Skocz do zawartości

[E60] zakup auto w Premium Selection w Niemczech

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Samochód odebrałem w ciągu dwóch godzin. Wszystko wcześniej załatwiałem korespondencyjnie, łącznie z ubezpieczeniem i tymczasowym dowodem rejestracyjnym do przewiezienia samochodu. Jest to możliwe poprzez http://www.zolte-tablice.pl/?gclid=CJPJkZ7y4KkCFRsu3wod61Y4bQ

Szukałem go głównie przez mobile.de oraz na stronie bmw.de w zakładce samochody używane - Gebrauchwagen. Tam widzisz czy auto jest z Premium Selection czy nie. NA koniec jeszcze miałem szczęście bo sprzedawca, który mnie obsługiwał to młody chłopak, który w wieku 1 roku wyjechał z rodzicami z Polski, ze Śląska i nieźle mówił po Polsku z dialektem Śląskim. Jak odbierałem samochód, to dostał butelkę super polskiej wódki w eleganckim opakowaniu, kilka gatunków najlepszych polskich kiełbas suchych i jeszcze paczkę ptasiego mleczka. Miło było patrzeć jak się cieszył :)

Dziś minął 9 dzień od tego jak przywiozłem samochód i już stoi w garażu na polskich numerach.

Acha, pamiętajcie można też w Polsce załatwić AC na przejazd z Niemiec. Ja wysłałem zdjęcia pojazdu z Niemiec do Agenta, a on na tej podstawie już mi zawarł AC na niemieckich blachach i tym tymczasowym dowodzie, także całkiem spokojnie i bez obaw wracałem do Polski.

pozdrawiam,

ADam

Opublikowano

To moze teraz ja cos napisze.

Kupilem samochod w UK (tutaj mieszkam) jako Premium selection 2 miesiace temu.

Zaczelo sie tak:

-Nastepnego dnia po zakupie zauwazylem,ze klima nie dziala, pojechalem , faktycznie nie byla nabita - zalatwione na gwarancji.

-Trzeciego dnia zaczela sie jakas jazda a hamulcem recznym i nie trzymal dobrze, do tego linka strasznie skrzypiala - zrobione na gwarancji.

-Sprawdzam olej 2 tyg po zakupie - ponad maximum - co sie okazalo, pompa paliwa padla i do wymiany - zrobione na gwarancji - jednak niesmak pozostaje bo wyglada na to,ze panowie nie sprawdzili stanu oleju ;)

-niecale 2 miesiace, 2500 mil zrobione jedna op;ona lysa od srodka , druga juz zaczelo brac - pojechalem, powiedziano mi,ze to nie podlega gwarancji i musze zaplacic - do tego po prosilem o zbieznosc bo ewidentnie darlo opony.Zarzadalem ustawienia zbieznosci na gwarancji bo to smiechu warte - odmowa - £500 poszlo sie je...c

-Wycieraczki piszczaly jak by je ze skory obdzierali i jak sie okazalo jakis noname, nie dalo rady wytrzymac , ok kupilem nowe Bosha £45

-Komputer pokazuje mi,ze hamulce niedlugo do wymiany i co mnie zaniepokoilo to to,ze dosc szybko sie zuzywaly - wkur...... pojechalem tym razem do znajomego mechanika ,zeby je sprawdzil.Koles popatrzyl, pomierzyl i okazalo sie,ze tarcze nie trzymaja limitu 21.4 mm mialy ;) Pojechalem do dealera i powiedzialem,ze prosze o sprawdzenie hamulcy a w szczegolnosci tarcz.Stwierdzono,ze sa rzeczywiscie do wymiany - ale........ nie na gwarancji,Dodam,ze samochodem zrobilem 3 tys mil i minely 2 miesiace od zakupu ;)

Klocilem sie przez 3 dni ,a le bez skuptku, przy okazji wyszly jakies krzaczki, pokazano mi wydruk z odczytu kluczyka w tuz przed przekazaniem mi samochodu.Co sie okazuje na ich odczycie z mojego klucza wyszlo,ze 2 miesiace temu na hamulcach mozna bylo zrobic 13k mil , komp teraz pokazuje mi 4.5k mil ;) - stwierdzono,ze to ja zjechalem hamulce i nie naprawia mi tego.Co smieszne, ja nigdy nei widzialem na kompie 13k a bylo od poczatku 7k mil do zmiany hamulcy, a zeby bylo jeszcze smieszniej to u nich na kwicie do wymiany oleju bylo 21k u mnie pokazuje po przejechaniu przezemnie 3k mil 10k, hamulce tylnie u nich 44k a u mnie 26k, vehicle check u nich 21k, u mnie 8k.

