Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od momentu wymiany wtrysków kilka dni temu w ramach akcji serwisowej BMW odnotowałem, iż dźwięk pracy silnika zmienił się znacząco z płynnego szmeru do nie powiem, że diesel'a... ale co najmniej dziwnego odgłosu jak na moje ucho.

Film jest dostępny pod adresem:

Wraz ze zmianą wtrysków było przeprowadzone programowanie samochodu... i nie wiem czy wracać się do ASO czy nie. Na razie zignorowali mojego maila odnośnie dziwnego dźwięku odpowiadając na inne pytania.

Zastanawiam się czy jest o co się martwić?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za sugestię.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój diesel pracuje bardziej miękko :)

Zrób coś z tym, bo ewidentnie coś nie bangla :mad2:

Opublikowano

Wielkie Dzięki za tak szybką odpowiedź!

Dla mnie jest to coś ewidentnie związanego z wtryskami, gdyż pojawiło się wraz z wymianą wtrysków.

Niemniej, znając ASO, mogą mi próbować wmówić coś innego, szczególnie że na mechanice nie znam się tak dobrze jak na oprogramowaniu...

Na co mogą próbować to zwalić, np. na zawory? I jak się z ewentualnych sugestii wybronić tudzież dyskutować z nimi wiedząc, że problem jest wprost związany z wtryskami?

Piszę, że mogą mi próbować wmówić różne rzeczy, gdyż rozmawiając z nimi wokół programowania usłyszałem takie bzdury jakich mało i nie mających nic do czynienia z rzeczywistością, gdyż w trakcie tej samej rozmowy sami sobie zaprzeczyli. Niestety tak jak pisałem, o ile w kwestiach oprogramowania mogę podyskutować o tyle w kwestii mechaniki, czy takich odgłosów już nie... i byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie komentarze w tym temacie i ewentualne sugestie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam tylko nadzieję, że nie podmienili Ci jakiejś części lub coś w tym stylu....a zdarzają się takie kwiatki, oj zdarzają :mad2:
Opublikowano

Ale żeby w ASO takie numery? To bym się zdziwił.... choć trudno i to wykluczyć :(

Dzięki wszystkim za pomoc!

Jak się coś rozwiąże dalej, to dam znać :)

Opublikowano
Ale żeby w ASO takie numery? To bym się zdziwił...

ASO wcale nie zanczy dobrze i pewnie przynajmniej dla mnie, a takie rzeczy jak podmiana zdarzają się w nie jednym ASO... (nie tylko BMW)

Opublikowano

Przegoniłem autko po autostradach... 1600km i dalej niestety to samo. Jechałem zarówno jednostajnie dłuższe odcinki jak i pod obciążeniem jadąc załadowanym autkiem pod górę.

Myślę, że te ostatnie 1600km zrobione przez weekend zawiera wszystkie możliwe typy warunków jakie autko mogło spotkać.

Niestety dźwięk jest dalej taki sam.

Teraz nie pozostaje mi nic innego jak udać się do innego dealera...

Tutaj pojawia się pytanie, czy mając wtryski wymienione w ramach akcji serwisowej, czy inny dealer musi też obsłużyć ewentualne usterki po wymianie wtrysków? Auto już niestety nie jest na gwarancji, ale rozumiem, że samo to że problem pojawił się w ramach akcji serwisowej jakoś obliguje BMW do rozwiązania problemu?

Opublikowano

Kolego nie jedź do innego tylko jak zacząłeś naprawę u jednego to rób u niego i tam zgłaszaj, że z autem jest coś nie tak! Bo inaczej później nikt nie będzie poczuwał się do winy.

Pzdr.

Opublikowano

mam tylko jeden problem... od tego ASO gdzie to było robione jestem jakieś 1600km... i nie zapowiada się, żebym szybko mógł wrócić... a inne ASO mam w odległości 10 i 25km.

Z powyższego właśnie wynika moje pytanie odnośnie zobowiązań BMW jako firmy, gdyż wtryski były wymieniane w ramach akcji serwisowej, a samo autko jest już po gwarancji. Stąd nie wiem właśnie czy mogę teraz ten problem z wtryskami serwisować na koszt BMW w jakimkolwiek serwisie, gdyż ten pierwszy się generalnie na mnie wypiął?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A nie łatiwej i szybciej jest zadzwonić do ASO żeby oni się wypowiedzieli ?? Nie sądzę żeby ktoś z forum pomógł bo pewnie jesteś odosobnionym przypadkiem ...
Krzysztof
Opublikowano
sprawdź korekcje na jałowcu... to najlepszy dowód na walnięte strzykawki :cool2:

Wiesz może jak to sprawdzić używając INPA/DIS?

Próbowałem coś wygóglać, ale że nie wiem czego dokładnie mam szukać, nie znalazłem nic ciekawego.

Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki, nawet: zapytaj googla o . Niestety poszukiwania "injection correction", etc. nie przyniosły porządanych skutków. :(

Mając w ręce wyniki z takich pomiarów będę miał całkiem dobry oręż na dalszą rozmowę z Panami "Specjalistami z ASO, którzy nie słyszą tego co słyszą wszyscy inni".

Z góry dzięki!

Opublikowano
Dalsze rozmowy z ASO sprowadziły się do tego, iż oni uparcie twierdzą, że wszystko jest w porządku i jedyne co proponują to wymianę spowrotem na moje stare wtryski... Za całą operację wymiany, oczywiście sobie życzą zapłatę.
Opublikowano

:lol:

Dobre podejście ASO nie ma co :mad2:

Jak nic bierz rzeczoznawcę i walcz z baranami. No chyba, że pójdziesz na ich ustępstwa. Tylko pytanie.. co wtedy jak wymienią Ci z powrotem na Twoje wktryski a nieszczęsny odgłos pozostanie? Dowiadywałeś się? A myślę, że tak właśnie będzie, a ASO zgoni na coś innego, a jak to znowu nie pomoże co znowu co innego i tak aż wymienią Ci pół osprzętu.. :mad2:

A jeszcze jedno czy Ty jesteś w posiadaniu starych wtryskiwaczy czy ASO?

Pzdr.

Opublikowano
Niestety stare wtryski pozostały w ASO... Mój błąd prawdopodobnie, gdyż teraz to mogą mi wsadzić co im się żywnie spodoba i nic im pewnie nie udowodnię :(
Opublikowano
Dokładnie. Śliski temat. Skonsultuj całą tą sytuację z rzeczoznawcą - na prawdę to jedyne sensowne wyjście. :roll: