Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektóre skrzynie GM mogą przenieść moment do 500 Nm. Znalazłem coś takiego:

1. W BMW E39 194KM BMW stosowalo skrzynie ZF ora GM. Jezeli nie wiesz jaka masz skrzynie podajac 7 ostatnich cyfr VIN uzyskasz wstepna odp wykozystujac http://www.realoem.com/bmw/select.do

2. Jak widac, jest pare wersji tej skrzyni

06/1999 09/2000 A5S 360R - VT

09/2000 09/2001 A5S 390R - WG

09/2001 09/2002 A5S 390R - WZ

09/2002 09/2003 A5S 390R - YP

09/2002 A5S 390R - ZM

3. Dla pewnosci, nalezy udac sie pod auto i sprawdzic, poniewaz jezeli nie kupiliscie swojego bimmera nowego, mozecie natrafic na cos innego niz wskazuje VIN:) Oczywiscie przy okazji oceniacie wstepnie skrzynie organoleptycnie, co daje jakies posięcie o skrzyni- np. wycieki

Na prawej sronie skrzyni znajduje sie tabliczka znamionowa latwo zauwazalna oraz blizej silnika naklejka a w kodzie symbl skrzyni (np YP)

4. Ja znalazlem YP, czyli skrzynia A5S390R YP . OK, tyle ze malo info jest pod tym symblem BMW. Poszedlem tropem i dowiedzialem sie (net), ze w GM funcjonuje jako 5L50E. Jezeli masz skrzynie A5S 360R masz skrzynie GM 5L40E . Nie interesowalem sie roznicami pomiedzy "WG,W,ZM" a YP ale znalazlem znaczace info:

A5S360R /5L40E ma wytrzymalosc ograniczona softem w celu ochrony 1,2,3 do 340 NM

A5S390R/5L50E -------------------------------------------------------------------- do 420 NM

A5S390R/5L50E YP ma podniesiona wytrzymalosc do 500NM

Jeszczenie sprawdzalem w katalogu, ale sugeruja ze roznica lezy po stronie konwertera.

5. Skrzynia automatyzna 5L50E jest w US bardzo chwaloa skrzynia, ktora stosoana jest przez GM w Cadillac XLR (M22) Cadillac SRX (MV3/M22) Northstar

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
witam. Mi w warsztacie wymienili olej w skrzyni i teraz mam cos takiego, że ma lekkim ciągu w nachyleniach lub na łukach drogi skrzynia szarpie a słychac jakby pompa dostawała powietrza cos w rodzaju buczenia. Za mały poziom czy jakieś rzepakowy mi wlali ?