Skocz do zawartości

zrobione 22tyś km i nie świeci oilservice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przy przebiegu 130880 poszła mi uszczelka pod głowicą. Zleciłem naprawę serwisowi BMW, zrobili m.in.:

- wymiana uszczelki

- panowanie głowicy

- płukanie silnika

- wymiana całej góry różnych śrubek i innych mniejszych części (takie zalecenia w ich how-to)

w sumie kosztowało mnie to ok 4tyś.!

Od tego czasu zrobiłem ponad 22tyś km (ok 12 miesięcy). Inspekcja zapaliła się już dawno, ale czekałem na zapalenie się oilservice aby oddać auto na przegląd + wymianę oleju.

Dodam, że gdy jeżdzę to przeważnie kręcę silnik powyżej 4tyś obr.

Jak dotąd oilservice się nie zapalił. Sprawdzałem kolor oleju i jest czarny jak smoła. Czy jest możliwe, że mam uszkodzony jakiś czujnik lub coś innego?

Czy oddać auto na wymianę oleju?

Czy może fakt, że płukali silnik w serwisie ma wpływ na to, że komputer sądzi, że jeszcze nie pora na wymianę oleju?

Opublikowano

Według mnie to ze płukali Ci silnik nie ma nic wspólnego z wymianą oleju.

Nie powinieneś czekac aż coś Ci się zapali i liczyć na komputer, a polegać na swojej głowie i zdrowym rozsądku.

W zależności od zasobów portfela olej powinno się wymieniac przy max.10.000 przy jeżdzie po miescie i max 15.000 przy jeździe mieszanej. Jezeli zapaliła się inspekcja to znaczyło własnie ze trzeba jechac na wymiane oleju i ja tak zawsze robię. Przynajmniej u mnie w E34 nie pali się zadna kontrolka OILSERVICE.

Nie czekaj tylko jedz na wymiane. :cool2:

Opublikowano
tak też zrobię. nie byłem tylko pewien bo u starszego w bmw e34 2.0 zapala sie najpierw inspekcja a pozniej oilservis lub odwrotnie.
Opublikowano

Wedlug ASO BMW:

OILSERVICE - "maly przeglad" (olej+ filtr oleju, filtr powietrza)

INSPEKTION - "duzu przeglad" (olej+filtr oleju , filtr powitrza, filtr paliwa, swiece)

Jak obok inspekcji swiecie sie jeszcze malutki symbol zegarka to nalezy wymienic takze plyn hamulcowy.

I wg. tego serwisuje auto - a zapala mi sie na zmiane OILSERWICE albo INSPEKTION mniej wiecej co 14-15 tys. km. Jeszcze nigdy nie wyswiwtlalo sie jednoczesnie - raz mi sie zaswiecil razem z napisem INSPEKTION symbol zegarka (ktory wygloda troche jak kropka jak ktos sie nie przyjzy :-))

A jeszcze mowil tak zielone diody jezdzic, pomaranczowa oznacza ze trzeba robic "przeglad" ( w zaleznosci jaki napis to przeglad duzy - inspekcja albo maly - oilservice) a jak sie swieci czerwona to oznacza ze przekroczyles termin wymiany oleju, filtrow itd.

Jeszcze nigdny nie swiecila mi sie czerwona :mrgreen:

pozdr.

pozdr.