Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich.

Przymierzam się do zakupu w/w w temacie modelu. Generalnie bardziej interesuje mnie benzyna, ze względu na bolączki które trapią diesle (wtryski / dwumasa itd...).

Dziś miałem okazję przejechać się dwulitrowym dieslem - 163 KM (sprzedający twierdził ze to 150 KM - czy to możliwe? ). Do tej pory jeździłem mondeo 2002 TDCi 130 KM.

Po jeździe próbnej - doszedłem do wniosku, że mondeo żywiej reagował na wciśnięcie gazu, lepiej się zbierał i bardziej wciskało w fotel. Sprzedający sugerował że taka jest specyfika silników Forda, i że BMW reaguje inaczej, bardziej płynnie - ale w pełnym zakresie. Kręciłem silnik do końca 4000 i szedł, ale spodziewałem się troszkę większej dynamiki.

I moje pytanie do szanownych Kolegów, czy ten typ tak ma czy jednak sprzedawany egzemplarz ma jakis feler.

Dodatkowo dodam że auto ma ponad 150 000 km na zegarze.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano
Ten typ tak ma :mrgreen: 150 km bardzo mozliwe-maja tak wersje flotowe-sam taka mam :mrgreen: :cool2:
icon4.png
Opublikowano

występują 150km flotowe, albo produkowane na belgie. co do przyspieszenia, to dynamika silnika jest inna niz w fordzie, gdzie czuc wyraznie moment. W BMW masz przyspieszenie przez caly zakres obrotow, bez specyficznego szarpniecia (nie bedziesz musial wymieniac poduszek pod silnikiem ;P). Ustaw sobie BMW z mondeo, a tylko bedziesz patrzyl jak ci ford zostaje w lusterku

PS. Zawsze chyba lepiej poszukac wersji 163KM

Opublikowano

Dzieki za szybką reakcję.

Testowana wersja pochodzi z niemiec, wraz z pełną książka serwisową - wersja business line ? :)

Ok skoro ten typ tak ma to mnie uspokoiliście :) W takim wypadku poproszę o VIN i sprawdzę auto we własnym zakresie i być może dołącze do szacownego grona :twisted:

Opublikowano
Nie zapomnij przed zakupem sprawdzić auto pod kątem elektroniki ( podłączyć pod komputer). E90 ma dużo czujników i z samej elektroniki da się wiele wyczytać. Warto zainwestował w sprawdzenie auta u dobrego elektronika(interface i komputer), który się zna na BMW. Potem taką E90 150KM da się przekodować na standardowe 163KM, albo zrobić program.
Opublikowano
Dziwna sprawa jak mówisz, że mondeo 130km " bardziej wgniata w fotel ".

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

Mam takiego 163/150 KM i potwierdzam, że nie ma tu takiego walnięcia mocą w plecy jak w VAGowskich TDI (Fordem nie jeździłem). Silnik pracuje bardziej "benzynowo". Ciągnie stale, a nie tylko w pewnym zakresie obrotów.

Tymi 150 KM zamiast 163 nie przejmuj się. Silnik jest identyczny, może go sobie za niewielkie pieniądze zchipować. Te 150 KM mogą być co najwyżej argumentem dla zbicia ceny.

Ja mam wersję 100% niemiecką. Auto jeździło w niemieckiej firmie.

Opublikowano
Dziwna sprawa jak mówisz, że mondeo 130km " bardziej wgniata w fotel ".

Może bardziej wgniatać w fotel, ale i mieć gorsze przyspieszenie do setki :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mondeo 130 KM = 9,9 sek do 100km/h

E90 320d 163 KM = 8,3 sek do 100km/h

E91 320d 163 KM = 8,6 sek do 100km/h

Opublikowano

"Mam takiego 163/150 KM i potwierdzam, że nie ma tu takiego walnięcia mocą w plecy jak w VAGowskich TDI (Fordem nie jeździłem)."

Potwierdzam opinię i nie kryję iż także się nad tym przyspieszeniem zastanawiałem..

Opublikowano

czyli to nie tylko ja tak mam ;) i mnie trochę pocieszyliście

coraz bardziej zastanawiam się nad jakimś programem... ale teraz dziecko w drodze i ciągle coś innego

Opublikowano
TDI VW rzeczywiście ma większy przyrost w okolicy 2000-2500 obrotów, ale później nie jest już tak różowo, BMW kreci wyżej, więc trzeba je trzymać na wyższych obrotach (upraszczając - trochę jak benzynę)