Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od pewnego czasu mam problem z olejem który nie wiadomo skąd kapie sobie na pierwszy katalizator. Stawiam ze poleciała uszczelka pod pokrywą zaworów. Miał ktoś już podobną przypadłość ? Zauważyłem ze w komorze filtra powietrza zbiera się olej i wygląda jakby wciekał spod jednej ze śrub mocujących pokrywę do głowicy. Cała blacha nad turbosprężarką jest mokra od oleju. Pytam bo zdjęcie pokrywy zaworów nie jest takie łatwe jak w maluchu :D tu trzeba pół silnika rozebrać :) i może ma ktoś jakiś patent bo problem już przerabiał.

Z góry dzięki

Endru

Opublikowano
Musisz precyzyjnie zlokalizować ten wyciek, a nie na zasadzie CHYBA TAM... do zdjęcia pokrywy zaworów trzeba ściągać wszystko co na górze i jest naprawdę DUŻOOO roboty... jak jeszcze wtryskiwacze się "zespawały" z głowicą to już w ogóle kaplica...
Opublikowano
tak da się, tylko jest tak lipnie zaprojektowana, że jej ponowne umieszczenie jest praktycznie niemożliwe od góry. Bardzo mało miejsca, bardzo trudny dostęp do tych klipsów. Jak zdemontowałem turbo to też ją wziąłem od razu do czyszczenia... a weź to później wepnij w te klipsy :duh: No ale można próbować.
Opublikowano
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że to powinno trzymać się w dwóch miejscach na zaczepach ale,wydaje mi się ze dopiero po odkręceniu turbosprężarki i kolektora ssącego dopiero da się ją wyjąć.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
no ja dopiero to zdjąłem po demontażu turbo. Ssącego nie trzeba ruszać.
Nie jestem pewien ale wydaje mi się że to powinno trzymać się w dwóch miejscach na zaczepach ale,wydaje mi się ze dopiero po odkręceniu turbosprężarki i kolektora ssącego dopiero da się ją wyjąć.

Sorki pomyliłem kolektor ssący z wydechowym moja wina, moja bardzo wielka wina :)

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• 3 lata później...
Opublikowano
Panowie, niebawem wymieniam u siebie ta uszczelkę co prawda w E46 ale pytanie z innej beczki. Planuje zrobić płukankę i wymianę oleju i teraz pytanie, czy zrobić to po czy przed wymianą uszczelki i dlaczego ? Pozdrawiam!