Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie witam wszystkich. Od stycznia posiadam BMW X3 z 2006 r. po lifcie. Samochód krajowy z potwierdzonym przebiegiem 90 tyś., bezwypadkowy. Zacznę od początku ku przestrodze. Kupiłem samochód po sprawdzeniu w ASO gdzie potwierdzili powyższe fakty, stwierdzili uszkodzenie PDC (ustnie powiedzieli, że uszkodzony jeden czujnik), wyciek z lewego przedniego amortyzatora, spalona 1 świeca żarowa.

Po zakupie podczas przeglądu w innym ASO stwierdzono, że są uszkodzone 6 czujników parkowania - wymieniłem sam i jest ok, wymieniłem 4 świece żarowe w ASO - jest ok ale stwierdzono, że sprzęgło pada. Później dopatrzyłem się również, że cieknie płyn ze spryskiwaczy lamp przednich co mnie załamało.

Kupiełm więc w ASO koło dwumasowe (LUK - taniej niż w innych sklepach - 1320 zł) tarczę i łożysko LUK w sklepie z częściami. Kolega wymienił wszystko i sprzęgło działa ok tj. lekko wciska się pedał, nie ślizga się -generalnie jest ok.

Po wymianie sprzęgła zauważyłem, że podczas ruszania, szczególnie szybszego jednocześnie skręcając koła przednie słychać dziwny dźwięk dochodzący z okolic kół tylnich. Dźwięk jakby coś tarło, dodatkowo następuję jedno stuknięcie tak jakby dołączał się napęd. Cóż może być tego przyczyną?

Proszę o sugestie. Dodam że brak odgłosów podczas ruszania na wprost na dobrej nawieżchni i przy większych prędkościach, a może jest bo trochę w aucie wydaje się być głośno.

Pozdrawiam Sylwek

Niezależnie od wszystkiego stwierdzam, że z żadnym dotychczasowych moich aut nie miałem tyle kłopotów - ale to BMW

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ciąg dalszy. Po sprawdzeniu w Bawaria Motors owego szumu stwierdzili uszkodzenie skrzynki rodzielczej oraz łącznika wału napędowego - przyczyna szumów, koszt 5337,51 zł. Na chwilę obecną nie zrobione.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Rety to ile masz przebiegu!!??
Opublikowano

no jeśli stwierdzono skrzynkę rozdzielczą i łącznik wału to wątpie w te 90 tysi przy zakupie??!! książka serwisowa w tych czasach to nie jest as potwierdzający przebieg chyba że auto krajowe itp to tak, sprowadzone nie bardzo.

Kwota kosmos jezdzić z tym idzie czy trzeba wymieniać?

IMPORT CZĘŚCI DO KIA I HYUNDAI CZĘŚCI NOWE ORYGINALNE ORAZ ZAMIENNIKI

KONTAKT [email protected]

GG 22098562

kom 502100017

Opublikowano

od kolegi z ASO usłyszałem że skrzynki w x3 padają ok 200 tyś lub wcześniej jeśli auto dostawało w d...

jeździć się da jeśli się zepsuje ale nie ma napędu na przód, ciekaw jestem tylko tej kwoty naprawy, skrzynka kosztuje z montażem ok 8 tyś i wymienia się ją całą nie naprawia

Opublikowano

Witam, niedowiarków przebiegu infromuję, że auto jest krajowe, serwisowane, bezwypadkowe. Wg nieoficjalnej infromacji z serwisu skrzynie padają jak chcą, a główną przyczyną są opony o nierównych oporach toczenia (kół zimowych właściciel mi nie oddał więc podejrzewam, że mógł mieć szersze z tyłu lub inny profil). Koleś z serwisu stwierdził, że to wada fabryczna tych samochodów ale nikt do tego się nie przyzna. Cena jest normalna a wynika z tego, że skrzynka jest częscią z programu ...., gdzie konieczne jest pozostawienie swojej starej w serwisie. Podejrzewam, że wymieniają w niej jakieś łożysko, czyszczą i sprzedają jako nową. Jestem umówiony na wymianę 01.08.2011 r. więc dam znać po.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak ktoś wczesniej napisał skrzynie są teoretycznie przynajmniej nienaprawialne. Niestety Kolege spotkała podobna niespodzianka co mnie po zakupie 4x4. Niestety zakup skrzyni to droga inwestycja, chociaż samochód jest dośc świezy więc może warto. Nie uważam żeby dobrym pomysłem było z tym jeździć, nic się chyba nie stanie poza tym, że samochód przestanie jechać. Prawdopodobnie to stuknięcie na skrzyni (luz?) mogło pojawić się od łącznika na wale. Ktoś to przeoczył i tak jeździł a potem na skrzynie już poszło szybko, to niestety nie są pancerne elementy. Proponuję wymienić łącznik w pierwszej kolejności i wtedy zobaczyć jakie są luzy. Jeśli skrzynia Ci padnie do końca to pozostaje laweta, bo moze przenosić bardzo silne drgania na samochód i nie da sie jechać.

Jakby co pozostaje allegro lub inne http://moto.allegro.pl/bmw-x3-e83-2-0-d-150-km-skrzynia-rozdzielcza-i1724098474.html

Powodzenia

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
W kosztorysie przewidzieli również łącznik wału napędowego za 478 oraz podkładkę gumowo-metalową za 174,8. Będzie więc komplet i mam nadzieję, że zapomnę o problemach z x3. Skrzynia sprzedana ale i tak wolę dołożyć 2000 zł i mieć gwarancję na 2 lata.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ostatni raz w tej sprawie. Wszystko załatwione w BMW Bawaria Motors za ustaloną cenę. Wymienili skrzynię rozdzielczą, łącznik gumowo-metalowy, podkładkę itd. Ważne skrzynia rozdzielcza w komplecie z silnikiem wygląda na nową. Dali gwarancję na 2 lata.

Pozdrawiam