Po przejrzeniu tych papierkow stwierdzilem iz nie mozliwe jest przez taki czas zuzycie w takim stopniu hamulcy, zwlaszcza tylnych i nie mozliwe jest ,ze zmiana oleju nagle po 3 k mil spadla z 21 do 10k - oni na to,ze za ostro jezdzilem samochodem i mam spadac.Olej na chlopski rozum wiem dlaczego , przeciez byl w nim ON i komp zmniejszyl czas jego wymiany, ale co z hamulcami nie mam pojecia, na pewno ja ich nie zuzylem w takim stopniu.

Poza tym pokazalem im Journey Computer i srednia szybkosc jaka sie poruszalem prez ostatnie 1800 mil to 36.1 mph - nie obchodzi ich to, bo kazdy samochod jezdzi inaczej ;)

Jednym slowem jakas paranoja - zaplacilem za ten samochod kolo £2.5 wiecej jak cena rynkowa ,zeby miec spokoj, jak widac nie mam ani spooju , ani kasy.

Teraz sie z nimi bede sadzic bo ch...m nie odpuszcze i tyle.Niesmak jednak pozostaje i w zyciu nie kupie juz samochodu w ten sposob bo to strata kasy i tyle.BMW UK tez mnie spuscilo - jednym slowem serwis BMW o kant d...y mozna rozbic i tak sie traktuje ich klienta ;)

Ot takie moje orzwazania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To moze teraz ja cos napisze.

Kupilem samochod w UK (tutaj mieszkam) jako Premium selection 2 miesiace temu.

Zaczelo sie tak:

-Nastepnego dnia po zakupie zauwazylem,ze klima nie dziala, pojechalem , faktycznie nie byla nabita - zalatwione na gwarancji.

-Trzeciego dnia zaczela sie jakas jazda a hamulcem recznym i nie trzymal dobrze, do tego linka strasznie skrzypiala - zrobione na gwarancji.

-Sprawdzam olej 2 tyg po zakupie - ponad maximum - co sie okazalo, pompa paliwa padla i do wymiany - zrobione na gwarancji - jednak niesmak pozostaje bo wyglada na to,ze panowie nie sprawdzili stanu oleju ;)

-niecale 2 miesiace, 2500 mil zrobione jedna op;ona lysa od srodka , druga juz zaczelo brac - pojechalem, powiedziano mi,ze to nie podlega gwarancji i musze zaplacic - do tego po prosilem o zbieznosc bo ewidentnie darlo opony.Zarzadalem ustawienia zbieznosci na gwarancji bo to smiechu warte - odmowa - £500 poszlo sie je...c

-Wycieraczki piszczaly jak by je ze skory obdzierali i jak sie okazalo jakis noname, nie dalo rady wytrzymac , ok kupilem nowe Bosha £45

-Komputer pokazuje mi,ze hamulce niedlugo do wymiany i co mnie zaniepokoilo to to,ze dosc szybko sie zuzywaly - wkur...... pojechalem tym razem do znajomego mechanika ,zeby je sprawdzil.Koles popatrzyl, pomierzyl i okazalo sie,ze tarcze nie trzymaja limitu 21.4 mm mialy ;) Pojechalem do dealera i powiedzialem,ze prosze o sprawdzenie hamulcy a w szczegolnosci tarcz.Stwierdzono,ze sa rzeczywiscie do wymiany - ale........ nie na gwarancji,Dodam,ze samochodem zrobilem 3 tys mil i minely 2 miesiace od zakupu ;)

Klocilem sie przez 3 dni ,a le bez skuptku, przy okazji wyszly jakies krzaczki, pokazano mi wydruk z odczytu kluczyka w tuz przed przekazaniem mi samochodu.Co sie okazuje na ich odczycie z mojego klucza wyszlo,ze 2 miesiace temu na hamulcach mozna bylo zrobic 13k mil , komp teraz pokazuje mi 4.5k mil ;) - stwierdzono,ze to ja zjechalem hamulce i nie naprawia mi tego.Co smieszne, ja nigdy nei widzialem na kompie 13k a bylo od poczatku 7k mil do zmiany hamulcy, a zeby bylo jeszcze smieszniej to u nich na kwicie do wymiany oleju bylo 21k u mnie pokazuje po przejechaniu przezemnie 3k mil 10k, hamulce tylnie u nich 44k a u mnie 26k, vehicle check u nich 21k, u mnie 8k.

