Skocz do zawartości

E90 318d

Trialwizard

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem na etapie zakupu auta. Mam na oku BMW E90 318d o mocy 122KM. I tu moje pytanie: jak sprawdzają się te silniki? Nie jest to za mało jak na taki samochód? Od razu mówię, że nie kupuje tego auta po to by nim zasuwać non stop 180-200km/h. Chodzi mi przede wszystkim o oszczędną jednostkę, a że podoba mi się ten model to chyba dobrze wybrałem. Będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia n/t tego silnika.

PS. Słyszałem coś, że dobrze się chipuje te silniki 122KM. Ale może się mylę, to mnie poprawcie. Z góry dzięki :cool2:

Ja także jestem dumnym posiadaczem e90 318d 122KM i zgadzam sie z przedmówcą. Rzeczywiście brakuje nieraz mocy przy wyprzedzaniu. Jednak silnik jest oszczędny i dość żwawy, 10s do setki to bardzo zadowalający wynik. Szczerzę mogę polecić to jednostkę.

...i bez chipowania łańcuchy sie urywają ale może będziesz miał szczęście...

pierwsze słysze o urywających się łańcuchach w BMW

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Witam,

spalanie jest ok jak się nie szaleje miasto 6-7l/100km w trasie można zejść do 5l aczkolwiek lepiej by było mieć wersję 143konną

Tu jest mały rekord ale w 320d http://www.mocnemoto.pl/bmw-320d-efficientdynamics-ponad-1600-km-na-jednym-baku

niestety z moim charakterem jest to nie możliwe :mrgreen:

Jeśli masz dobrą sztukę to sie nie zastanawiaj. Osiągi jak na tą masę są naprawde OK. Jak chcesz troszkę mocniej depnąć robisz CHip na 160KM i dalej jest fajnie :D

P.s. Kolega od urywającego się łańcucha niech sie klupnie w łepetyne :lol:

Poza tym co koledzy już napisali - czyli sprawdzony stan mechaniczny i blacharski pojazdu, nienaruszona konstrukcja, staraj się poszukać w miarę dobrze wyposażonej 318D, choćby z takim standardem jak xenon, climatronic, radio prof, czy bt. Później zdecydowanie łatwiej sprzedać auto. Cenowo powinno wyjść na poziomie gołego 320D, które zresztą często krążą w zdławionej wersji 150 ps - z rynku belgijskiego. A co do osiągów - za 1000-1200 zł profesjonalny tuner zrobi z 318D - wersję 320D czyli 340-350 Nm, w pożądanym zakresie obrotów co jest najistotniejszą kwestią, no i około 160 ps. Trzeba pamiętać, że taki samochód przyzwoicie się przemieszcza jak na swoją masę 1,5 tony bez balastu, natomiast ani 318D ani 320D nie ,,latają''. Jak oczekujesz zdecydowanie bardziej sportowych wrażeń, to targetem z ekonomicznego punktu widzenia powinna być sześciorzędowa 330D, bo o 335i lub M3 nie wspominam :).

Natomiast co do ekonomiczności, to muszę powiedzieć, że ostatnio byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, bowiem, przy bardzo ekonomicznej jeździe, choć z włączoną klimą. poza miastem, średnia prędkość około 60-70 km/h, wiadomo nie więcej niż 2,5 k obrotów, bawarka spaliła mi tylko 5,2 l/100km (mierzone przy dystrybutorze, bo komp zaniża o około 0,3l). Żeby nie było zbyt różowo, w mieście latem pali na poziomie 7,5-8l/100km, zimą na krótkich odcinkach i w korkach może dojść nawet do 10-11l/100km.

Ok, Dzięki za Wasze opinie:) Powiedzcie mi jeszcze jak jest z radiem w E90. Chodzi mi o to, czy będzie czytało mp3, czy trzeba się pierdzielić z 16-20 utworami na CD :/ Pzdr

Polecam opcje z USB. Nie trzeba sie wogole "pierdzielic" z nagrywaniem jakichkolwiek plyt. U siebie mam aktualnie wlozonego pendrive 32 GB !! Mam muzyki pod dostatkiem i nie musze uprawiac zonglerki plytami, co bywa czasem niebezpieczne podczas jazdy.

http://fm.robsonic.org/robsonic/320d/moja.jpg