Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam,

Pytanie dot. auta E90 LCI z sierpnia 2009 wyposażonego w reflektory bi-xenonowe adaptacyjne.

Czy jeżeli dokupię sprawny używany moduł skrętu zaznaczony na rysunku poniżej będę musiał go programować skoro auto fabrycznie ma xenon adaptacyjny ?

Czy w tym module także jest zapisany VIN pojazdu ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

http://img228.imageshack.us/img228/466/36537214.jpg

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżam temat, czy po wymianie lamp przednich bixenon skrętny z doświetlaniem trzeba programować moduł?

Mam taki problem że ukradli mi lampy i kupiłem drugie. Auto jest z 08/2006 najpierw dostałem od gościa xenony dynamiki z 2004 roku ale nie skręcały mimo że nie wyświetlał się żaden błąd, dzisiaj wymieniłem jedną (bo drugiej nie miał). Jak podłączyłem to lampa wypoziomowała się i wydawało się ok ale jak tylko ruszyłem to wywaliło mi błąd Cornering light failure i zaczęła migać zielona dioda przy auto.

1. Czy trzeba programować moduł po wymianie lamp? Jeżeli tak to dlaczego przy poprzedniej lampie nie trzeba było.

2. Czy może to przez to że jedna lampa jest starsza a druga jest po 09/2006 (przed lift)

Z gory dzieki za szybką odpowiedz.

Problem dotyczy e61.

Opublikowano
Trzeba kodować moduł skrętu, a to dla tego np że lampa lewa i prawa skręca w innym zakresie, możesz mieć moduł np od lampy lewej, a założyłeś do prawej - mówię o używce, przy przekodowaniu lampy też się odpowiednio ustawią. Moduł musi wiedzieć z której jest strony.
Opublikowano

Dzisiaj podlączyłem do inpa ale nie moglem wogole sie połączyć z modułem.

Sprawdziłem moduły i miały różne numery, wymieniłem je na takie same.

Chciałem skasować błędy ale przerywalo połączenie i wysakiwał błąd ale o dziwo błąd zgasł.

Z tym że w jednej lampie skręt działa a w drugiej nie a błąd nie wyskakuje i dioda nie mryga.

Co może być nie tak że lampa sie nie poziomuje a nie ma błędu?

Mechanizm działa bo po pierwszej instalacji poziomowala sie.

Opublikowano

Na postoju to sprawdzasz? niektórzy piszą że na postoju nie działa lewa, u mnie działa ale tylko w jedną stronę.

Inpę to sobie można o d... rozbić, DIS lub ISTAD.

Opublikowano
Na postoju ale chodzi o to że jak wkladasz kluczyk i włączasz swiatła to lampy sie powinny skalibrować i kalibruje sie tylko jedna a druga nie drgnie.
Opublikowano

Tomasz Ty może jesteś sprawnym operatorem INPY, ja ani wydaje mi się kolega inpy TD tej za bardzo nie ogarnia, nawet nie miałem czasu się nią pobawić, DIS ma test lamp, prowadzi krok po kroku itd.

Inpa jak dla mnie jest drażniąca, w dużej części jest po DE, testowałem wiele wersji inpy cały czas coś było nie tak, waliła mi błędami w czasie diagnozy itd, więc zacząłem zabawę DISem teraz isid, dla kogoś mniej obeznanego w temacie jest bardziej przejrzysta, podpowiada w czym problem, choć nie zawsze trafnie sam się o tym przekonałem właśnie z AHL.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
mam pytanko czy mając 320d mogę kupić moduł skrętu używkę od 530d czy to jest jakaś różnica czy wystarczy zakodować i będzie działało? pytam bo moj mi zamoczyło po zaparowaniu reflektora.
Opublikowano

Sprawdź po numerach, powinien być taki sam, nie jestem pewien, moduł skrętu - elektronika jest zalany specjalnym laminatem, nie powinna go uszkodzić woda, chyba że długo stała w nim.

Potrafią nawet piny zardzewieć i odpaść.

Opublikowano
Jest zalany ale nie o to chodzi. Chcę sie dowiedzieć czy moduł skrętu Dynamic xenon jest taki sam w 530 co i 320 i różni się tylko oprogramowaniem?