Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam zamiar kupić taki zestaw jak np. tutaj http://allegro.pl/interfejs-tester-diagnostyka-bmw-gt1-sss-dis-i1664016246.html do swojego garażu, na komputerach dobrze się znam tylko muszę dowiedzieć się paru drobnych rzeczy. Dlaczego to urządzenie GT1 mogę podłączyć tylko do laptopa IBM T23 lub T30 ? Nie pójdzie np. na Toshibie Satellite? Drugie pytanie to czy do tego urządzenia GT1 jak piszę na aukcji że daje dysk twardy muszę mieć osobno program DIS? Czy to jest na tym dysku lub w tym urządzeniu? Chciałem zapytać jeszcze czy tym sprzęcikiem dam radę bez problemu skasować błędy lub zainicjować nowe urządzenie w takich autach jak E60 LCI 2008r 535i lub X6 2009r. ? Cena 2000zł plus kupno IBM to nie jest mały wydatek dlatego muszę Was zapytać czy jest na czym pracować jak kupię ten zestaw. Proszę o poradę jak najszybciej bo chcę jechać po ten zestaw. Ogromnie będę wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania!

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano

zaznaczam na wstępie, że niewiele wiem

Dlaczego to urządzenie GT1 mogę podłączyć tylko do laptopa IBM T23 lub T30

wydaje mi si, że nie tylko te dwa komputery wchodzą w grę, wymogiem jest wejście rs232 (com) i musi być to wejście seryjne (nie mogą to być np. karty PCMCIA)

Toshiba Sattelite takiego wymogu nie spełnia

Drugie pytanie to czy do tego urządzenia GT1 jak piszę na aukcji że daje dysk twardy muszę mieć osobno program DIS?

zapewne po to jest właśnie ten dysk - sprzedawca raczej głośno się nie będzie chwalił, że dodaje DISa czy PROGMANa

najlepiej zapytać się bezpośrednio sprzedawcy

Chciałem zapytać jeszcze czy tym sprzęcikiem dam radę bez problemu skasować błędy lub zainicjować nowe urządzenie w takich autach jak E60 LCI 2008r 535i lub X6 2009r. ?

Obawiam się, że do tak nowych roczników wymagana może być ISTA, a nie wiem czy ona współpracuje z tą głowicą (podejrzewam, że nie)

Proszę o poradę jak najszybciej bo chcę jechać po ten zestaw.

Radzę się tak nie śpieszyć i poczekać, aż wypowie się jakaś bardziej kompetentna osoba.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bawiłem się tą głowicą koleś kupił sobie takie coś. W grę wchodzi tylko stary IBM dlatego że masz dysk ATA a nie SATA jak w nowych, po drugie dis i progman są postawione w nativie pod konkretny sprzęt jak kupisz coś innego rozwalisz zainstalowane tam systemy, win xp i unixa. Uważaj bo duży dysków ma rozwalony bootloader i musisz kombinować żeby odpalić progmana bo dis idzie z automatu. Skasujesz błędy disem ale progman nie widzi tej głowicy trzeba kombinować. Jeżeli potrzebujesz dla siebie kup sobie kabel na D-CAN. U mnie na takim kablu dis chodzi szybciej jak ta głowica na T23. Dobry fejs na D-CAN kosztuje ok 600 zł.
Krzysztof
Opublikowano
W grę wchodzi tylko stary IBM dlatego że masz dysk ATA a nie SATA jak w nowych, po drugie dis i progman są postawione w nativie pod konkretny sprzęt jak kupisz coś innego rozwalisz zainstalowane tam systemy, win xp i unixa.

To ja zadam pytanie

jeżeli byśmy znaleźli innego lapka z rs232 i dyskiem ATA (zakładam, że są inne spełniające te normy).... to czy można by go poprawnie skonfigurować z "żółtkiem"?? oczywiście mowa już wtedy o stawianiu natywnego systemu samemu a nie bazowanie na gotowym dysku??

Skasujesz błędy disem ale progman nie widzi tej głowicy trzeba kombinować. Jeżeli potrzebujesz dla siebie kup sobie kabel na D-CAN. U mnie na takim kablu dis chodzi szybciej jak ta głowica na T23. Dobry fejs na D-CAN kosztuje ok 600 zł.

Tak z ciekawości -Pytanie pewnie głupie: czy fejs na D-CANie jest w stanie jakoś przyśpieszyć działanie DISa (oczywiście na vmware) przy starszych modelach (mam tu na myśli e46).... na logikę to oczywiście nie, ale nie zaszkodzi zapytać ? :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tu nie chodzi o kontroler w laptopie ATA tylko o chipset, grafike, LAN itd łopatologicznie pisząc hardware komputera. Jak instalujesz windowsa na jednym komputerze i wrzucisz dysk do innego to winda się kładzie bo masz inny sprzęt logiczne prawda ?? RS-232 do niczego jest tam nie potrzebny. Głowicę łączysz z laptopem po lanie a nie rs-ie. Co ma przyspieszyć fejs na D-CAN jak can miałeś dopiero w e90 i to też nie we wszystkich modelach tylko późniejszych.
Krzysztof
Opublikowano
Jak instalujesz windowsa na jednym komputerze i wrzucisz dysk do innego to winda się kładzie bo masz inny sprzęt logiczne prawda ??

Oczywiście, to jest logiczne. Dlatego zapytałem czy można postawić np. DISA (oczywiście w Nativ a nie pod VmWare) OD PODSTAW tyle, że na innym komputerze aniżeli wspomniane IBMy.

Zapomnijmy o gotowym dysku z zainstalowanym oprogramowaniem. Mamy jakiegoś laptopa, z wyczyszczonym dyskiem. Oczywiście dysponujemy oprogramowaniem na cd. Da się takie coś zrobić na innym lapku niż IBM czy się nie da?

co do d-cana to dlatego napisałem, że pytanie pewnie głupie - tu raczej chodziło mi o sam interface, a nie że mi nagle moduły zamiast chodzić po linii K przeskoczą na szybką D-CAN ;)

• Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)

Może lepiej OPS

Z dyskiem pod każdy komp

Edytowane przez Kruk
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego kruk203 to Ty sprzedajesz tego OPS'a ?? Jeżeli tak to napisz czemu musi być komp z RS jak połączenie masz po lanie ?? Chyba, że głowice łączy się przez lan i rs. To chodzi w nativie czy na VM, ciekawi mnie to że śmiga na każdym kompie.
Krzysztof
  • Moderatorzy
Opublikowano

Oczywiście ma być Lan nie RS to pomyłka.

To działa na VW na każdym komputerze, wystarczy skopiować na własny dysk obraz z załączonego dysku odpalić w przeglądarce vm i jazda...

Sprzęt jest kolegi.