Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy w bmw x3 bez navi da się "dołożyć" oryginalną nawigację bmw i wszystko będzie działać jak należy??? czy oryginalna navi ma możliwość odtwarzania filmów dvd, czy ma wbudowany zestaw głośnomówiący to telefonu oraz czy istnieje możliwość podlaczenia dodatkowych monitorów?
Opublikowano
kompletna navi do x3 na allegro kosztuje 2500zł, z instalacją 3000-4000 zł więc nie przesadzajmy to jedynie kilka tysięcy, gdyby chcieć dołożyć wszystko osobno, tj. dobrą nawigację, zestaw głośnomuwiący i dvd nie wiem czy w tych kosztach się da zmieścić, a wszystko ma się porozwalane po aucie i poprzyklejane w wolne miejca
Opublikowano
kompletna navi do x3 na allegro kosztuje 2500zł, z instalacją 3000-4000 zł więc nie przesadzajmy to jedynie kilka tysięcy, gdyby chcieć dołożyć wszystko osobno, tj. dobrą nawigację, zestaw głośnomuwiący i dvd nie wiem czy w tych kosztach się da zmieścić, a wszystko ma się porozwalane po aucie i poprzyklejane w wolne miejca

wydaje mi się jednak że pierwsze kalkulacje zawsze sa niedokalkulowane - a bo to coś brakuje, a bo to nie tutaj, tutaj nie pasuje to a tam tamto...

Przykład:

BT do E90

ASO - około 3500zł ze wszystkim

Allegro - około 1000zł ze wszystkim (z wiszącym pod sufitem mikrofonem)

Problem polega na tym że specyfikacja ASO ma 4 strony a ta z allegro 2 linijki. I tutaj pojawia się pytanie czy ASO montuje coś czego wcale nie musiałoby żeby działało, czy to z allegro jakieś ubogie jest?

Lepiej zaozyć pesymistyczny wariant bo jak już zaczniesz robić to się cieżko wycofać...

Opublikowano

jak w e 46 montowałem klimatronik, bo w ogole nie było kliatyzacji to koszty całości sprzętu i instalacji wyniosły mnie 1,2-1,5tyś zł(montowałe sam bo nikt się nie chciał podjąć ...) a to było 5 lat temu, z tego co mi wiadomo klima do dziś dziala bez problemów... w aso powiedzieli mi 15 tysięcy za dołożenie klimy

to co jest na allegro do kupienia zapewne da się zamontować bez dodatkowych nakładów i stąd moje pytanie czy nawigacja ma w sobie wszystkei te funkcje, o które pytam czy nawigacja to nawigacja, a oddzielnie trzeba dokupić cos do telefonu, odtwarzacz do dvd itd, to samo co na allegro jest w aso za ok 3,5 - 4 tyś euro ..., specyfikacja z aso ma 3 strony bo tam każdy duperel ma oddzilną pozycję, np pin przewodu zasilania, pin przewodu antenowego, kostka taka, kostka sraka, srubka x, nakrętka y, mocowanie anteny, podkładka do mocowania anteny, gumka do wygłuszenia anteny, itd itd

• Moderatorzy
Opublikowano

Osobiście montowałem do X3 E83 nawigację i nie ma z tym problemu.

Łącznie z telefonem,nawi,tv wyszło poniżej 3tys.zł.

X3 to chyba najwdzięczniejsze BMW do montażu nawi.

Opublikowano

kruk203 a czy trzeba gdzieś ciąć, lutować i łatań instalację czy wszystko jest gotowe do podłączenia? czy trzeba zciągać deskę lub jakieś inne "grubsze" elementy wyciągać ??

czy udostępnił byś mi jakiś schemat podłączenia?

aha i podpowiedz gdzie szukac nawi i co powinno być w kompletnym zestawie?

• Moderatorzy
Opublikowano
Podeślij mi adres skrzynki to podeślę Ci PDFa.
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

ja też dokładałem navi do swojej x3.

bez bt (okablowanie mam), anteny gps (bo wymieniłem przy naprawie auta) - w mercedesie na nieoryginalnej nie działa mi TMC.

Monitor, radio, naped dvd, wzmacniacz + okablowanie = 2500zl troche dużo, ale zależalo mi na kablach.

Robota 2 dni, lutowane byly tylko kabelki do wzmacniacza antenowego (bo w wiązce ucieli) i wymiana przewodu spryskiwacza tylnej szyby.

Całość podłączenia do pojazdu to jedna jedyna wtyczka x322 za radiem (8 pin) i do niej trzeba doprowadzić zasilanie ze skrzynki.

Do demontażu, tunel środkowy, kanapa, lewa tylna ćwiartka, tylny dywanik, plastiki progów i oczywiście panel radia i schowka.

Co prawda mam parę problemów, może ktoś pomoże?

- zaginęła mi kartka z rozpiska bezpieczników,

- do których numerów bezpieczników podpina się pin 1 i pin 3 z wtyczki x322 - u siebie pin 1 podłączyłem do dolnej części skrzynki(12v stale). pin 3 doszedłem ze zasila moduł BT i TV, wiec został niepodłączony.

- który moduł BT dokupić - ULF czy TCU - i którą wersje, bo najnowszy UFL to koszt ok 2,2k a 5gen 200-400zł. Czy będzie działać z HTC/Samsungiem i czy czyta książkę tel.

- dorzucając kamerę cofania trzeba dokupić moduł czy wystarczy wyciągnąć z wtyczki sygnał wideo?

- kto umie zdjąć blokadę przycisku wyjeżdżania płyty?

- kto dokoduje Navi do komputera?

- czy też macie problem z odczytem nazw stacji RDS w swoich radiach? I w starym Business i w Navi wyszukuje stacje, ale nie wyświetla nazw (rzadko i tylko w dużych miastach).

pozdrawiam