Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów,

Czy to normalne, że po podłączeniu pod komputer okazało się, że mam uszkodzony przepływomierz i moduł sterowania świec żarowych (plus błędy wszystkich świec) a komputer w aucie nic nie pokazuje, nie wprowadza auta w tryb awaryjny etc? Nigdy nic się nie dzieje. Wiem, że moje pytanie jest absurdalne, bo raczej się nie czeka na błędy, ale boję się, że może jest podpięty jakiś box do mojego auta (nie daj bóg!)

Pozdrawiam,

Łukasz

Opublikowano

U mnie też ostatnio po podpięciu INPY wywaliło błąd przepływomierza... skasowałem - powrócił. Auto wydaje się jeździć normalnie.

Tylko co teraz zrobić z tym fantem? wymieniać przepływkę czy dalej jeździć i czekać na jakieś poważniejsze objawy? :?:

Co do modułu świec to ja już jestem po jego wymianie. Auto przed jego wymianą nie wchodziło w tryb awaryjny.

Ale jeśli chodzi o przepływkę to w moim poprzednim aucie po jej awarii auto do naprawy chodziło tylko w tr. awaryjnym..

trochę dziwne to wszystko.. :?

Opublikowano

Może co innego jak jest uszkodzony sensor a co innego jak przepływka ma nieprawidłowe odczyty. Tylko bądź człowieku mądry...

Spróbuję podjechać do kogoś z komputerem i porobić testy podczas jazdy, jak wyglądają wszystkie odczyty...

Opublikowano

to są błedy, ktore nie są krytyczne, np niedziałające swiece nie wyświetlą kontrolki silnika i auto nie wejdzie w żaden tryb awaryjny.

u mnie po awarii turbiny też nic się nie pojawiło na desce

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie też ostatnio po podpięciu INPY wywaliło błąd przepływomierza... skasowałem - powrócił. Auto wydaje się jeździć normalnie.

Tylko co teraz zrobić z tym fantem? wymieniać przepływkę czy dalej jeździć i czekać na jakieś poważniejsze objawy? :?:

Co do modułu świec to ja już jestem po jego wymianie. Auto przed jego wymianą nie wchodziło w tryb awaryjny.

Ale jeśli chodzi o przepływkę to w moim poprzednim aucie po jej awarii auto do naprawy chodziło tylko w tr. awaryjnym..

trochę dziwne to wszystko.. :?

ja zapłąciłem `a przepływke Boscha 200 zł pół roku temu, więc proponuje wymienić

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie było to odczuwalne, wyszło na komputerze przy okazji innej usterki, stwierdzili fachowcy ze miedzy 2500 a 3000 obr / min nie pracuje prawidłowo
Opublikowano
nie było to odczuwalne, wyszło na komputerze przy okazji innej usterki, stwierdzili fachowcy ze miedzy 2500 a 3000 obr / min nie pracuje prawidłowo
a po wsadzeniu nowego zauważyłeś jakąkolwiek różnicę w jeździe niż przed ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak, lepszą prac skrzyni biegów - szybsze przełączanie biegów i lepsze przyspiesznie
Opublikowano
ja zapłąciłem `a przepływke Boscha 200 zł pół roku temu, więc proponuje wymienić

A Kolega może zdradzić gdzie kupił taką tanią przepływkę? Czy to jest na pewno Bosch? Jak się sprawuje? Nadal ładnie działa? :)

Opublikowano

A tak w ogóle to przepływkę w 3.0d da radę wymienić własnymi siłami?

gdzie ona się konkretnie znajduje? (z której strony silnika) ?

Opublikowano

Przepływka

Sprawdź w linku jak wygląda przepływka i gdzie się znajduje. Jak zdejmiesz obudowę, to będzie po lewej stronie wpięta na wprost. Kilka śrubek, odpięcie wtyczki i wymienione...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A Kolega może zdradzić gdzie kupił taką tanią przepływkę? Czy to jest na pewno Bosch? Jak się sprawuje? Nadal ładnie działa? :)

ja nie kupowałem, ale serwis w którym wymieniałem - STANDO i na pewno Bosch, ale na allegro na pewno mozna kupic w takiej cenie, dla BMW wlasnie Bosch robi te przepływki, sprawuje sie jak trzeba...

Opublikowano
Do 3,0d są po minimum 500zł :) Dlatego pytałem
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy po wymianie przepływomierza należy coś adaptować bądź ustawiać w komputerze? Wydaje mi się, że teraz zdarzy mu się zakopcić na początku przy "gazie w podłogę".

Nie mogę zlokalizować nieszczelności, którą wydaje mi się mam na dolocie. Coś mi świszcze a na pewno nie jest to turbo...

Opublikowano

Miałem robioną adaptację przepływki po wymianie i pracuje super. Po samej wymianie parametry były do kitu. Co innego oczekiwał komputer, co innego podawała przepływka.

Czyli nie tylko kasowanie błędów.

Opublikowano

Sam nie robiłem, tylko kolega, który zdaje się kasował ustawienia DISSem, pytaj SZATYNWROC. Przed adaptacją pokazywał różne wartości, po już wszystko idealnie grało.

Przy okazji zapytam, jak/czym czyścicie EGR i czy demontujecie go w całości?