Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno zakupilem E34. Miala jeden z tylnych amortyzatorow do wymiany, bujalo cala tylną prawą stroną. Jako ze chwilowo nie mialem kasy to zakupilem na szybkosci od kumpla uzywanego Bilsteina, ktory trzyma jak zboj. Po wymianie zauwazylem ze prawa strona stoi teraz nizej od lewej. Dziwna sprawa, bo co amortyzator ma wspolnego z wysokością? Wogole moja E34 stoi cala dosc wysoko, bo ktos wczesniej zmienial w niej sprezyny na wyzsze.

Roznica miedzy lewa, a prawa strona wynosi jakies 1-2cm. Zalezy na jakim podlozu stoi. Ze wzgledu ze z tylu jest roznica wysokosci to i przod delikatnie sie zmienil. Pol biedy ze lewa stoi wyzej, bo gdy kierowca siadzie to wszystko sie wyrownuje.

Spotkal sie ktos z takim czyms? Nie wiem czy teraz zmiana obu amortyzatorow na nowe rozwiaze problem? Czy wymieniac cale sprezyny? Sek w tym ze po wymianie wogole moze sie okazac ze caly tyl bedzie stal nizej od przodu.

A moze wogole nic narazie nie robic? W sumie nawet tego nie widac i samochod prowadzi sie OK.

Opublikowano
...generalna zasada jest taka ze wymienia sie amortyzatory parami, jeżeli sprężyny są obie takie same to wymiana amortyzatorów powinna załatwić sprawę...do tych dwoch różnych co masz obecnie(nie jestem pewien) ale auto może na nierównych zakretach zachowywać się niestabilnie i nieprzewidywalnie ...
iZzI
Opublikowano
Okazalo sie ze poprzedni wlascicel, ktory ja nieco podniosl wspawal metalowe tuleje w amortyzatory, na ktorych spoczywala ta podstawa na sprezyne.