Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Panowie planuje zakup BMW E46 Coupe 318Ci albo 320Ci, ale mam watpliwoci poniewaz nasluchalem sie opini o BMW ze sie psuje i jak BMW to tylko nowe. Niby jak chodzi to chodzi i wszystko jest ok, ale tylko do momentu gdy cos padnie bo niby pozniej wszystko wysiada pokolei ''jak po sznurku'' i wtedy to ''trzymaj sie chlopie za kieszen'' tak powiadaja. Opinia ta wyszla od mojego ojca poniewaz kilku jego znajomych mialo rozne modele BMW i chodzily bezawaryjnie do czasu, naprawiali je i sprzedawali zeby nie pakowac wiecej kasy w te samochody. Prosze o szczere opinie o awaryjnosci BMW, i zeby nie chwalic swojego ze to super auto a w rzeczywistosci jest inaczej bo nie chce sie wpakowac w szambo. Ten samochod ma jezdzic a nie tylko stac w garazu :D Z gory dzieki :)
Opublikowano
Wiadmomo nie ma samochodow bezawaryjnych. Opinia niektorych ludzi skutecznie mnie odstrasza i po to wlasnie pisze tutaj zeby sie dowiedziec jak jest naprawde z tym BMW.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
na samym początku to zapytałbym sie ich czy taki samochód mieli skoro o nim tak duzo wiedzą.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Znajomy mojego ojca mial kilka modeli BMW i niby on mowil ze BMW jest fajne do momentu az zacznie sie psuc. Byl to wielki fanatyk tej marki i zmienil ja na VW. A wam panowie jak sie sprawuja wasze E46? Mieliscie jakies awarie w waszych wozidlach?
Opublikowano
no dla perfekcjonisty to zawsze będzie coś do roboty [jak w KAŻDYM aucie], dla przeciętnego użytkownika BMW jest dobrym autem... tylko tak jak w KAŻDYM aucie trzeba o nie dbać :cool2: Twój wątek zaowocowałby w konkretne odpowidzi gdyby pytanie brzmiało np tak: "wady modelu E46 318/20ci".
Opublikowano (edytowane)
Jednak wybierając pomiędzy 318, a 320 - wybór jest oczywisty...320ci. Spalanie praktycznie to samo, a w 6 garach można odnaleźć już jakąś przyjemność z jazdy, należy też pamiętać że to auto jest dość ciężkie. Edytowane przez silbergrau
Opublikowano
Zmienie watek :D Czytalem kilka opini na temat BMW i byly dobre i zle...normalna sprawa bo jeden sobie chwali a drugi nie, i nie dotyczy to tylko BMW. Zalezy na jaki samochod trafimy. Jedna opinia szczegolnie mnie zainteresowala, a dotyczyla ona E36 318TDS. Gosc pisal ze poczatkowo zmienial tylko klocki i inne pierdoly, az tu nagle przy 140 kmh urwalo mu zawor i pol silnika bylo do wymiany, a nic nie wskazywalo na to ze cos zlego sie dzieje...bach i po aucie! :shock: Latala ladnie a tu taki ''zonk'' auto trup. Boje sie zeby i mnie to nie spotkalo bo nie chce wydac kasy w bloto.
Opublikowano

No wiesz...to zawsze można jeździć rowerem :D

A na poważnie, to pewnych rzeczy nie da się przewidzieć, ale można minimalizować ryzyko wymieniając zawczasu odpowiednie części...

Opublikowano
No tak :) W spalaniu 2.0 R6 przebija 1.9 R4 o jakies 3 litry i ta informacje zaczerpnelem z innego fora, a jak jest w rzeczywistosci to nie wiem. Osiagi R6 sa nie wiele lepsze od R4...320ci 9,9s 318ci 10,4s czyli roznica niewielka, ale ten dzwiek R6 rekompensuje wszystko :D silbergrau a jak twoja 330d sie sprawuje?
Opublikowano
no to może tak... przy zakupie jechać do naprawdę dobrego warsztatu gdzie Ci obejrzą wszystko co możliwe... po zakupie jedyne co TY będziesz musiał robić to wlewać najlepszej jakości olej, dawać najlepsze filtry i użytkować auto "z głową". Co do koleżki z TDSa zapewne zajechany olej co doprowadziło do zacięcia się zaworu w prowadnicy, a tłok jak i krzywka wałka rozrządu zrobiły swoje :wink:
Opublikowano
Auto bym sprawdzil w warsztacie ale auto bede kupowal w Niemczech i z tym sprawdzeniem to bedzie problem :( w dodatku to mialo by byc Coupe a takimi autami jezdza mlodzi ludzie i bardzo prawdopodobne ze auto dostawalo ostro po gazie i latalo bokiem choc nie powiedziane ze tak by moglo byc. Ja akurat szanuje samochod.
Opublikowano
Różnie to bywa z tymi młodymi ludźmi w bmw...ja np. kupiłem auto od takiego dość "prostego" Pana, który nie za bardzo wiedział co to jest komputer PC, a co dopiero mówić o jeździe bokami... :norty: :norty:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zmienie watek :D Czytalem kilka opini na temat BMW i byly dobre i zle...normalna sprawa bo jeden sobie chwali a drugi nie, i nie dotyczy to tylko BMW. Zalezy na jaki samochod trafimy. Jedna opinia szczegolnie mnie zainteresowala, a dotyczyla ona E36 318TDS. Gosc pisal ze poczatkowo zmienial tylko klocki i inne [bAD], az tu nagle przy 140 kmh urwalo mu zawor i pol silnika bylo do wymiany, a nic nie wskazywalo na to ze cos zlego sie dzieje...bach i po aucie! :shock: Latala ladnie a tu taki ''zonk'' auto trup. Boje sie zeby i mnie to nie spotkalo bo nie chce wydac kasy w bloto.

