Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie związane z opcją F7 - adaptions w sterowniku silnika M43 118KM.

Kliknełem w tą opcje i samochód zaczął nierówno chodzic, przez 2-3 km jak jechałem wogóle samochód nie chciał sie wkręcac, lekko jakby przerywał i nie miał mocy. Na luzie obroty spadały do 500 rpm. Po 3 km przestało i było ok. Dlaczego tak sie dzieje wie ktoś? Zaznaczam, że mam problem z błędem 171 i pojawiającą sie kontrolką check engine co ok 100-150km. Ma to jakiś związek?

http://imageshack.us/photo/my-images/220/88750501.jpg/

http://imageshack.us/f/220/88750501.jpg/

pozdrawiam

Opublikowano
A po co ruszałeś Adaptions? Skasowałeś tym sposobem adaptacje silnika i zaczął on pracować bez nich. Gdybyś miał sprawny silnik w 100% to różnicy byś nie poczuł. A tak toz silnikiem jest lekko coś nie tak i auto potrzebowało kilku km, aby "nauczyć" się na nowo silnika w takim stanie jaki jest i wprowadzić odpowiednie korekty.
Opublikowano

W sumie to wcisnełem przez przypadek, ale przez to dowiedziałem się że jest coś nie tak. Zreszta to że jest nie tak to wiem bo co ok 100km wyskakuje mi błąd 171 miesznki.

dzieki za odp

Opublikowano
Pewnie coś z przepływomierzem , albo z sondą. Jedź do kogoś kto zna się na diagnostyce i sprawdź dokładnie.
Opublikowano
No właśnie byłęm w warsztacie co sie specjalizuje w bmw i powiedział że przepływomierz jest ok tylko troche sonda wariuje, ale to może byc np od katalizatora powiedział. Ogólnie jak patrze w status sondy w INPA to często pokazuje mi 21,09% ta za katem