Skocz do zawartości

320d/520d szumy, trzeszczenie w pracy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dłuższego już czasu słyszałem szum/trzseszczenie(nie wiem jak nazwać ten dźwięk) w pracy silnika. Postanowiłem sie za to zabrać. Byłem pewny na 99%, że te szumy i świsty dochodzą ze zużytych rolek, napinaczy lub pasków(tak to właśnie brzmiało jak zużyta rolka lub łożysko). Wszystkie te rzeczy wymieniłem na nowe jednak dźwięk pozostał.

W końcu zdjąłem obydwa paski (z klimy i z osprzętu), odpaliłem auto i ku mojemu zaskoczeniu dźwięk pozostał :shock:

Dźwięk ten dochodził z okolicy koła pasowego, wraz z obrotami silnika się nasila. Gdy silnik jest zimny to prawie tego nie słychać ale wystarczy mała przejażdżka i szelest/trzeszczenie pojawia sie jak stado szerszeni...

Gdzie szukać winnego?

Samo koło pasowe nie może wydawać takich dźwięków, zresztą niedawno było wymieniane i przed wymianą jak i po - to samo

Łożysko na wale? Chyba nie możliwe...

Czy padnięta pompa oleju/jakieś łożysko na pompie może dawać taki hałas, który sie przenosi i słychać go z przodu silnika?

Ostatnio na mieście widziałem e46 diesel, które wydawało podobne dźwięki więc może to norma?

Opublikowano
może łancuch rozrządu jest już lekko rozciagniety i tak szumi, wszystko zalezy jaki masz przebieg bo sam łańcuch wbrew pozorom jednak wieczny nie jest, ostatnio słyszałem opinię ze przy przeb. 200 tyś powinno się go skontrolować. Na pocieszenie powiem że mam tak samo ;)
Opublikowano

faktycznie to chyba jest jedyny trop z tym łańcuchem, chociaż z drugiej strony przebieg nie jest znowu kosmiczny - 220tys. raczej pewny bo sprowadzony z kraju gdzie spisują przebieg na każdym przeglądzie...

więc pompa wody nie ma prawa takich dźwięków wydawać?

Opublikowano
faktycznie to chyba jest jedyny trop z tym łańcuchem, chociaż z drugiej strony przebieg nie jest znowu kosmiczny - 220tys. raczej pewny bo sprowadzony z kraju gdzie spisują przebieg na każdym przeglądzie...

więc pompa wody nie ma prawa takich dźwięków wydawać?

ale skoro napisałeś że dźwięk pozostał po zdjęciu pasków to przecież nie pompa wody :lol:

powiem Ci że też to mam jakby jakaś rolka zużyta .... ale wymieniłem wszystkie rolki łącznie z tą od klimy i dalej jest ten dźwięk , sprawdzę czy po ściągnięciu pasków tak będzie ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
pompa wody nie ma prawa takich dźwięków wydawać?

ma prawo, ale będą problemy z temperaturą.

przejęzyczenie, chodziło mi oczywiście o pompę olejową.

btw. pompę wody też mam nową...

Opublikowano
padło już stwierdzenie na łańcuch i w tym wypadku najbardziej podejrzewam to, albo jego napinacz pada i przez to łańcuch żecholi po ślizgach.
Opublikowano
u mnie też jest taki dziwny szum. Mimo że mam wymienione rolki, paski obydwa, kompletny napinacz, i pompe wody. A co do tego że jakby pompa wody szumiala to byłby problem z temperatura to nie do konca.... U mnie pompa sie tak zatarła że zrzucało pasek przy gaszeniu auta, zakładałem pasek , gasze i znowu zrzuciło. A problemów z temperatura nie miałem zadnych....
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Problem został wyjaśniony?? Mam tak samo w mojej e90 320d, napinacz zmieniony rolka sprawna paski zmienione pompa wody zmieniona, łożyska w alternatorze zmienione, ściągnięte oba paski zostało samo koło ku mojemu zdziwieniu szumi nadal, wymienione na Corteco - szumi nadal!. Panowie co to może być łańcuch?? Simmering na wale chyba by tak nie piszczał i poza tym zaczołby lać.

Opublikowano

Od 3 lat tak jeżdżę, przejechałem już 50tys. km od założenia tego tematu,w sumie od zakupu ponad 70tys. i silnik chodzi jak chodził..

Na tą chwilę temat sobie odpuściłem. Byłem z tym u 3 mechaników, z czego jeden niby specjalizuje się w bmw i stwierdził że na pewno to nie rozrząd a właściwie to nic strasznego nie słyszy i że jestem przewrażliwiony, z tym że ja wiem że ten silnik powinien pracować beż żadnych dodatkowych dźwięków...

Bliżej lata może pojeżdżę sobie turystycznie po okolicy to przy okazji poszukam jakiegoś dużego warsztatu i może trafi się ktoś kto miał już taki przypadek na warsztacie i "na słuch' coś zdiagnozuje bo już jeden majster z tych, których dotąd odwiedziłem kazał stawiać auto i będą rozbierać i wymieniać po kolei części :duh:

Opublikowano
Straszanie jest to irytujące jeśli wszystkie paski oraz napinacz i inne sprawne, a nadal coś szumi:/. Mi na dodatek coś klepie pod skrzynią, sprzęgło wymienione, dwumas wymienione nadal klepie. Ten samochód doprowadza mnie już do szału :evil:
  • 1 rok później...
Opublikowano
Jak na razie u mnie dobijam do trzeciej setki (tys. km oczywiscie ;-)) i jest bez zmian :-) jak strzeli łańcuch to dam znać.. Może u Ciebie to jednak jakiś napinacz? Słyszałem już wiele bmw z takim dźwiękiem silnika i przeważnie to było e46 przed liftem, czasem e39 a więc m47, m47n raczej ten problem nie dotyczył.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Przecież to prawie to samo, ty masz wałki rozrządu połączone łąńcuchem a w moim m47n są połączone kołami zębatymi, twoja motorownia na pompie wtryskowej, moja na CR. Zestaw rozrządu FAI TCK74.