kwestia połączenia z telefonem? Czy mając to urządzenie, połączę je z telefonem w ten sposób:

daje sobie zamontować system głośnomówiący, wsiadam do auta z Nokią nastawioną na Bluetooth w kieszeni, urządzenia się znajdują, ktoś dzwoni, muzyka mi się sama przycisza a na ekraniku widnieje jakaś tapeta lub napis kto dzwoni? Albo wybieram na ekraniku nawigacji z książki numer i dzwonię nie dotykając telefonu? Da się to?

1.3 - Czy po dokupieniu kamerki cofania, można ją do tego podłączyć? Czy wystarczy że kupię kamerkę i ktoś mi to już będzie umiał zamontować, czy oprócz kamerki trzeba jeszcze jakiś dodatkowych modułów? Jak wygląda zautomatyzowanie tego z wrzuceniem wstecznego biegu? I czy wyświetlany obraz jest czysty, czy jest na niego nakładana jakaś siatka pomocnicza do parkowania tyłem?

1.4 - Rzecz najważniejsza. Jestem melomanem i za punkt honoru stawiam sobie zrobienie dobrego audio w samochodzie. Jak rozumiem ta nawigacja odtwarza jedynie CD Audio? Najczęściej widzę oferty na których to cacko połączone jest ze zmieniarką płyt audio w bagażniku. Czy mógłbym kupić takie oto urządzenie, wirtualną zmieniarkę...

http://allegro.pl/zmieniarka-xcarlink-usb-sd-bmw-e46-e39-karta-2gb-i1680868155.html

i podpiąć ją do tej oryginalnej navi? Jak rozumiem, zgodnie z tym co napisano na aukcji, urządzenie pomyśli że jest to zwykła zmieniarka CD i zacznie mi grać MP3 np z kart pamięci lub pendrive? A co jeżeli (a jest to wysoce prawdopodobne) w moim aucie będą już te płaskie piny o których ostrzega wystawca produktu, czy jest jakaś przejściówka bym mógł to podpiąć?

1.5 - Zakładając że urządzenie z Allegro da się podpiąć, wzmacniacz można będzie normalnie podpinać jak gdyby nigdy nic, prawda?

1.6 - Co się dzieje po podpięciu zmieniarki, czy urządzenie jakoś ją instaluje, szuka, czy po prostu ona od razu jest gotowa do działania? Bo wpadłem na taki pomysł: mam samochód w którym do dużej navi podpięta już jest zmieniarka audio w bagażniku. Kupuje to urządzenie XCARLINK z Allegro. Nie chce mi się babrać z wyciąganiem zmieniarki CD z bagażnika bo niech już sobie będzie skoro jest. Jakiś rzemieślnik rozłącza wiązkę prowadzącą od zmieniarki do navi, w ten sposób że wkłada przełącznik. W pozycji pierwszej łączy on navi ze zmieniarką CD i wtedy słucham oryginalnych płyt z bagażnika, przełączam suwak na połączenie zmieniarki "XCARLINK" i wtedy słucham mp3. Czy dałoby tak radę zrobić? Jeżeli jednak navi za każdym razem instaluję na nowo zmieniarkę to byłoby to oczywiście bez sensu

2) WNĘTRZE

2.1 - Jak rozumiem, gdybym nabył auto z podgrzewanymi fotelami, ale kategorycznie nie podobałby mi się ich kolor, to kupując na aukcji używane fotele podgrzewane, wystarczy je przełożyć, tak?

2.2 - A co jeżeli kupiłbym auto bez podgrzewanych foteli a uparł się że mają być. Co oprócz podgrzewanych foteli musiałbym jeszcze dołożyć? Jakiś moduł, przyciski na deskę? Czy to da się?

2.3 - Jak widzę ta plastikowa listwa biegnąca przez deskę rozdzielczą (zaczyna się nad schowkiem pasażera) i idąca w lewo aż do kierownicy, łatwo się zdejmuje i można ją wymienić. Na Allegro widziałem listewki do sprzedania, to dobrze bo uparłem się na srebrne. Ale co z kierownicą? Jeżeli by mi się trafiła taka:

http://www.e46fanatics.com/members/vinnymac/paddleshifter2.jpg

to tam nie da się dołożyć tych podwójnych listewek, żeby kierownica była taka?

http://www.howtopdf.com/wp-content/uploads/2009/08/e46steering-wheel.jpg

Czy może też się da?

