Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam kupiony olej , filtr powietrza i oleju . Czy po zdjęciu osłony łatwo wymienia się filtry , głównie powietrza bo jest wielki ,??? Czy na coś zwrócić uwagę , czy rozgrzewać silnik itp????

Dziękuję i POZDRAWIAM

Opublikowano
Trzeba się trochę napierniczyć, żeby dostać się do filtra powietrza. Przede wszystkim trzeba zdemontować rozpórkę i kompletne plastiki/ obudowy filtrów kabinowych, trzeba na nie uważać, bo są przykręcane na takie plastikowe "śrubki" które przekręca się tylko o 45stopni i one zwalniają blokady. Jak to zrobisz to później idzie z górki, wykrecasz 2 osłony owego filtra i wyjmujesz sam filtr (siedzi dość mocno). Trzeba uważać na śruby rozpórki, żeby ich nie uszkodzić bo później będzie problem z jej przykręceniem. Nie stosuj do tego celu żadnych innych śrubokrętów niż dedykowany (bodaj torx), jeśli użyjesz krzyżaka lub czegoś innego to rozwalisz śrubę i będziesz miał kłopot.
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
OKI , dzięki , a ile mniej więcej wchodzi oleju do 530d po zlaniu starego i założeniu nowego filtra oleju/??
Opublikowano
CAstrol podaje ze niby 7,5L, ale ja powiem szczerze, że jak wymieniałem olej i dobrze rozgrzałem auto, odkręciłem korek i olej sobie kapał przez ok 1,5h i wlałem prawie 8,5L i mam prawie max na miarce...na zimnym silniku. Wiec ja proponuje kupic min 9L..