Po przejrzeniu tych papierkow stwierdzilem iz nie mozliwe jest przez taki czas zuzycie w takim stopniu hamulcy, zwlaszcza tylnych i nie mozliwe jest ,ze zmiana oleju nagle po 3 k mil spadla z 21 do 10k - oni na to,ze za ostro jezdzilem samochodem i mam spadac.Olej na chlopski rozum wiem dlaczego , przeciez byl w nim ON i komp zmniejszyl czas jego wymiany, ale co z hamulcami nie mam pojecia, na pewno ja ich nie zuzylem w takim stopniu.

Poza tym pokazalem im Journey Computer i srednia szybkosc jaka sie poruszalem prez ostatnie 1800 mil to 36.1 mph - nie obchodzi ich to, bo kazdy samochod jezdzi inaczej ;)

Jednym slowem jakas paranoja - zaplacilem za ten samochod kolo £2.5 wiecej jak cena rynkowa ,zeby miec spokoj, jak widac nie mam ani spooju , ani kasy.

Teraz sie z nimi bede sadzic bo ch...m nie odpuszcze i tyle.Niesmak jednak pozostaje i w zyciu nie kupie juz samochodu w ten sposob bo to strata kasy i tyle.BMW UK tez mnie spuscilo - jednym slowem serwis BMW o kant d...y mozna rozbic i tak sie traktuje ich klienta ;)

Ot takie moje orzwazania.

Premium selection nie zwalnia nikogo z wziecia na ogledziny osoby znajacej sie na samochodach w e60 klocki im bardziej zdarte tym nizszy przebieg do ich konca pokazuje idrive ale nie jest dokłady i nie ma sie co za mocno sugerowac

Opublikowano
Tyle ze ja kupilem ja z gwarancja BMW PS sprawdzone przez BMW wraz z gwarancja roczna na verschleissteile w tym hamulce i tarcze ktore serwisie BMW wymienialem za free, w dodatku u mnie przebieg to jakies 25 tys km mniej wiec nie wiem kto tu lepszy deal zrobil...

Nie kupowalem od Turka ktory zchipowal bryke niezle ja dojechal i potem sprzedal, kupilem samochod uzywany przez osobe starsza i szanujaca - sprawdzilem kim byl poprzedni wlasciciel, chyba nikt szanujacy auto nie wrzuci chipa a tym bardziej nie dostaniesz na to gwarancji BMW chyba ze chipa u nich za 1800 euro zalozysz ...

Masz linka do tego twojego salonu bo cos na google wcielo, moj mozesz tu obejrzec http://www.wg-auto.de/

Ej. Ja kupilem fure u przedstawiciela BMW w Germeringu i rowniez z roczna gwarancja. Hamulce z tarczami nowe, TÜV, ASU nowe, opony zimowe Gudyer 3D nowe. Chipa robil Hammann za 1900€ i BMW daje na to gwarancje! Odnosnie placowki to byli na Oskar-von-Müllerstr. ale przed rokiem przejol ich jakis inny Dealer BMW. Nic dziwnego za kazdym razem jak u nich bylem dopisywali mi do rachunku wymiane zarowek, taster,zapinek itp... oczywiscie mega stres i niepotrzebne klutnie, bo im na to zlecenia nie dawalem no i kasy tez nie zobaczyli :shock: Dranie. Teraz zostala im tylko glowna placowka w Stambergu

Pozatym Premium Selektion??? - do 100.000 km przejmuje wszystko, a powyzej juz doplacasz procentowo...

Prosty przyklad ci powiem- Kolektor ssacy zaczol mi sie pocic i widac bylo troche oleju...- BMW powiedzialo, ze zrobi...-Koszta kolektora oczywiscie nowy musi byc i nowe uszczelki- bo sie wszystko rozszczelnilo 1200€- PS ja przejmuje 600€ oni reszte :D

12 uszczelek kupilem za 80€, wymiana trwala ok. 2.00h i tyle.

