Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Martwi mnie ostatnio dźwięk turbosprężarki, poszukałem trochę na ten temat i naoglądałem się filmików na youtube i co osoba to inna teoria. Otóż w zakresie 1100~1700 obrotów turbo gwiżdże. Powyżej 1700 nagle gwizdanie znika, chyba że po prostu praca silnika zagłusza, ale nie wydaje mi się. W kabinie nieraz mam wrażenie, że karetka za mną goni. Jedni piszą, że tak ma być i taki urok tej turbiny, drudzy że zaraz turbo się na mnie wypnie i padnie. Ze spalaniem, kopceniem, mocą , ubytkiem oleju nie ma problemów, autko śmiga aż miło. Tylko dźwięk trochę mnie martwi, w wolnej chwili nagram filmik i wrzucę.

Drugie pytanie, wcześniej nie zwracałem uwagi na kulturę pracy silnika bo w kabinie cicho, a na zewnątrz klekocze jak to diesel, tylko ostatnio sąsiadka kupiła sobie takie samo bmw (320d po lifcie, 150ps) i zauważyłem, że w jej autku silnik pracuje dużo ciszej i bardziej miękko. I od tego momentu zacząłem patrzeć na prace innych 320d i rzeczywiście mój jakoś tak twardo klekocze. Ma ktoś jakieś pomysły o co może chodzić? :)

Opublikowano
Opublikowano
Turbina gwiżdże(karetka na sygnale)czy świszcze? Czy napewno masz wszystkie osłony akustyczne silnika?Jakie paliwo lejesz? U mnie zaślepienie Egr nie spowodowało głośniejszej pracy :)
Opublikowano

Nie jest to mój filmik, ale u mnie brzmi bardzo podobnie:

. W kabinie rzeczywiście słychać jakby karetka jechała za mną (no tylko nie tak głośno:) ) . Osłony wszystkie są, paliwo leje na shell. Co do EGR nie mam pojęcia, gdzie tego szukać? :D Co do osłony filtra powietrza...hmm..jak wymieniałem to uwaliłem kawałek plastiku ( :oops: ale to był taki wystający kawałek, dziury w tym nie ma więc filtr cały schowany),ale przed moja wymianą brzmiało wszystko tak samo.

"Łącznik elastyczny wydechu", też mi mało to mówi :cry:

Opublikowano

Wydaje się,że jest lekki luzik na wirniku i tak gwiżdże turbawka(jak zimny silnik to głośniej słychać?).Brak katalizatorów powoduje ,że turbinę głośniej słychać.Co do głośnej pracy silnika to wypadałoby podpiąć pod kompa i zobaczyć co w nim siedzi :D wlej np.v-power diesel i zobacz czy lepiej pracuje ,jeździ?

http://img713.imageshack.us/img713/8581/20100202002.jpg

Opublikowano
.......filmik jest nagrany na zimnym silniku(przynajmniej tak widac na wskaźniku temperatury)więc dźwiek jest raczej "tradycyjny" aczkolwiek troszeczke jakby zabardzo metaliczny,ale być może nagranie przekłamuje....
(*pozdrawiam*)