Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiem temat nie nowy, ale mnie osobiscie bardzo drażniacy!! Napisze z gory zeby uprzedzic pytania! Turbo wymionione na nowe nie regenerowane 10 tys kilometrow temu, przy okazji odma i czyszczenie calego dolotu( po awarii turbiny), serwis olejowy oczywiscie tez. Kompresja idealna na wszystkich cylindrach, wtryski tez sprawdzone i sa wporzadku. Mimo tego po odkreceniu korka wlewu oleju wydostaja sie spaliny na WOLNYCH OBROTACH! Nieznaczny wzrost poziomu oleju tzn jakies 3 milimetry na te przejechane 10 tys kilometrow! Wyprzedze nastepne pytania: z bagnetu nie dmucha i nie wypycha olej. Przed awaria turbiny nie mialem takich objawów. Prosze o jakas konstruktywna porade czym to moze byc spowodowane. Dodam samochod mocy ma dosc, spalanie super( na nowej turbinie nawet mniejsze), nie dymi.
Opublikowano
Wiem temat nie nowy, ale mnie osobiscie bardzo drażniacy!! Napisze z gory zeby uprzedzic pytania! Turbo wymionione na nowe nie regenerowane 10 tys kilometrow temu, przy okazji odma i czyszczenie calego dolotu( po awarii turbiny), serwis olejowy oczywiscie tez. Kompresja idealna na wszystkich cylindrach, wtryski tez sprawdzone i sa wporzadku. Mimo tego po odkreceniu korka wlewu oleju wydostaja sie spaliny na WOLNYCH OBROTACH! Nieznaczny wzrost poziomu oleju tzn jakies 3 milimetry na te przejechane 10 tys kilometrow! Wyprzedze nastepne pytania: z bagnetu nie dmucha i nie wypycha olej. Przed awaria turbiny nie mialem takich objawów. Prosze o jakas konstruktywna porade czym to moze byc spowodowane. Dodam samochod mocy ma dosc, spalanie super( na nowej turbinie nawet mniejsze), nie dymi.

To ciekawe bo u mnie przy otwartym korku oleju nawet dymeczka nie puści a tak według mnie każdy silnik przepuszcza jeden mniej drugi więcej gazów do komory korbowej i po to właśnie masz odmę w silniku by oddzieliła pary oleju i gazów, gazy są zassysane do turbosprężarki przez wąż ssący sprężarki a do silnika trafiają pary oleju, jeśli piszesz że odmę wymieniałeś a kompresja ideał to jedyną rzeczą coś nie tak z odprowadzeniem gazów przez odmę, nie wiem jak u ciebie to wtgląda ale ja miałem wkład i kupiłem separator i założyłem a ty masz wkład czy separator? Jeszcze nasuwa mi się jedno być może maszzatkany kanał którym sprężarka zassysa gazy z odmy, niestety ten kanał jest integralną cześcią pokrywy zaworowej a żeby zdjąć pokrywę zaworową to jest z tym roboty dosyć sporo, sprawdź jeszcze raz odmę i spróbuj przeczyścić ten kanał w pokrywie zaworowej którym zassysa sprężarka gazy z silnika.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
a jak ciśnienie w skrzyni korbowej? mierzone? duże czy małe?

A jest możliwość sprawdzenia tego? Kolega pisał że kompresja ideał więc i ciśnienie w komorze powinno być w normie.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
podłączyć nanometr i tyle, widziałem jak robili coś takiego, znam taki przykład, że kompresja była ok ale ciśnienie duże, pierścienie olejowe stały i też walił dym do góry z korka
Opublikowano
podłączyć nanometr i tyle, widziałem jak robili coś takiego

OK... ale skąd mamy znać granice tolerancji ciśnienia przedmuchów?? Szczerze mówiąc nigdy się nie spotkałem z żadną fachową informacją jakie wartości uzyskuje ciśnienie w skrzyni korbowej :think: Może gdzieś jest opisane przy jakim ciśnieniu otwiera się zawór odpowietrznika [??]

Mariusz1979 jaki olej jest zalany w Twoim silniku??