Opublikowano
Ja nie mam doświadczenia z PS (pewnie bym dopłacił i kupił takie auto oczywiście po "zbadaniu" go i wnikliwym obejrzeniu mimo że to PS) - ale ma znajomy - kupił w ten sposób X3 - nie miał zastrzeżeń co do stanu technicznego i pochodzenia auta ale raczej do późniejszego podejścia dealera do klienta. Sprawdza się stara zasada - przed zakupem wchodzimy ci do d...py a po zakupie mamy cię w d...pie :)
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Premium selection nie zwalnia nikogo z wziecia na ogledziny osoby znajacej sie na samochodach w e60 klocki im bardziej zdarte tym nizszy przebieg do ich konca pokazuje idrive ale nie jest dokłady i nie ma sie co za mocno sugerowac

Jasne,ze nie ma sie tym co sugerowac i to im powiedzialem,ze w d..e mam sprawdzenie samochodu za pomoca zczytania klucza i wg zasad mial byc on dokladnie sprawdzony przez mechanikow.Za wysoki stan oleju, zdarte klocki, nie dzialajaca klima, wycieraczki, reczny i tarcze nie nadajace sie do niczego swiadcza o tym iz nie zrobili nic.Zarzadalem papierow z badanaia technicznego przed oddaniem mi samochodu - klocki widnialy jako 5mm a tarcze maja tylko "ptaszki" bez wymiarow.

Poza tym kazdy idiota widzi fakt ,ze nie mozliwe jest zdarcie tylnych hamulcow w stopniu wyzszym jak przednie i to w okresie 2 miesiecy i po zrobieniu 3k mil - 17000 mil nagle ubylo z tylnych hamulcy.Olej - upieraja sie i twierdza ,ze to ja tak katowalem samochod, ale spec zapomnial chyba,ze jak pisalem wyzej, ON byl w oleju silnikowym i to jest na 100% przyczyna - takich fachowcow maja.Wg nich takie normy sa dopuszczalne, a mnie moga dac pare tarcz,zebym sobie je zalozyl, ale to jest ich wylacznie dobra wola - wysmialem ich prosto w oczy (doslownie).

Zobaczymy co z tego wyjdzie bo podaje ich do sadu, nie lubie jak traktuje sie klienta w ten sposob, nie wiem czy wygram, ale nie odpuszcze.

PS.Oczywiscie rzadam rowniez kasy za opony, wycieraczki i termostat :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak widać wiele zależy od dealera, a nie od samego systemu sprzedaży. Przypuszczam, że te auta dealerzy odkupują z flot, leasingów, centrali BMW itd czyli z praktycznie tych samych źródeł, z których korzystają normalne firmy jak np. moja itd. Kwestia leży w tym aby oznaczenie Premium Selection dostał samochód, który naprawdę na to zasługuje i jest odpowiednio przygotowany przez dealera aby spełniać odpowiednie wymagania systemu. A to, że niektórzy dealerzy wolą zarobić 5000E a oddać klientowi auto z wadami niż zarobić 3000E i doprowadzić samochód do stanu idealnego przed sprzedażą, to już jak widać osobna sprawa. Tylko jak ktoś dostaje takie auto jak kolega Blackwhite to jaki jest sens płacić tyle kasy więcej za auto z Premium Selection jak i tak musi wybecalować dużą kwotę na naprawy, które powinny być już w cenie.
Opublikowano
z ta gwarancja to jest naprawde smiech.tam gdzie ja kupilem auto serwis bmw B&K (moze ktos zna) na uzywane auta daja gwarancje(ubezpieczenie)albo cargarantie albo europlus ja mialem ta pierwsza i tez bylo tak jak zajob pisze tzn procentow od przebiegu ale duzo elementow wcale nie uznaja np wspomnianego kolektora ssacego.ale w sumie kilka rzeczy mi zrobili na gwarancji ogrzewanie szyby,otwieranie klapy,swiece zarowe,termostat.a jak odbieralem auto to byly nowe hamulce zalozone
Opublikowano

O to mi wlasnie chodzi - to tez im powiedzialem, ze nie po to placilem wiecej kasy,zeby dostac samochod nie spelniajacy wymogow PS.

Chcialem grzecznie ,zeby tylko wymienili mi hamulce, opony bym im odpuscil i tak na nich zrobilbym moze 4k mil gdyby nie zbieznosc.

Ale teraz nie popuszcze im ani pensa.

Jesli chodzi o gwarancje to ja mam bez limitu kilometrow i jest ona w BMW a nie u Dealera na szczscie.Tazke jesli padnie mi samochod to teoretycznie w calej Europie powinni mi go naprawic na gwarancji.