Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może u was zaczerpne odpowiedzi bo serwis ASO BMW też kręci...

mam e46 2.0 benzyna 150 KM rzędowy 6, automat z możliwością sport. czy ktoś ma takaiego, moje pytanie to czy normalne jest ze po typowej trasie przy spokojnej jezdzie spali 7.5 litra a jazda po dużym mieście w korkach i na krótkich odcinkach to spalanie ok 17-18 l/100KM.

Dajcie znać jesli jest to możliwe...

Opublikowano
Witam, może u was zaczerpne odpowiedzi bo serwis ASO BMW też kręci...

mam e46 2.0 benzyna 150 KM rzędowy 6, automat z możliwością sport. czy ktoś ma takaiego, moje pytanie to czy normalne jest ze po typowej trasie przy spokojnej jezdzie spali 7.5 litra a jazda po dużym mieście w korkach i na krótkich odcinkach to spalanie ok 17-18 l/100KM.

Dajcie znać jesli jest to możliwe...

Moim zdaniem to spalanie w mieście to kosmos, chyba coś nie tak z tym spalaniem, jeśli o trasę to rezultat 7.5 to bardzo dobry wynik ale w mieście to porażka.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Wrzuć auto na komputer, posprawdzaj parametry. Bo albo masz mega ciężką nogę albo coś nie gra.
Opublikowano
Dużo jak na miasto, jednak jak wiadomo miasto miastu nierówne, tak samo jak krótkie odcinki (1-3km?? 4-7-km??). Mi osobiście każde auto paliło w mieście ok 80% więcej niż w trasie. Masz automat, używasz klimy, do tego masz pewnie szersze opony niż 205. Moim zdaniem rezultat jak najbardziej realny
Opublikowano

Dokładnie - jeżeli są to krótkie odcinki i przy ostrzejszej jezdzie i na klimie to może Ci tyle łyknąć.

Oczywiscie na kompa zawsze warto sie przejechać.

Przykładowo mi wczesniejsza bunia E46 323 steptronic, paliła w zimie na krótkich odcinkach -tak 3,4km nawet 20-21L gazu.

A na krótkiej trasie ~140km już 10-11L. W okresie wiosenno - jesiennym - w mojej normalnej codzienniej jezdzie - 11km do pracy + powrót plus troszke po miescie paliła mi 15-16L gazu.

Dla porównania teraz mam tourasa 330i 2001r - w manualu i w takiej samej jezdzie - do pracy + powrót plus po miescie pali mi też 15-16L gazu :D

Jednak automatem jezdzi sie o wiele wygodniej :cool2:

Pozdro i przede wszystkim - jedz na kompa

Opublikowano

W sumie tak, wystarczy że jazda po mieście trwa dłużej jak 3 km lub jadę dłużej bez zatrzymywania (fala zielonycg świateł) i spalanie spada w oczach.

Wydaję mi się że dopóki chodzi na ssaniu do spalanie nie zejdzie nisko... ale pytanie co będzie zimą...

A co myślicie o zagazowaniu-koszt w sumie 3200pln i po moich obliczeniach zwróci się po 10 000 km tylko boję się że coś siuę bedzie pieprzyć...przerabiałm już gaz w fordzie w sumie starszej generacji ale zawsze jakieś strzały, szarpania, obroty nie te, wymiana przepłowomierzy i inne.

Pozdro

Opublikowano
A co do tych szerszych opon to racja mam wiele większe i szersze jak fabryka nadaje...tylko z tą ciężką nogą to własnie na odwrót to spalanie mnie przeraża i jezdze bardzo delikatnie tylko wiecie że te fury tego nie lubią:)
Opublikowano

No to masz już odpowiedz ;) 6 cylindrów, stosunkowo mała moc do masy, automat, klima, korki, szerokie opony, krótkie odcinki = wysokie spalanie. W takich warunkach to i mój klekot spaliłby z 11 litrów

i nie ma w tym nic dziwnego że 6 cylindrowy benzyniak w automacie na szerokich laczach spali więcej. Możesz zrobić test, zalać do pełna, jeździć z 3 godziny po mieście, zalać ponownie i jestem pewny że spalanie wyniesie ok 11 litrów tak jak podaje to porducent :cool2:

Opublikowano

Kolego nie bój sie zagazowania buni. Te silniki bardzo dobrze znoszą gaz - oczywiście sekwencje.

Musisz tylko poszukać kogoś dobrego najlepiej z polecenia - kto juz nie raz zakładał w BMW gaz - to nie bedziesz miał problemów - tylko banan przy tankowaniu. :norty:

Ja mam już 3 auto na gaz a z tego drugą bunie i nie narzekam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie musze zagazować Furę i mam pytanie bo wszyscy mówią że Automat + Gaz to sprzeczność...niby zawsze są problemy...

może ktoś z waś ma zgazowany automat???

Pytam bo muszę zabulić 3300 pln i trochę się waham.

Może ktoś poradzi jaką firmę instalacji wybrać...

Opublikowano

Kolego tak jak pisałem wczesniej - miałem poprzednią bunie E46 323 w automacie steptronic.

Instalacja Stag 300 - chodziła bez zarzutów.

Nie obawiaj sie tylko zakładaj. :cool2: