Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

bez owijania w bawełnę przejdę od razu do sedna sprawy,

przeszukałem wiele stron www ale nie znalazłem dokładnej informacji o pozostałych miejscach w których wybity jest nr vin na karoserii e46 z 2000r. konkrtetnie 330i?

Pisząc o pozostałych miejscach mam na myśli wszystkie inne poza tymi powszechnie znanymi tj. kielichem z prawej strony oraz pod szybą z lewej.

Czy w ogóle jest możliwe poznanie tych miejsc bez rozbierania do śrubki auta? Jeden z serwisantów stwierdził że pozostałe miejsca z vin są znane tylko producentowi, czy to prawda??

pozdrawiam

ps. kwestia naklejek jest mi znana tj. lewy kielich oraz lewy słupek przy drzwiach kierowcy, chodzi mi o vin wybity na karoserii auta, dodam jeszcze tylko że chodzi o wersje touring,

za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje

Opublikowano

jest kilka takich miejsc a przynajmniej 2 gdzie vin jest nabijany na karoserii tak jak właśnie na prawym kielichu, pod szybą jest tylko plastikowa wkładka.

Podobno tylko producent po nr vin wie gdzie szukać w innych miejscach??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
wklejka z nr vin jest jeszcze na sterowniku w skrzynce bezpieczników pod maską po lewej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
TIS zawiera takie, kiedyś zrobiłem taki wydruk dla E36, widziałem to też dawno temu na forum wstawione. Takich miejsc jest KILKANAŚCIE w aucie, do wielu nie ma dostępu bez rozbierania tapicerki np. podłogi.
Opublikowano

ok dzięki wielkie :-)

są jeszcze tzw. nr kontrolne po których producent dekoduje vin, np. lewy kielich 8 cyfr opatrzonych parafkami śmigiełkami bmw

Opublikowano

no dobra stawiam skrzynkę browca ;-)

dla tego kto mi konkretnie powie gdzie poza kielichem wybity jest vin na karoserii e46 touring

wklejek faktycznie jest dużo praktycznie na każdym elemencie data i nr serii

no i kilka z pełnym vinem lub z 7 jego ostatnimi znakami

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam:))) mam pytanko:))) kupilem auto w szwecji bmw e46 330 cabrio jest zarejstrowane i jezdzi kilka dni temu mialem stluczke w polsce. Rzeczoznawca ktory zaczol ogledziny nie znalazl nr vin na kielichu i faktycznie go nie ma sam nie wiem dlaczego(prawdopodobnie zostal wymieniony prawy kielich z numerem bo sa slady jego wymiany) . moje pytanko czy jak postawie auto na serwisie czy serwis jest w stanie odszukac kolejny koniecznie wybity numer na karoserji lub stwierdzic tozsamosc tego auta lub stwierdzic ze to auto jest z tym vinem bo wklejek jest pelno ale on sie uparl ze musi byc nabity.Dziekuje za pomoc i przepraszam jesli zrobilem cos zle to moj pierwszy post Wesolych Swiat:))))
Opublikowano

Vin został wybity na niewymiennej, integralnej części nadwozia - kielichu.

Jeśli ktoś się bawił w wymianę tego elementu to auto musiało zaliczyć niezłego dzwona, taki samochód powinien być już użytkowany tzn. buda nie będzie miała fabrycznych parametrów.

Opublikowano
Zgodze sie z toba. Tylko czy jest teraz mozliwe sprawdzenie tej karoseri po przez znalezienie jakiegos ukrytego wybitego numeru np podloga bagaznij gdziekolwiek.czy serwis jest w stanie mi to sprawdzic?
Opublikowano

Ostatnie 7 numerów Vin będzie jeszcze na kilku elementach w formie naklejki - np. na radiu, na wykładzinie podłogowej, na siedzisku tylnej kanapy (od spodu) itp.

Ale chyba tylko na kielichu jest on wybity z tego co wiem...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze w testach zegarów odnajdziesz 7 ostatnich znaków vin.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Numer na kielichu z lewej strony od kierowcy 8 cyfr bez liter jest numerem kontrolnym producenta, po którym rozpoznaje i klasyfikuję on dany element. Nie jestem pewien czy stanowi bezpośrednie nawiązanie do vinu czy tylko modelu i rocznika auta. W ASO twierdzą że w e46 jest tylko jeden nr wybity właśnie na prawym kielichu, ale nikt głowy za to nie dawał zasłaniając się tajemnicą producenta :nienie:
Opublikowano

Jeśli ktoś się bawił w wymianę tego elementu to auto musiało zaliczyć niezłego dzwona, taki samochód powinien być już użytkowany tzn. buda nie będzie miała fabrycznych parametrów

Jak nie wymienna część nadwozia skoro jest dostępna w serwisie . Tak już dramatyzujecie z naprawami blacharskimi ,że zaczyna to być wręcz śmieszne

Opublikowano
Swoją drogą umiejscowienie vinu na kielichu naraża go właśnie na łatwe uszkodzenie, wystarczy mały dzwonek z innym autem pod odpowiednim kątem i kielich uszkodzony. Większość bmw vin wybity ma właśnie na podszybiu i tam faktycznie jest bezpieczniej a ew. dzwon uszkadzający już ścianę grodziową faktycznie eliminuje dane auto z ruchu. A kielich jak wyżej kolega wspomniał jest elementem fabrycznie wymiennym - tylko mało kto wymienia go jako element fabrycznie nowy i zgodnie ze sztuką :nienie:
Opublikowano

Jeśli ktoś się bawił w wymianę tego elementu to auto musiało zaliczyć niezłego dzwona, taki samochód powinien być już użytkowany tzn. buda nie będzie miała fabrycznych parametrów

Jak nie wymienna część nadwozia skoro jest dostępna w serwisie . Tak już dramatyzujecie z naprawami blacharskimi ,że zaczyna to być wręcz śmieszne

Nie no przecież w Polsce to wszystko da się zrobić. Nie ma wątpliwości.

• 2 tygodnie później...
  • 3 lata później...