Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 577
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

masz n47 czy m47 z wyciętym dpf lub nie było go wcale?

w przypadku n47 nie masz termostatu egr

jak masz m47 to masz i jak masz takie objawy to niezależnie od dpf trzeba uszkodzony termostat wymienić

Opublikowano
masz n47 czy m47 z wyciętym dpf lub nie było go wcale?

w przypadku n47 nie masz termostatu egr

jak masz m47 to masz i jak masz takie objawy to niezależnie od dpf trzeba uszkodzony termostat wymienić

Juz ci mówię :norty: silnik m47 318d bez dpf-a nie było go wcale a termo są 2 egr i główny

Opublikowano

Kiedy wymieniałem termostat główny, nie wiedziałem nawet, że takowy istnieje. Ale podczas wymiany faktycznie, porównywałem nowy i stary termostat EGR i z tym dmuchnięciem to jest racja :cool2: Między wymianami minęło dwa miesiące. Samochód na postoju po wymianie głównego złapał jesienią temperaturę, dalej nie sprawdzałem i uznałem, że sprawa zamknięta. Jednak przyszła zima na trasie temperatura leciała mocno w dół po sprawdzeniu, nawet do 75C.

Pozdrawiam

Opublikowano

Problem w tym, że termostat na ogół nie ulaga usterce jako takiej, tylko jest coraz bardziej nieszczelny w pozycji "zamknięty". Dlatego jednemu bedzie rozgrzewał się 5km innemu 15km a innemu wogóle nie osiągnie temp roboczej - w zależności od wielkości nieszczelności...

Dlatego często trudno jest określić czy nadaje się do wymiany i najlepiej go profilaktycznie wymienić po 100 czy 150tys...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie jestem po wymianie obydwu termostatów. Wyszło jakieś ponad trzy godziny, rozbierałem te bebechy pierwszy raz, połowa czau stracona na szukaniu odpowiednich kluczy i spuszczaniu do butelki antifreezera. Nie jestem pewnien czy idealnie odpowietrzyłem układ, nie mogłem znależć tego pierwszego najnizej położonego zaworu (silnik m57n2). Cała reszta poszła w miare gładko. Po około 10 minutach mam już pełne 90 stopni. Wielkie dzięki dla forumowiczów którzy wcześniej obczaili temat. :8)

Co do samych termostatów (zaopatrzyłem się u lokalnego dealera bmw), oryginały behr z logo bmw.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie jak to dokładnie jest z tym odpowietrzaniem i nagrzewaniem silnika do 90 stC,u mnie po wymianie obu termostatów,przy temperaturze na zewnątrz ok.6-10 stC silnik nagrzewa sie do 90st.po przejechaniu ok 10km.jesli wlacze dmuchawe w aucie na 24st.C to jeszcze dłuzej,moze zle odpowietrzyłem układ?z tego co czytam kazdemu nagrzewa sie po ok 5-6 km

odpowietrzałem 3 razy od 70 do 90stC silnika i z wszytskich 3 odpowietrzników leciała ciecz chłodząca ,nie powietrze,a w zbiorniczku wyrównawczym rózniez pompka pompuje bez pecherzyków powietrza,o co kaman?moze rzeczywiscie cos jest jeszxcze zapowietrzone;/

Opublikowano

Myślę że odpowietrzenie jest OK, ale sprawdź to jeszcze za kilka / kilkanaście dni dla pewności.

Moim zdaniem to normalne, że 90'C masz po 10 km. Ustawienie dmuchawy na wyższą temperaturę jeszcze wydłuża proces nagrzewania.

Istotny wpływ na szybkość nagrzewania silnika, ma styl jazdy. Przy bardzo spokojnym stylu jazdy osiągnięcie ok 90'C może trwać nawet dłużej niż 10 km. Diesel nagrzewa się dłużej niż benzyna.

Aby silnik szybciej uzyskał wyższą temperaturę, włączam nadmuch dopiero po przejechanych paru km.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
zauważcie, ze jak macie włączoną klimę w trybie "auto" to przez pierwsze parę km w ogóle nie dmucha, tylko na szybę, żeby nie parowała. U mnie tak jak silnik osiągnie ok 50-60 stopni to zaczyna dogrzewać wnętrze tak na poważnie :wink:
Opublikowano
...dzieki,za kilka dni sprawdze i ewentualnie odpowietrze jeszcz raz:),jeszcze jedno pytanie moze głupie,ale niech wypowie sie ktos kto zna sie na kodowaniu,nie da sie moze aktywowac w menu BC temperatury silnika?(obok sredniego spalania,sredniej predkosci itd.),chodzi o to aby sprawdzic temperature nie wpisywac za kazdym razem punktu "19"nastepnie sumy vinu itd. :mad2: lecz było to pod reką w BC :norty:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie dogrzewa mi... 83-85 st, na postoju przy wyłącznym ogrzewaniu robiąc przegazowki otrzymalem 88st max.

Jadąc 120km/h na 6 mam stabilizuje się na 84 ok. Jak wcisnąć do podłogi i trzymam 160 to jeszcze spada do 79-80.

Myślicie ze zacząć od wymiany EGR...mało roboty i koszty tez dla mnie istotne bo auto w sobotę kupiłem i trochę spluczka z kasa. Czy raczej obstawiacie główny?

Aha dodam ze do 70 nagrzewa się po ok 3-5min bardzo spokojnej jazdy po mieście.

Pomóżcie prosze ;)

http://www.azeroplus.pl

Jakby Bóg preferował przedni napęd, chodzilibyśmy na rękach...

http://images38.fotosik.pl/1891/729270affbdc14bem.jpg

http://www.motostat.pl/user_images/52708/icon1.png

"Inwestycje WIELKIEGO formatu"

Sprzedam moje E91 320d ... info pod telefonem 662 079 26pięć

http://otomoto.pl/bmw-320-200-zdjec-perelka-C33615250.html