2.4 - Widział ktoś kiedyś, albo może ktoś ma foto, takiego cuda jak czarne wnętrze (boczki drzwi, deska itd) ale fotele ze skóry koloru bananowego? Zastanawiam się czy będzie wyglądało fajnie, czy jak sraka :shock:

Ok to tyle nurtujących mnie pytań na drodze do ideału. Jeżeli komuś będzie chciało się mi pomóc i przebrnąć przez gąszcz pytań, to serdecznie z góry dziękuje :D

Ja oczywiście śledzę to wszystko co mnie nurtuje na forum, ale o wiele lepiej mówić komuś kto w takim aucie codziennie siedzi, czyli Wam, a ja jak dotąd niestety tylko obok nich przechodzę, lub przejeżdżam swoim złomowatym Peugeotem oglądając się z tęsknotą... :wink:

Pozdrawiam

Edytowane przez _Prince_
Opublikowano

Na pytanie 1 odpowiedź brzmi:

Kup sobie dynavin. Poszukaj w internecie lub na forum, np. w wątku tudma. W tym urządzeniu wszystko tańczy i śpiewa tylko nie robi...

2.1 - tak

2.2 - jak się uprzesz to będzie. Oczywiście łatwiej będzie kupić samochód gotowy z podgrzewaniem, ale przy odrobinie samozaparcia i chęci możesz to zrobić. W sumie w ASO można kupić zestaw doposażeniowy.

2.4 - Nie widziałem i nie wiem jak to może wyglądać. Generalnie w oryginale, boczki mają kolor tapicerki/skóry foteli.

Co do reszty pytań, to ja kocham BMW za budowę modułową. Samochód możesz we wszystko doposażyć w co mogło być wyposażone przy zakupie.

Moja bunia, jak ją kupiłem była prawie goła, ale urzekła mnie stanem technicznym i bez wypadkowością.

Wyposażyłem ją jak do tej pory w:

-multifunkcję

-oświetlenie nóg

-aluminiowe listewki ozdobne na desce i drzwiach

-kompletny ksenon

a wiem, że to jeszcze nie koniec.

Kluczem do sukcesu takich operacji jest staranne przygotowanie się merytoryczne (przestudiowanie schematu i wyczerpanie tematu do cna).

Aha i popraw temat. Tylko się nie piekl, bo lepiej to od nas usłyszeć, niż od moderatora.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=160388 <--- Meine BeeMWe.

Tylko BMW. Tylko Czarne.

M.S.

Opublikowano

Ja właśnie zacząłem się kształcić w temacie i również bardzo spodobała mi się możliwość szerokiej rozbudowy.

O Dynavin słyszałem, znalazłem na Allegro. Ale później czytałem na tym forum wiele artykułów z montażu i relacji z użytkowania i kilka osób twierdziło, że urządzenie jest jednak słabej jakości i (co najważniejsze) że słychać niekiedy jakieś piski, szmery, trzaski, które nie znikają a wręcz nasilają się po podłączeniu wzmacniacza. Ktoś też twierdził że od razu padł mu napęd CD i w końcu sam już nie wiem co sądzić o Dynavin. Bo istotnie, wydaje się być wszystkim w jednym, ale nie wiem jak z tą jakością...

Opublikowano
co do kierownic to z tego co wiem to to sa 2 rozne kiery, widac zreszta,inna grubosc, przetloczenia itd po vinie to bedzie ze jedna jest sport a druga m
Opublikowano
Ja właśnie zacząłem się kształcić w temacie i również bardzo spodobała mi się możliwość szerokiej rozbudowy.

O Dynavin słyszałem, znalazłem na Allegro. Ale później czytałem na tym forum wiele artykułów z montażu i relacji z użytkowania i kilka osób twierdziło, że urządzenie jest jednak słabej jakości i (co najważniejsze) że słychać niekiedy jakieś piski, szmery, trzaski, które nie znikają a wręcz nasilają się po podłączeniu wzmacniacza. Ktoś też twierdził że od razu padł mu napęd CD i w końcu sam już nie wiem co sądzić o Dynavin. Bo istotnie, wydaje się być wszystkim w jednym, ale nie wiem jak z tą jakością...

Z tego co wiem użytkownik JanMens handluje Dynavin. krzysiek80r oraz tudm użytkują i nie wiem kto dalej. Ja mam w planach zakup.

Co do jakości, to na początku były z tym problemy, ale później to daje radę. Zresztą zapytaj tych co użytkują. A urządzenie fajne, bo wszystko działa jak w seryjnych sprzęt audio.

Masz tu wątek: viewtopic.php?f=69&t=158798

Co do kierownicy, to zawsze można ją zmienić wedle uznania.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=160388 <--- Meine BeeMWe.

Tylko BMW. Tylko Czarne.

M.S.