Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

NA wstępie przydało by się przywitać:d

No wiec witam wszystkich

ta bawarka jest moja 3 wcześniej były 2 x e30 :D

No i z ta mam nielichy problem :D

Od razu dodam ze problem ten analizuje w necie od 3 dni - wiec proszę nie pisać że to już było tyle a tyle razy tylko chociaż przeczytać to co napisałem !!

wentylator elektryczny wspólny dla klimy i chłodzenia w aucie - z modułem

Wiec tak -

- wszystkie bezpieczniki sprawdzone

- Klima działa i jak jedzie autko świetnie chłodzi jak stoi w korku zaczyna się sprężarka cofać i zaczyna iść ciepłe powietrze jedzie zaś świetnie chłodzi - Wentylator nie działa

- Temperatura silnika standardowo w jedzie nawet w małych korkach - wskaźnik idealnie na środku - specjalnie podgrzany silnik na podjeździe - zapala się czerwona lampka na wskaźniku - wentylator dalej nie działa

3 kable dochodzące do wentylatora - 2 grube, 1 cienki

- 2 grube - +/- - zasilanie cały czas na nich jest - z tego co wiem i na logike prawidłowo

- 1 cienki - brak napięcia czegokolwiek - z tego co czytałem to niektórzy piszą, że maja tam 2 - 5 v - inni że nic ma nie byc bo się tego nie da zmierzyć tylko za pomocą jakieś lampy nazwa mi wyleciała teraz z głowy

Moduł - sprawdzony brak optycznie jak i fizycznie uszkodzeń - pod żelem wygląda wszystko że jest ok

Silnik wentylatora - na krótko działa ładnie kręci

Wszystkie styki na wentylatorze sprawdzone i przemierzone wygląda ok

Po odpięciu kabla z czujnika chłodzenia silnika (5 v)- stojąc przodem do auta po lewej stronie na dole chłodnicy - wentylator powinien się automatycznie załączyć - brak reakcji

spotkałem się jeszcze z wersja że trzeba go zewrzeć by się załączył - tez sprawdzone brak reakcji (dla mnie ta wersja jest błędna)

Wszystko wskazuje że jest uszkodzony przekaźnik na module - nowy zamiennik 450 zl (na zamówienie)

wiec postanowiłem się upewnić czy to wina wentylatora

Na Szroto-sklepowych pułkach dorwałem 4 wentylatory - żaden z nich po podłączeniu do auta i uruchomieniu klimatyzacji się nie kręci

I tu zaczyna sie mój problem

Przyznam nie che wydać 450 zł by dowiedzieć się że to jednak nie wentylator (czego nie wykluczam bo na tych szrotach ot różnie może być)

wiec moje pytania są takie :

- Czy jest jeszcze jakiś inny czujnik którego odłączenie zwarcie może wymusić załączenie wentylatora

- czarny kabel od wiatraka skąd idzie - klimatronik/ komputer - gdzie znaleźć jego drugi koniec

- co jeszcze może być elementem wspólnym dla obu elementów przy załączeniu wentylatora

- co jeszcze może byc uszkodzone - spotkałem się z wersja że klimatronik - ale czy wtedy klima by działała prawidłowo a chłodzenie silnika też by nie działało ??

- czy ktoś z okolić bielsko-biała (śląsk) ma może bete z takim wentylatorem i zgodził by się na 10 min zabawy by podłączyć do mojej by się upewnić czy to wina wentylatora

Pozdrawiam

Alek

Edytowane przez alcomat
Opublikowano

Dzisiaj sprawdziłem 2 kolejne rzeczy :

1. - podjechałem do jednego komisu samochodowego i koleś pozwolił mi podpiąć mój wentylator do bawarki tam stojącej - chciałem sprawdzić na klimie i tu niespodzianka ani mój ani jego się nie kręcił po włączeniu klimy - jako że koleś nic nie wie o autku to już zgłupiałem - byłem pewny że wentylator po odpaleniu klimy ma działać od razu a tam nic - no chyba ze kolejny padnięty :D :D :D

2. - sprawdziłem u znajomego też mój wentylator - niestety jego autko jest więcej kombinowane niż jakakolwiek głowa sobie to może wymyślić - klima mu narazie nie działa wiec tego nie sprawdziliśmy - ma problem z silnikiem działa mu na 3 gary wiec grzać go na maxa nie chcieliśmy - ale jak się u niego na dole wypnie kabelek z czujnika na przewodzie do chłodzenia to się mu wentylator załącza i jego i mój jak podpięliśmy. U mnie po odpięciu tego kabla 0 reakcji

Chce dzisiaj sprawdzić ten czarny kabel od kompa do wentylatora co idzie czy na pewno dobrze podaje sygnał - rano ściągałem tasmy z niego na jakieś 30 cm -w jednym miejscu była przecięta izolacja kabel ok i dość mokro w tej taśmie co to było wiązane ale na razie to nie to :D

Opublikowano
Kolego u Mnie wentylator nie chodził w ogóle jak miałem walnięty czujnik ciśnienia klimatyzacji.
Opublikowano

Dobra rada zaraz poszukam z czym to się je

bo jak odpalę klimę i potem wyłączę ja to mi sprężarka cafie do tyłu

tylko czy przy walniętym czujniku ciśnienia czy się odpali klima :D - bo u mnie klima chłodzi aż miło

Opublikowano

Kolejna ciekawostka

jak mam podpięty wentylator - który się nie kręci !!

to na silniku wentylatora jest napięcie 12 v !!

tylko jak by masy brakowało bo na obu stykach jest `12V - a jak podepne pod któryś mase to sie kręci

no i ciekawe że 12 v jest na nim cały czas nawet przy zgaszonym silniku/włączonym silniku/załączonej klimie/wyłączonej klimie na nic nie reaguje

Podkreślam że napięcie jest na silniku cały !! za modułem - tak jak by moduł puszczał napięcie a nie puszczał masy

edit:

Zauważyłem jeszcze jedną ciekawostkę - na kablu od komputera mam rożne zasilanie - jednak mam wcześniej go nie mogłem zmierzyć - jest ono zależne od tego czy silnik zimny czy włączona klima - wiec wydaje się że działa prawidłowo -

ale ...

jak mam podpięty wentylator - to wentylator !! (niezależnie czy auto odpalone czy wyłączone) daje napięcie na kabel sterujący 12 v !! cały czas niezależnie co się dzieje

Jako że to mi wygląda bardzo podejrzanie podjąłem decyzje zakupu nowego wentylatora jutro go zamówię

Opublikowano

No i kicha !!

nowy wentylator założony - i dalej to samo nie załączy się ani na klimie ani na podniesionej temperaturze !!

RATUJCIE :D