Skocz do zawartości

E36 325i strzela, szarpie, przerywa...

Wilu24

Rekomendowane odpowiedzi

Na biegu jałowym chodzi równo ale jak tylko dodaje gazu to zaczyna się wkręcać i prawie gaśnie a jak przytrzymam lekko gaz to przygasa i załapuje tak cały czas... Objawy wyglądają na brak paliwa..? A do tego w ogóle nie słychać pracy pompy paliwa... Zdaje mi się że powinno być słychać jej prace? Przed naprawą było ją słychać.

Sprawdź układ paliwowy. Wymień filtr i sprawdź ciśnienie. Zrób mały teścik. Jak chodzi na wolnych obrtach to delikatnie ale bardzo szybko muśnij gaz. obroty powinny podskoczyć,ale jak się lekko zadławi czyli wskazówka pójdzie najpierw w dół potem do góry to masz zatkany układ paliwowy. Ja tak miałem że się zadławiała czyszczenie sprężonym powietrzem przewodów paliwowych i wymiana filtra który był straaaasznie zasyfiony pomogła :cool2:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif

Filtr będę miał nowy jutro, bo stary widzę że jest naprawdę stary :) Mam bumke od 3 lat i ja nie wymieniałem a wygląda jakby była od nowości no i dla tego zamówiłem. Dziwi mnie że nie słychać pompy? Pójdę zaraz na dół i zrobię tan teścik DjAquaz :)

DjAquaz zrobiłem ten teścik co pisałeś i na wolnych obrotach jak dodałem szybko mało gazu to najpierw mulił... czyli jest zatkany. Jutro zamątuje nowy filtr paliwa i zobaczę co dalej, czy pompa tez jet do wymiany czy jest ok.

• Zasłużeni forumowicze
Takie zachowanie to może być również objaw lewego powietrza.Sprawdzałeś zawór par paliwa przy filtrze węglowym?Po przekręceniu kluczyka w pozycje 2 i ściąganiu z niego wtyczki powinien klikać.Zawór po uruchomieniu silnika powinien być zamknięty,znajduje się obok filtra węglowego i koniecznie sprawdz ciśnienie paliwa.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Zalecam ci kolego przedmuchanie przewodów paliwowych. Rozłącz pod siedzeniem przewody i zerknij do baku czy nie ma syfu na sitku od pompy paliwa. Przedmuchaj również węże.Powinno pomóc
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif

Wymieniłem filtr paliwa no i nic się nie zmieniło... :( Zamówiłem nową pompę paliwa. Wymienię i ciekawe czy pomoże..? jak nie to już nie wiem... :(

Mam pytanko dotyczące filtra węglowego... Nie mam przy nim wężyka tego wychodzącego z dołu filtra i nie wiem gdzie on ma być połączony?

Pompa paliwa jest nowa i dalej to samo... do 1,6 tyś obrotów da się utrzymać a później faluje tak przygasa i łapie do 1,5 i tak cały czas a przy otwarciu przepustnicy całkiem też faluje i do tego ma odgłos gotujący jak załapuje jak wrc ;) odpinałem przepływomierz i przepustnice i tak samo reaguje tyle że zmieniają się obroty silnika. Już mi ręce opadają z tym samochodem...... :(

strzałów to od czasu jak się popsuł to było chyba ze sto jak nie więcej ale auto jeździło i po strzale było ok do następnego ruszenia. A teraz nie jeździ... kolektor obejrzałem jak miałem go zdemontowanego bo go czyściłem całego i jest cały. Teraz po wymianie części buma nie jeździ... Może to wina czujnika położenia wału korbowego? Może być zepsuty. To że jest nowy ale zamiennik i szwankuje nie wie ile podać paliwa a ile powietrza... jak myślicie?

Autko już na chodzie... :D Zamówiłem drugi czujnik wału, używany ale oryginalny i po wymianie bumka jeździ jak trzeba :D Ale na biegu jałowym schodzą obroty poniżej 500 i faluje i wypada zapłon... W piątek podjadę na kompa na sprawdzenie cewek...

• 3 tygodnie później...
Po wizycie na kompie, padniety czujnik rozrządu (zamiennik) kupiłem orginał znowu na kompa i wszystko gra. Autko zaczeło znowu wariować przerywać szarpać strzelac... Znowu do serwisu no i wielki problem... na 4 i 6 cylindrze 7 bar. no i głowica do zdjęcia... albo uszczelka wygwizdana albo zawory padły... :(