Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich...

Opiszę mój problem z którym się borykam od tygodnia...:(:(:(

Otóż kilka dni temu moja bunia przestała palić na dyg, (a zawsze paliła), musiałem pokręcić rozrusznikiem ok 5 sek dopiero odpalała..

Pomyślałem iż może potrzebna będzie wymiana filtra (wkładu) paliwa, gdyż słyszę się wokół same negatywne opinie na temat stacji paliw..

Wymieniłem filtr, lecz problem nie ustawał, więc pomyślałem iż może świece żarowe, wiec pojechałem do elektromechanika który wpiął się w komputer i nie stwierdził żadnych błędów.

Przedwczoraj pojechałem na uczelnię ok 110km w jedną stronę, nie mając żadnych problemów z autem, prawie gdyż centralny zamek ciężko się zamknął inaczej niż zwykle...

Po 4 godzinach zajęć auto nie chciało zapalić.... po 4 próbie i ik 3 min kręcenia dopiero załąpało, a wokół auta pojawił się biały dym.

Pojechałem wiec z powrotem i zostawiłem samochód na noc, mierząc napięcie na akumulatorze ok. 12,1 V.

Centralny zamek już wcale nie reaguje....

Wczoraj ładowałem akumulator do pełni naładowania i próbowałem zapalić i nic cały dzień kręcenia i 0 odzewu... wymieniłem na inny akumulator 2letni od kolegi 76Ah/68A a ja miałem 88Ah/760H i też nic..

Dziś rano wsiadłem i z ciekawości pokręciłęm i cóż ZAPALIŁO za 2 razem....ale po zgaszeniu silnika już nie chwyci..

BARDZO PROSZĘ O POMOC OD CZEGO ZACZĄĆ W DIAGNOZOWANIU....

Dodam iż samochód mój codziennie stoi 8h w słońcu na parkingu... może się coś zapowietrza ale co z centralnym (centralne ryglowanie drzwi od środka działa tylko przekręcając kluczyk w drzwiach nie napotykam żadnego oporu) pilot nie działa od dawna (padnięta elektronika)

Opublikowano

auto jest z 06.2002 roku...

zapaliłem dzis jak postał noc w cieniu...

moc taka sama jak wczesniej czyli ok:):)

wszystko chodzi w porządku tylko zapala jak się jej zachce...

akumulator po nocy miał 11,4V i przez to może tak słabo kręci...

Zamek centralny wogóle nie działa, wkładka chodzi bez jakiegokolwiek oporu, coś wyczytałem w internecie ze komputer może odciąć jak napięcie spadnie poniżej 12,5V

Opublikowano

auto w spoczynku ma 11,4V

ale jezdzilem nim dzis 4 godziny bez gaszenia bo wiem że mogło by być trudno zapalić...

teraz juz stoi w garazu a ja sie głowie co robić?????

Opublikowano
kolega miał właśnie taki sam problem, winny okazał się wtrysk na cylindrze 3, prostym testem przelewowym, bez kompa stwierdził usterkę i po wymianie wtrysku jak ręką odjął, objawy wcześniej takie same - najpierw musiał trochę dłużej kręcic, potem nie odpaliła wieczorem ale rano owszem i zupełnie jak u ciebie
Opublikowano

Byłem u mechanika który ma komputer do bmw e46 i nic.................

Nie świeci żaden czujnik na desce i komputer nic nie wskazał....

A dodam że jak samochód już zapali to jeździ jak wcześniej żadnych ubytków mocy.....

Wiec wtryski odpadają......

POMOCY bo muszę jeździć seicentem i się nie moge przyzwyczaić:):):):)

Opublikowano

Witam wszystkich........

Sprawa rozwikłana po prawie tygodniowym diagnozowaniu...

Padł rozrusznik a mianowicie szczotki i tulejki.

W rozruszniku robiło się zwarcie przez co się rozładowywał akumulator..

Dziękuję wszystkim za próby pomocy....i ciesze się iż wasze czarne scenariusze okazały się błędne :lol:

Pozdrawiam Łukasz

Opublikowano
Witam Łukaszu. Mam chyba ten sam problem w mojej bejcy E36 na popych odpala odrazu a jeśli chcę odpalić ze stacyjki to jest takie klikanie pod maską,jakby zwarcie było. Akumulator mam nowy. Mam tylko pytanie ile zapłacę za regenerację rozrusznika? :?
Opublikowano
no, to wreszcie napisałeś że problem był w niekręceniu, a nie w nieodpalaniu - dla mnie to różnica, inaczej byłbym kobietą chyba :) ja swój rozrusznik robiłem sam, 2 szczotki plusowe po 4 pln/szt i troszkę grzebaninki - lata już drugi rok bez problemów - sorki, doczytałem o słabym kręceniu