Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Płyn jak nie wiesz kiedy był zmieniany to przed zimą warto to zrobić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Odpowiedzi 577
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Musisz najpierw odblokowac mozluwosc grzebania w menu. Wchdzisz w pozycje chyba 29 i wpisujesz sume 5 ostatnich cyfr vin. Dopiero po tym masz dostep do wskazan

Pozycja21 to odblokowanie menu

icon4.png
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie jak często padają termostaty co ile km albo lat? Możliwe żeby po 2 latach któryś już źle działał?

Dziś rano na dworze 4 stóp ie auto wyjechało z garażu 20 stopni po 10km autostrada 120kmh 1900 obrotów temp 78 trochę mało jak sprawdzić który to? Oba 2 lata temu wymieniane.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie ma zasady po jakim czasie padają, jeżeli zakładałeś oryginały to powinny dłużej pociągnąć. Najpierw zmień ten od EGR bo łatwy dostęp.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie. W zeszłym roku wymieniałem termostaty x2 i dziś tak profilaktycznie sprawdziłem w ukrytym menu jak szybko sie zagrzeje i do ilu. I czy znów czeka mnie wymiana?? Temperatura na zewnątrz około 10C ale bardzo mocny wiatr (porywy do 130km/h) mam webasto pełnowymiarowe razem z pilotem. Przejechałem 8-9km i auto zagrzało sie max 80-82C. Gdzieś wyczytałem ze te silniki (2.0d m47) długo sie nagrzewają. Jakieś sugestie??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jeśli ori i Behr to teoretycznie powinno być ok

u mnie ten sam motor i po około 5km jest już 89-90 na blacie

Opublikowano
Zastanawiam sie nad webasto. Ale jeśli z pilota wszystko działa jak powinno. To przy odpaleniu auta tym bardziej powinien się załączać żeby właśnie szybciej go nagrzać. Chyba że sie myle. Po wymianie rok temu też max temp miałem 87C
Opublikowano
Dzisiaj jeszcze raz zrobiłem test z temperaturą. Auto stało 23h. Przy odpaleniu silnika auto miało 6 stopni. Po odpaleniu zaraz zacząłem jechać, nadmuchu ma czerwone pole i temp 18,5C. Przejechałem około 8-10km z tego koło 2km prawie w korku a reszta tak 60km/h. Gdy wróciłem do garażu auto miało max 80C, a w zasadzie 78C bo 80C było jak go pogazowałem troche. Otworzyłem maske i posprawdzałem węże. Gruby wychodzący z chłodnicy ciepły, mały pod grubym wychodzący ze zbiorniczka ciepły, i ten po lewej stronie gruby idący od głownego termostatu zimny, czyli nie przepuszcza, wiec termostat egr nawala?? Dodam jeszcze ze po odpaleniu bardzo szybko rosła temperatura tak do 55C , później już pomału
Opublikowano
Jeździłem dziś dość dużo po mieście i cieżko. Po dość dużym "bucie" w sensie trzymaniu go na 3tys/obr zagrzał sie max 80 ale to max. Wysiadałem dwa razy z auta i sprawdzałem węża od głownego i zimny. I tak jak pisałem wcześniej, do 55C leci bardzo szybko, a później już jak krew z nosa. Troche mnie dziwi bo wydaje mi sie że to właśnie termostat EGR-a był ori. A jeszcze jedna podpowiedz, jesli bede wymieniał to wystarczy tylko troche upuścić płynu, bo rok temu wymieniałem oba wieć spuszczałem wszystko
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wygląda na t.egr, przy jego wymianie niewiele płynu stracisz, więc nie ma problemu z tym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zakupiłem dziś t.egr lecz nie taki jak chciałem, tzn nie tej firmy. Chciałem ori ale trzeba było czekać (a własnie czasu mi brak nawet na wymiane) albo Behr, to powiedzieli ze niby takiego nie ma nigdzie w hurtowniach wiec wziołem najdroższy jaki mieli do zamówienia za 130zł zobaczymy co z tego wyniknie. Wymieniam w przyszłym tygodniu jak znajde czas :D
Opublikowano
Zabrałem się dziś za wymianę termostatu EGR. Po wyciagnięciu starego już lampka sie zapaliła,dmucham w niego a on nic nie przepuszcza, tak jak nowy. No ale wymieniłem.Oczywiście musiałem się wrócić do sklepu po uszczelkę bo nie była dołaczona w zestawie, a stara już sie totalnie nie nadawała.Dolałem troche płynu poskładałem i jade. Wszystko fajnie aż nagle temperatura zaczeła falować z 80C na 70C i tak cały czas. Wróciłem do domu, otwieram maske a tam "sika" jak z węża. Uszczekla pod jednym odpowietrznikiem rozerwana. Znów auto,sklep,dom. zrobione lecz dalej to samo. Co sie okazało! Ta długa plastikowa rura co idzie od głownego termostatu do tyłu silnika itd tam jest odpowietrznik na niej, i pękła delikatnie około 0,5cm. Nawet nie jeździłem pytac o ta rure bo pewnie tylko ASO albo używke, więc kupiłem klej dwuskładnikowy zakleiłem i auto stoi do jutra. Jutro sie okaże czy będę miał auto na świeta czy uziemione zostanie :duh:
Opublikowano
Po wymianie termostatu EGR brak poprawy. Nawet jest gorzej. Przy starym temperatura nie spadała, a teraz spada. Głowny otwiera sie przy 90C i tu jest raczej winowajca. Otwiera sie dobrze i dlatego go wyeliminowałem ale pewnie sie nie zamyka i dlatego temp spada aż do 70C i znów rośnie. Polak mądry po szkodzie. Trzeba było wymienić od razu dwa i po kłopocie :D Dobrze ze przynajmniej udało sie skleić to pęknięcie :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.Dziś znów zabrałem sie za wymiane termostatu tym razem głownego, i przy okazji rury która ostatnio pękła. Po rozebraniu wszystkiego i wyciągnięciu termostatu taka sytuacja :D

4fe6a57ca11976famed.jpg

d0c0fc2563754064med.jpg

Teraz wszystko działa jak powinno. W ukrytym menu 90C aż miło :mrgreen:

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Auto łapie mi temperature 82-85 w mieście, ale na autostradzie ledwo trzyma 72-75 stopni. Rozumiem oba termostaty do wymiany?
Opublikowano (edytowane)
Halfi wymień pierw egr może pomoze. Jak nie to drugi. Egr wymienisz sam. I jest tani Edytowane przez klopsik1