Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Przejdę od razu do rzeczy.Auto 535 96 automat. Odpalam ładowanie ma wartość 14,4V,zapinam D obroty spadają do 580obr/min,a ładowanie do 12,4V, noga z hamulca auto rusza ładowanie 14,4. Zastanawiam się nad reg. napięcia i czy to normalne,że tak mi spadają obroty przy zapinaniu biegu. Pytanie kieruję w szczególności do właścicieli V8.
Opublikowano
Jeszcze nie mam V8 ale u mnie w R6 jest tak że jak chodzi na wolnych obrotach i jest dużo odbiorników włączonych to ładowanie spada nawet do 12V a dam silnikowi dosłownie 100 obrotów więcej i ładowanie wskakuje na 13.4 i tak się utrzymuje. Jeżdżę tak 2 lata i nic się nie dzieje i dodam że po wymianie regulatora na nowy (a tani nie był) jest identycznie :)
"Jeżeli nie potrafisz czegoś prosto wyjaśnić - to znaczy, że niewystarczająco to rozumiesz"
Opublikowano
Ładowanie powinno być koło 14 i nie ważne czy na jałowych czy podczas jazdy. Ale jak jest z 13.5 na jałowych to też "krew nie leci". Koło 12 i mniej to już pasowałoby koło tego się zakręcić.
Opublikowano

Niskie napiecie w sieci podczas biegu jalowego silnika moze byc spowodowane glebokim rozladowaniem akumulatora.

Bezposrednio po rozruchu tez moze tak byc.

Trzeba naladowac baterie i wtedy sprawdzic, najlepiej po jakiejs dluzszej przejazdzce, ale nie w miejskich korkach.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
czy to normalne,że tak mi spadają obroty przy zapinaniu biegu

nie jest to normalne! spadki napięcia oznaczają zużycie szczotek węgłowych, regulatora napiecia albo uszkodzenie komutatora.