Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kolego dzięki za podpowiedz mam takie jeszcze pytanko czy dobrze rozume dolanie oleju w skrzyni 6HP 26X następuje poprzez korek spustowy oleju trzeba poprostu wcisąć olej przy teperaturze 30stopni tak żeby olej się przelał tylko silnik ma być na chodzie czy wyłonczony jeśli na chodzie to na jakiej pozycji N czy P z góry dzieki
Opublikowano

Przy stalowej wlewasz od dolu olej,przez miske natomiast przy plastikowej z boku skrzyni.

Najpierw nalewasz do przelania,nastepnie zakrecasz korek,odpalasz samochod odkrecasz i dolewasz ...

Olej ma zaczac sie przelewac przy temperaturze oleju 40 stopni celsjusza do max 50 stopni.Nie wolno przekroczyc 50 stopni celsjusza...

Opublikowano
Nie,w programie testowym do BMW.To ma byc temperatura oleju w skrzyni...W Inpie jest taka funkcja,ktora pokazuje obroty silnika,obroty turbiny,temperature silnika i temperature skrzyni...
Opublikowano
czyli jednym słowem sam będe miał problem bo jak sttwierdze temperature skrzyni a co kolego masz namyśli Inp wpięcie pod komputer czy to jest jakaś funkcja w komputerze samochodu. Podpowiedz mi jak to mam zrobić sam będe ci bardzo wdzięczny bo z tymi mechanikami i dolewaniem oleju do skrzyni to bywa różnie co jeden to mówi co innego wolałbym zamówić olej na allegro i dolać sobie sam Pozdrawiam i dzieki z góry
Opublikowano

Inpa to program diagnostyczny.Poczytaj na forum o tym...Potrzebujesz do niej interfejs aby sie podpiac do samochodu przez zlacze OBD.

Kup kabel,zainstaluj INPE,poczytaj o diagnostyce i walcz sam ze swoim samochodem...

Do samego dolania oleju do skrzyni wystarczylo by ci takie urzadzenie mysle: (jest to Jaguar,ale skrzynia ta sama i procedura wymiany rowniez)

Opublikowano

https://www.zf.com/na/content/media/united_states/corporate_replacement_parts_1/service_portfolio/passenger_cars/6HP26X-28X_Catalog.pdf

Strona 5,6,7.Jest tam zawarta cala procedura wymiany oleju w tych skrzyniach,roznice w miskach olejowych,jak napelniac skrzynie olejem z miska stalowa,plastikowa itd.

Milej lektury... :cool2:

Moment dokrecenia miski tam nie jest podany,jest to 10(+1) Nm w przypadku plastikowej oraz 12(+1)Nm w przypadku stalowej...

Opublikowano

Ile samochod ma przebiegu,ktory rok,jaki silnik?

Proponowalbym raczej wymiane nie tylko dolewke,nie zapomnij rowniez o skrzynce rozdzielczej bo tam tez powinno sie olej zmienic...

Poczytalem troche o twoim problemie i proponowalbym podpiac pod komputer samochod,aby zobaczyc czy nie ma bledow w skrzyni ewentualnie silniku...

Poszarpywanie moze byc spowodowane nawet niesprawna przeplywka,ale to stwierdzic mozesz jedynie podpinajac samochod przez OBD.

Opublikowano (edytowane)
X5 E53 3.0D Rok 2004 przebieg 200 tyś skrzynka rozdzielcza masz namyśli może reduktor olej w skrzyni begów był zmieniany ponoć 6 miesięcy temu tak mi powiedział były właściciel ale nie wie jaki bo robił to u mechaniora a jaki mi olej proponujesz do reduktora Edytowane przez Norbert273
Opublikowano
pieczek mam do ciebie jasze prożbe jak się orjentujesz powiedz mi gdzie jest umiejscowiony tuner radiowy bo nie moge go odnaleść a najlepiej jak byś miał namiary na jakąś fotke brak głosu mam na lewej stronie balans na radiu jest ustawiony ok Pozdrawiam
  • Moderatorzy
Opublikowano
To jest temat o skrzyni a takie wstwki o tunerze radiowym skończą się ostrzeżeniem!