Chwala Ci co kupili auto za dobre pieniądze tzn za takie za które kupuje sie dobry mogel. A narzekają Ci co kupili tzw okazje

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Turasa od takiego pana jest szansa znaleźć, ale coupe po dziadku to już raczej ciężko :mrgreen:

Czy są awaryjne, cóż, nie są to już niestety nowe auta, nie są też proste w budowie jak cep ani słabo wyposażone, więc zwyczajnie ma się co psuć...

Z typowyk usterek wymieniłbym:

- problemy z centralnym (przekaźniki) - tanie i proste w naprawie

- problemy z różnego typu czujnikami, np. czujnik poziomu oleju, którego akurat nie ma nawet sensu naprawiać :mrgreen: czujniki parktronika, ABS, kąta skrętu...

- stosunkowo słaba blacha -klapa, błotniki, maska lubią gnić - tego moim zdaniem nie powinno być w aucie tej klasy i w tym wieku

- zawieszenie dośc delikatne jak na nasze drogi, ale jeśli się nie ma dwóch lewych rąk można naprawić samemu, części stosunkowo drogie

inne wady dopiszę jak sobie przypomnę :)

Jeśli chodzi o silniki to benzyniaki są raczej niezawodne, aczkolwiek też czasem w nich padają... czujniki :mrgreen:

Ogólnie e46 nie są złymi autami, mają niestety wady, czasem mocno wkurzające, które w autach tej klasy moim zdaniem nie powinny aż tak często się pojawiać.

Na pewno dobrą inwestycją jest zakup interfejsu do kompa, praktycznie wszystko da się nim zdiagnozować z bardzo dużą dokładnością i wtedy można po prostu naprawiać samemu zamiast płacić mechanikom, z których większość w naszym raju to niestety idioci, lenie i ignoranci (no offence, ale takie mam niestety doświadczenia)

Radość z jazdy i pociecha dla oczu rekompensują wszystko :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
- zawieszenie dośc delikatne jak na nasze drogi, ale jeśli się nie ma dwóch lewych rąk można naprawić samemu, części stosunkowo drogie

:norty: hmm, to co w takim wypadku mają powiedzieć użytkownicy audi i alfy? :lol:

Opublikowano
Dlatego napisałem "dość" i "stosunkowo" :mrgreen: nie jest niezniszczalne, ani nie wyremontuje się całego zawiasu za 500zł, ale nie jest to też wielowahacz czy inne cudo :)
Opublikowano
O wielowahaczu to akurat wiem duzo bo posiadam A4 B5 :) zamienniki wahaczy sa tansze od oryginalow ale za to krocej wytrzymuja :evil: lepiej zainwestowac w oryginal i miec spokój na dluzej :) Troche sie boje Coupe bo nie wiadomo jak wlascicel urzytkowal auto...co drugi zakret bokiem :shock: Boje sie o awaryjnosc buni bo wiem ile to kosztuje jak cos padnie. Moje A4 to typowy szrot! Boje sie jechac nim w trase bo jeszcze cos padnie :? Ciagle cos w nim sie psuje. Kupilem kota w worku i drugi raz nie chce popasc w takie bagno, chce auto ktore dowiezie mnie z punktu A do punktu B. Jak widac i Audi mozna kupic BARDZO awaryjne :( Audi to tez ceniona marka ale co z tego jak zajechana jak "Bolka trampki" to wiadomo ze bedzie sie psula. Grunt to nie napalac sie i szukac auta ktore nie budzi zastrzeżeń a bedzie dlugo sluzylo :D Nie tylko BMW lubi sie popsuc, Audi tez i ja to doskonale wiem :D
Opublikowano

a ja ci powiem tak....

Moj dobry znajomy ma 318 sedana napi****** nim po 15-20 tysięcy miesięcznie bo jego starzy mają firme transportową i musi chłopak ganiać cały czas po polsce wozić papiery części itp.... Jak do tej pory nie powiedział złego słowa na swoją bunię jedyne co zrobił po przejechaniu kilku dziesięciu tysi to chamulce pali mu mało i jest zadowolony w pełni

Ja na codzień latam 325 coupe i musze przyznać że jak narazie jest to najlepszy taxówek jaki miałem w zyciu (a już kilka ich miałem) swoją ślicznotą wylatałem już ok 60tyś spalanie jest do przyjęcia (to mit że każda bunia pali w zależności od swojego kaprysu) jedyne co mi sie rozsypało to sprzęgło nom ale taka jest cena jak zobaczysz fajną dupę na ulicy i myślisz mniejszą głową i zaczynasz palić kapcie hehe ;P

Ja ogólnie polecam bmw jako dobry samochód patrzyłem się na ceny części i też nie są nie wiadomo jak kosmiczne ;) a BMW to nie jakiś zasrany opel czy pasat b5 (u mnie sie nazywa marzeniem wieśniaka)

Opublikowano
No to juz wiem co nieco o tym aucie i powiem szczerze ze uspokoilo mnie to :D Coupe jest piekne, zwlaszcza na alu 18" z M5 :8) ale jak nie znajde Coupe w dobrym stanie to kupie chociaz by sedana :D Dzieki wielkie panowie :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie tylko BMW lubi sie popsuc

BMW się nie lubi psuć. BMW to solidne auto, z żywotnymi silnikami i głównymi podzespołami samochodu. Kupując BMW w dobrym stanie dostajesz dobrze prowadzace się, komfortowe auto. Kupisz "okazję" - będziesz narzekał, oczekujesz że eksploatacja 10-12 letniego BMW będzie kosztować tyle co eksploatacja Golfa czy Astry - będziesz narzekał.