Skocz do zawartości

E36 325i strzela, szarpie, przerywa...

Wilu24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Rozpoczynam nowy temat ponieważ nie moge doszukać sie wszystkich takich objaw jakie występuja u mnie w bmw E36 325i bez gazu.

A mianowicie, jakis czas temu przy ruszaniu z pasów (spokojnie) zaczelo przerywac tak jakby nie bylo paliwa. Podjechalem na stacje zatankowalem i jak odpalilem to zatrzelo mulic przy dodawaniu gazu i gasl, strzelil z dolotu i dalej mulil nie dalo sie jechac musialem odjechac na pelnych obrotach i troche sie uspokoilo ale po zgaszeniu i kolejnym odpaleniu znowu to samo.... na drogi dzien bylo troche lepiej lecz przerywal do 2500 tys obrotow pozniej ok i znowu przy 4 tys i przy dodaniu duzej ilosci obrotow powstaje strzal w dolocie... Strasznie szarpie na wolnych pobrotach. Pojechalem do mechanika i wymienil czujnik temperatury plynu chlodzacego (czarny) i nic sprawdzil cisnienie na garach i jest ok podpiol na komputer i walniety czujnik rozrzadu, wymieniony i nic, szczelnosc ok, przeplywomierz ok. Sam z ciekawości wymieniłem świece i po wymianie buma jak nowa ale tylko na jeden dzien pozniej znowu zaczynala troche przerywac a teraz znowu to samo... Jeszcze dodam ze oleju nie ubywa mazi tez nie ma na korku, płyn chlodniczy tez nie ubywa.... Miał ktos z was moze to samo?

Edytowane przez Wilu24

• Zasłużeni forumowicze

A cewki kolego? Pewnie któraś z cewek padła.

Oczywiście popraw tytuł tematu tak jak to jest opisane w regulaminie z którym się zapoznałeś by się tu zarejestrować.

• Zasłużeni forumowicze
No można tak ale nie jest to wiążące. Cewki wychodzą w m50 po podłączeniu pod kompa.

• Zasłużeni forumowicze
Z tego co pamiętam to czarny czujnik jest od temperatury na desce i nijak się ma do silnika.Ja bym się skłaniał w kierunku czujnika wału,ewentualnie sprawdzić ciśnienie paliwa.To jest pojedynczy vanos jak sądze więc i czujnik wałka powinien być jeden.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Od roku walczę z tym problemem... Nikt od mechaników po nieautoryaowany serwis bmw nie poradził sobie z wykryciem usterki. Skończyły mi się pomysły i nie wiem, gdzie już grzebać!... Proszę o jakieś pomysły i propozycje, bo tracę cierpliwość.

Jest bez vanosa, czarny juz dawno wyminiłem, teraz kupiłem niebieski. Objawy są dziwne, bo tylko przy gwałtownym przyśpieszaniu do 2,5 tys. obrotów przerywa, strzela z dolotu i dostaje mocy, następnie przestaje i przy ok. 4 tys. na nowo przerywa. Delikatnie dodając gazu też nie przerywa. Po wymianie świec było ok, przez jeden dzień, a teraz swice są okopcone.

Bumcia ma szczelny dolot, nowe czujniki, wałka rozrządu i położenia wału korbowego, dwa czujniki temperatury płynu chłodzącego, nowe świece i po odpaleniu dalej słychać tak jakby raz dostawał iskrę na wszystkie gary a raz nie... Na starych świecach zauważyłem że świece 3 i 4 były czarne. Myślę że to te wie cewki muszą być chyba do wymiany.. A wy co sądzicie?

dziś postanowiłem zrobić małą rundkę po wymianie wszystkich tych części... i wielkie zdziwienie!!!!

cofam pomału do tyłu na sprzęgle troszkę gazu i zatrzymuje się i ruszam do przodu, dodaje trochę gazu ruszam i w momencie dodania większej ilości gazu auto zatrzymuje się przydławia momentalnie prawie gaśnie wciskam sprzęgło i znowu ruszam jest ok dodaje gazu i zatrzymuje się...? co to może być?

W sumie to w ostatnim tygodniu wymieniłem te 2 czujniki wymieniłem pasek klinowy, zdejmowałem kolektor ssący by się dostać do rozrusznika bo wymieniałem szczotki. Sprawdziłem cały dolot powietrza i uszczelniłem naprawiłem filtr węglowy, sprawdziłem węże odmy i wymieniłem komplet uszczelek pokrywy zaworów no i czekam jeszcze na filtr paliwa... No i teraz takie właśnie dławienie i brak możliwości jazdy... Czemu teraz miałoby być słabe ciśnienie paliwa albo komp szwankować? Może ten czujnik położenia wału korbowego jest coś walnięty?