Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. pisze w imieniu kolegi.

Otóz jest taki problem ma on 330d przed liftem 184km:) i jak ja testował to mówił ze 230 i juz bardzo nie chciała przyspieszac.

a np. jak oglądam filmy na yt to to inne 3.0 184km maja takie przełozenie 5 bieg 220km.h i 4k rmp. a u niego 220 i 4200 niby nie mała róznica ale blatu nie zamknie jaki moze byc problem.

Opublikowano
230km/h to rozsądna prędkość max. dla 330d. w moim byłym 330d 184KM na piątym biegu przy 200km/h było ok. 3800rpm. prędkość max. może zależeć od takich czynników jak temperatura powietrza, opony, ciśnienie w oponach, ilość pasażerów, paliwa w baku, etc.
Opublikowano
230km/h to rozsądna prędkość max. dla 330d. w moim byłym 330d 184KM na piątym biegu przy 200km/h było ok. 3800rpm. prędkość max. może zależeć od takich czynników jak temperatura powietrza, opony, ciśnienie w oponach, ilość pasażerów, paliwa w baku, etc.

do powyższych czynników dochodzi jeszcze wiatr i ukształtowanie terenu. W moim 320d prędkość max według katalogu wynosi 221 km/h, więc biorąc pod uwagę przekłamanie prędkościomierza przy ponad 200km/h powinienem mieć możliwość jazdy z licznikową prędkością ok 230km/h... więc wydaje mi się że 330d powinien z palcem w nosie przekraczać tę barierę.

Jeszcze dodam taki mały przykład z życia wzięty odnośnie wpływu powyższych czynników na V-max. Kilka lat temu miałem okazję jechać (samemu) mondeo 2,0d 115PS i v-max wynosił ok 190 licznikowe, kilka miesięcy później w dwie osoby z bagażem licznikowe v-max tego samego auta wyniosło ok 215 km/h.

oczywiście opisuję to w ramach ciekawostki bo w moich okolicach mało jest miejsc gdzie można bezpiecznie pojechać 120km/h ;)

Opublikowano

waga auta przy vmax ma małę znaczenie

większe ma ukształtowanie terenu, wiatr i opory toczenia (szerokość opon) i stan techniczny auta

mi przy vmax pokazuje identycznie jak na gps

może skrzynia ogranicza ?

ewentualnie na rolki z nią i pomierzyć

Opublikowano
wiele tez zalezy od jakosci wlanego paliwka. a wiadomo ze w pl roznie to bywa:). dodam cos od siebie. ja mam 330 xd 184km w touring i automacie. wcale rewelacji takiej powiem wam nie ma. nie lata to tak fajnie jak zwykle 330d w sedanie. tzn trakcja jest ok ale troszke brakuje mocy. no i spala 10l w miescie. kobyła wazy 1780kg! a dla przykladu takei zwykle 330d sedan 1340kg chyba.. wiec co tu gadac. pol tony roznicy:) ale jednak w zimie to dopiero jest frajda
Opublikowano

Wydaje mi się że mocy już brakuje, pytanie jak filtry jak przepływomierz jak turbina.

Najlepiej pojechać na rolkę sprawdzić czy trzyma moc potem się zastanawiać nad szerokością opon.

Opublikowano (edytowane)

paliwo ma ok. dodam ze 2.0 136km miał 2 kolega i 220 mu szła :)

opony 225/45/17r trasa białogrzegi- radom:)

sedan wazy ponad 1500kg

filter paliwa i powietrza wymieniał

tak własnie sie zastanawiamy czy to nie przepływomierz turbina nie wiem.

a te rolke to gdzie sie znajdzie??/

Edytowane przez franek28
Opublikowano
hm, jeśli chodzi o porównanie, z 330d 184KM wycisnąłem 240km/h licznikowe. 330d 204KM nie sprawdzałem, ale myślę że powinno bez problemu zamknąć licznik
Opublikowano

ale myslicie ze to jest dobry wynik. na yt wszystkie zamykaja blat czy to 184 czy 204

a mam takie pytanko od kiedy e46 330d miało juz 204 od 02'

Opublikowano
motor 204KM był od 03/2003. seryjne 184KM raczej nie pojedzie 250km/h, myślę że 240 to jest max. to co oglądasz na yt to w większości chipowane...
Opublikowano
aha.kolega mi tu link podesłał macie i zobaczcie czy jest ok czy nie bardzo:)

z góry dziekuje za odp

Czego chcesz więcej od tego auta? Wszystko ok.

No może poza muzyką w aucie...dzizas..

Opublikowano

idzie ładnie, ale dyfer chyba jest nie taki jak trzeba... w moim było inne przełożenie... przełożenia wyglądają tak jak w 320d 150KM.

Opublikowano

z góry dziekuje za odp

Czego chcesz więcej od tego auta? Wszystko ok.

No może poza muzyką w aucie...dzizas..

Tyle to moja leciała przed chipem i nie wiem dlaczego nie chciała więcej, być może dlatego że jak ją testowałem to temperatura otoczenia wtedy to 30 stopni celsjusza oscylowała, teraz po chipku i modyfikacjach brakuje licznika.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
na oryginalnym dyfrze od 330d powinna polecieć więcej, wydaje mi się że masz krótszy od 320d o przełożeniu 2,35 zamiast oryginalnego 2,28.
Opublikowano
Ja bym wolał mieć lepsze przyspieszenie niż wyższą prędkość maksymalną. Fabryka podaje 227 maks dla tego modelu więc nie bardzo wiem o czym jest ten temat.
Opublikowano
Ja bym wolał mieć lepsze przyspieszenie niż wyższą prędkość maksymalną. Fabryka podaje 227 maks dla tego modelu więc nie bardzo wiem o czym jest ten temat.

ja nie twierdzę że to źle, po prostu z tego co widzę na filmie kolega ma wyraźnie krótsze biegi niż powinien.

...no chyba, że ma jakieś dziwaczne opony.

Opublikowano
z tego co wiem to opony 225/45/17. włąsnie wiem ze te biegi sa krótsze a czy moze sie tak dziac przez przepływomierz??

nie kolego, to tylko kwestia mechaniczna, tj. przekładni. albo skrzynia biegów albo dyfer. ale skrzynia żadna inna raczej nie przypasuje (jedyna która podejdzie bez problemu od 320d 150KM jest taka sama), więc prawdopodobnie masz wymieniony dyfer na krótszy.